«Εθνικό» ζήτημα

  • Με απολύσεις προσωπικού και συρρικνώσεις σε παραστάσεις και σκηνές καλείται ο Γ. Χουβαρδάς να αντιμετωπίσει το τελεσίγραφο του υπουργού Πολιτισμού
  • Της ΕΦΗΣ ΜΑΡΙΝΟΥ
  • Επτά, Κυριακή 2 Μαΐου 2010

«Χαίρομαι που παραλαμβάνω έναν υγιή οικονομικά οργανισμό» είχε δηλώσει ο Γιάννης Χουβαρδάς όταν το 2007 έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, μέσα σε κλίμα γενικής εμπιστοσύνης, για το πόστο που αναλάμβανε.

Οταν πριν από τρία χρόνια ο Γ. Χουβαρδάς ανέλαβε τη διεύθυνση του  Εθνικού, όλοι ήταν μαζί του. Τώρα;

Οταν πριν από τρία χρόνια ο Γ. Χουβαρδάς ανέλαβε τη διεύθυνση του Εθνικού, όλοι ήταν μαζί του. Τώρα;

Από τότε πέρασαν τρία χρόνια, μεσολάβησαν αρκετά μέχρι που το απευκταίο είναι πια γεγονός: η προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τώρα ο Γ. Χουβαρδάς, στην εκπνοή της θητείας του και περιμένοντας την υπουργική εντολή ανανέωσής της, καλείται να κάνει οικονομίες. Αυτό μεταφράζεται σε απολύσεις 120 εργαζομένων και χάραξη σφιχτού οικονομικού προγραμματισμού σε συνδυασμό μ’ ένα «ευλύγιστο» ρεπερτόριο, περισσότερο προσιτό στο ευρύ κοινό.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Θέατρο έχει ήδη συμμετάσχει σε απεργιακές κινητοποιήσεις (με αποτέλεσμα ματαιώσεις παραστάσεων) ενόψει των απολύσεων, που ένα μέρος τους θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μαΐου, και απειλεί να συνεχίσει αν δεν εισακουστούν τα αιτήματά του. Οι εργαζόμενοι πιέζουν τον διευθυντή κι αυτός πιέζεται από τον υπουργό Πολιτισμού να πάρει μέτρα. Μια αντιπαράθεση που κανείς δεν ξέρει πότε και πώς θα καταλήξει.

  • Διπλασιάστηκε το προσωπικό

Ο Γ. Χουβαρδάς, μέσα στα τρία χρόνια που πέρασαν προσπάθησε να δώσει την κατεύθυνση που οραματιζόταν στο Εθνικό Θέατρο. Να συνδυάσει το εμπορικό με το ποιοτικό μέσα από μια πληθώρα παραγωγών διαφορετικού ρεπερτορίου και τη συνεργασία ξένων σκηνοθετών στις παραστάσεις. Το αποτέλεσμα δεν βοήθησε το ταμείο. Ακούγεται ότι μετά το θάνατο του Νίκου Κούρκουλου το ταμείο του θεάτρου παρουσίαζε ένα σημαντικό οικονομικό πλεόνασμα ενώ σήμερα εμφανίζει ένα διόλου ευκαταφρόνητο έλλειμμα. Επίσης, στο διάστημα της θητείας του Γ. Χουβαρδά το προσωπικό του οργανισμού διπλασιάστηκε με συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και με «ειδικούς καλλιτεχνικούς συνεργάτες» (θεατρολόγοι, υπεύθυνοι σκηνής, φωτογράφοι…).

Πάντως, το 2010 ήταν για το «Εθνικό» το καλύτερο των τελευταίων ετών, αν εξαιρέσουμε την αποτυχία των παραστάσεων του ρεπερτορίου group hostel στο Σύγχρονο Θέατρο της Αθήνας. Το ανακαινισμένο κτίριο Τσίλερ προσέλκυσε το ενδιαφέρον των θεατών αλλά και το ρεπερτόριο της Κεντρικής Σκηνής είχε καλλιτεχνική («Θείος Βάνιας», «Η κυρία απ’ τη θάλασσα») και συγχρόνως εμπορική επιτυχία. Ανάμεσά τους και ο «Δον Ζουάν» του Μολιέρου, με τους θεατές ν’ αναζητούν στο ταμείο «δύο εισιτήρια για τον Γιάννη Μπέζο»… Το ειρωνικό είναι ότι αυτή την παράσταση διαδέχθηκε στο 600 θέσεων «Rex» μια εμπορική αντίθετων προδιαγραφών: ο σεξπιρικός «Τίτος Ανδρόνικος» παρουσιασμένος όμως από την ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά της Αντζελες Μπρούσκου. Την περασμένη Παρασκευή μέχρι το απόγευμα είχαν προπωληθεί μόνον πέντε εισιτήρια…

Ακούγεται ότι το «Εθνικό» εγκαταλείπει τώρα όχι μόνον το Σύγχρονο Θέατρο της Αθήνας αλλά και τη μεγάλη σκηνή του «Rex» και περιορίζεται στην Αγίου Κωνσταντίνου. Προσπαθώντας δε να εξοικονομήσει χρήματα για τα χρέη του, κράτησε μόνο το 20% από τα δικαιώματα της παράστασης «Τρίτο στεφάνι», που παίχτηκε με ουρές στα ταμεία του «Rex», και πούλησε το 80% στην ΕΛΘΕΑ, η οποία προγραμματίζει κιόλας το έργο για τον επόμενο χειμώνα στο «Παλλάς»…

Ο Γ. Χουβαρδάς περιμένει μια συνάντηση με τον υπουργό ώστε να οριστικοποιηθεί η ανανέωση της σύμβασής του, εφόσον, όπως είπε ο τελευταίος, το θέμα είναι «τυπικό». Ο καινούριος προϋπολογισμός του «Εθνικού» έχει ήδη σταλεί προς έγκριση στο υπουργείο ελαφρωμένος, απ’ ό,τι μαθαίνουμε, κατά πολύ. Οι παραγωγές της επόμενης χρονιάς έπεσαν στις δέκα μαζί με το παιδικό (φέτος ήταν 17) και δεν υπάρχει καμιά ανάθεση σκηνοθεσίας σε ξένο σκηνοθέτη.

«Το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου είναι ενωμένο σαν μια γροθιά» τονίζει ο πρόεδρος του δ.σ. Μάκης Σπετσιέρης. «Στην τελευταία γενική συνέλευση, σχεδόν ομόφωνα, τα μέλη ψήφισαν να δοθεί ελευθερία στο δ.σ. να προβεί στην απόφαση κινητοποιήσεων όποτε θεωρείται σκόπιμο. Από τους 120… προγραμμένους, οι 22 θα απολυθούν μέχρι το τέλος Μαΐου και οι υπόλοιποι έχει ο Θεός… Εννοείται ότι δεν πρόκειται για υψηλόμισθους υπαλλήλους. Οι μισθοί των περισσότερων κυμαίνονται από 800 μέχρι 1.100 ευρώ καθαρά. Είναι τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι που ξέρουν ήδη τη δουλειά και η απόλυσή τους θα δημιουργήσει πρόβλημα στον οργανισμό. Πράγματι έγιναν προσλήψεις μέσα στην τριετία. Εμείς όμως δεν βάζουμε τέτοιο θέμα διάκρισης εργαζομένων. Για μας είναι απλώς συνάδελφοι, οποτεδήποτε κι αν προσλήφθηκαν. Είμαστε ήδη επιβαρημένοι με τις περικοπές σε μισθούς (έως και 300 ευρώ) και βλέπουμε τη συρρίκνωση να επεκτείνεται. Μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση ώστε να μην απολυθούν οι εργαζόμενοοι. Θα προτείνουμε στο διευθυντή να μειωθούν τα γενικά έξοδα, όπως τα κόστη παραγωγών και οι αμοιβές των καλλιτεχνών, ώστε να μην τραβήξει ο εργαζόμενος το βάρος της κρίσης. Ασφαλώς δεν είναι δική μας υπόθεση να εμπλακούμε στο δραματολόγιο, όμως εδώ που φτάσαμε πρέπει να συνεργαστούμε στην αναζήτηση λύσεων».

Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα συνεχιστούν και το καλοκαίρι.

«Ανάλογα με τις εξελίξεις», συνεχίζει ο Μ. Σπετσιέρης, «θα κινδυνεύσουν με ματαίωση και οι παραστάσεις της Επιδαύρου καθώς και η περιοδεία του καλοκαιριού. Γνωρίζουμε ότι ο Γ. Χουβαρδάς πιέζεται από τον υπουργό να πάρει μέτρα, εκείνος από τον υπουργό Οικονομικών κι αυτός με τη σειρά του από τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες. Αλλά εμείς δεν μπορούμε να διαδηλώσουμε στην Ευρώπη… Στρέφουμε τα αιτήματα στη φυσική μας ηγεσία. Κι επειδή βλέπουμε τη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση προ των πυλών, αρνούμεθα να καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Αγανακτήσαμε όταν μάθαμε ότι μια μεγάλη εμπορική επιτυχία περνά σε ιδιώτες. Το «Τρίτο στεφάνι» ήταν μεγάλη πηγή εσόδων για το Εθνικό Θέατρο. Πιστεύουμε ότι αυτή η κίνηση δεν προδικάζει τίποτα καλό, όπως και το κλείσιμο του «Rex». Ακούσαμε ότι δεν είναι ασφαλές το κτίριο, αλλά μάλλον φταίνε τα μέτρα περικοπής δαπανών. Είμαστε αντίθετοι στη συρρίκνωση των Σκηνών που δημιουργεί ανέργους. Αν τα έξοδα λειτουργίας του «Rex» είναι 100 ευρώ και τα έσοδα 200 ευρώ, γιατί να κλείσει;»

Οσο για την πρόεδρο του δ.σ. του Εθνικού Θεάτρου Ελένη Αρβελέρ, δεν φαίνεται να παίρνει θέση. «Βρείτε τα με τον Γ. Χουβαρδά», διαμηνύει στους εργαζόμενους.

Αλλά και έξω από τα κρατικά τείχη το θεατρικό τοπίο δεν εμφανίζεται καλύτερο… Οι επιχορηγήσεις των λεγόμενων ιστορικών και όχι μόνον θεάτρων για το 2009-2010 παγώνουν. Η γνωμοδοτική επιτροπή έχει ετοιμάσει το σχετικό φάκελο εδώ και μήνες, υποτίθεται ότι αναμένεται να εγκριθεί από το δ.σ. του ΕΚΕΘΕΧ και να προωθηθεί στο υπουργείο Πολιτισμού. Ομως τίποτα δεν ακούγεται. Ακόμα και οι επιχορηγούμενοι που μέχρι πριν από μήνες τηλεφωνούσαν για να μάθουν τι θα γίνει, ησύχασαν λες και συνειδητοποίησαν το μάταιο της υπόθεσης. Αλλωστε εντείνονται οι πληροφορίες ότι το Κέντρο Θεάτρου και Χορού είναι θέμα ημερών να γίνει παρελθόν και οι… φαντεζί υποχρεώσεις του (το μοίρασμα δηλαδή των επιχορηγήσεων) να περάσει στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου.

Ο Βασίλης Πουλαντζάς, πάντως, εξακολουθεί να διαμαρτύρεται: «Δεν θα ανέβαζα στο θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας μια παραγωγή με 15 ηθοποιούς, αν ήξερα ότι δεν θα λάβουν υπόψη τις προτάσεις μας και δεν θα επιχορηγηθούμε. Τον Δεκέμβριο που επικοινωνήσαμε με τη Λίνα Μενδώνη στο υπουργείο, μας διαβεβαίωσε ότι δεν θα πάρουμε μεν τα υπεσχημένα από τον Α. Σαμαρά, αλλά κάποιο ποσόν θα πάρουμε… Το θέμα δημιουργεί τρομακτική αγωνία σε όλους μας γιατί χρωστάμε παντού. Προσωπικά μπαίνω μέσα πάνω από 150 χιλιάδες ευρώ. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα κλείσουμε». *

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: