Σουξέ ντυµένα τραβεστί

Πάμε θέατρο

Μαρινέλλα α λα  Κάρµεν Μιράντα και µπαλέτο:  από το «Μαρινέλλα. Το  µιούζικαλ»

Ο Γιώργος Δ.Κ. Σαρηγιάννης , προτείνει και αντιπροτείνει

ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 30 Απριλίου 2010
  • Το έργο.
Οταν ήταν µικρή ο µπαµπάς της άκουγε στο γραµµόφωνο όπερα. Αλλά η Θεσσαλονικιά Κυριακή Παπαδοπούλου ηθοποιός ήθελε να γίνει. Και ξεκίνησε από ένα µπουλούκι. Με όνειρό της το Εθνικό Θέατρο – Βασιλικό τότε. Δεν το πραγµατοποίησε. Στο µπουλούκι – καλή φωνή είχε – τη βγάζουν να τραγουδήσει. Αυτό ήταν! Το τραγούδι θα είναι το µέλλον της. Βαφτίζεται Μαρινέλλα. Σεκόντο του Στέλιου Καζαντζίδη απ’ το 1956 και για µια δεκαετία, γυναίκα του απ’ το ’64, µετά τον χωρισµό τους, το 1966, θα ξεκινήσει σόλο καριέρα η οποία θα εξελιχθεί θριαµβευτικά. Ανύπαντρη µάνα – τολµηρή για την εποχή της απόφαση –, σύζυγος, στη συνέχεια και για εφτά χρόνια, του Τόλη Βοσκόπουλου, συνεχίζει να είναι µέχρι σήµερα εξαιρετικά δηµοφιλής, ενεργή και «πρώτο όνοµα».

Τη ζωή της ανέλαβαν να κάνουν µιούζικαλ ο Θανάσης Παπαθανασίου και ο Μιχάλης Ρέππας. Παράτολµο εγχείρηµα όταν ο «βιογραφούµενος» είναι εν ζωή και ελέγχει το αποτέλεσµα. Το οποίο, στη δεδοµένη περίπτωση, δεν αποτελεί παρά ένα θέαµα πίστας τραβεστί – µεταµφιεσµένο σε τζουκ µποξ µιούζικαλ: η Μαρινέλλα να αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο τη ζωή της και να τραγουδάει τραγούδια του ρεπερτορίου της και γύρω της να πλέκεται συµβατικά η ιστορία δύο ζευγαριών που οι συγγραφείς ζορίζονται να τα παντρέψουν µε τον άξονα Μαρινέλλα µε βασικό στόχο να τα συνδέσουν µε συγκεκριµένα τραγούδια της. Η Ειρήνη παντρεύεται τον Ηλία όταν την εγκαταλείπει ο Γιάννης µε τον οποίο ήταν ερωτευµένη και ο οποίος παντρεύεται τη Μαρία, επίσης ερωτευµένη µαζί του από την εφηβεία της. Οταν ξανασυναντηθούν ο Γιάννης και η Ειρήνη, συνάπτουν, µια και η φλόγα δεν έχει σβήσει, παράνοµη σχέση που κάποια στιγµή θα λήξει για να βρουν, τελικά, την ευτυχία στους νόµιµους συζύγους τους. Κοινοτοπίες, αστεία χωρίς χιούµορ, µελοδραµατισµοί, ένα φινάλε που πάει, υποτίθεται, να γίνει ανατρεπτικό αλλά αµέσως προσγειώνεται και µια ιστορία που θέλει να ακολουθήσει τους δρόµους τους λαϊκού κινηµατογράφου της εποχής αλλά δεν τα καταφέρνει – παραµένει εγκλωβισµένη σε πρέπει.

Οσο για την «αληθινή ζωή» της Μαρινέλλας – όπου κουβέντα δεν ακούγεται για τον Τόλη Βοσκόπουλο! – δεν είναι παρά µια, διακριτική οµολογώ, αγιογραφία µε µερικές στιγµές αυτοσαρκασµού – οι µόνες στις οποίες το έργο ζωντανεύει. Βρήκα το αποτέλεσµα βαρετό – µεγάλη διάρκεια συν ελάχιστα τραγούδια που αξίζουν, καθώς η Μαρινέλλα, αν και σε εποχή έκρηξης του ελληνικού τραγουδιού, τραγούδησε κυρίως «σουξέ» – παρά την καλά οδηγηµένη από τον Αλέξιο Πρίφτη, που έκανε και τις ενορχηστρώσεις, ζωντανή ορχήστρα.

  • Η παράσταση.
Ο Σταµάτης Φασουλής που υπογράφει τη σκηνοθεσία δεν κατάφερε να επαναλάβει το θαύµα του «Βίρα τις άγκυρες». Οπου και πάλι διέθετε ένα αδύναµο κείµενο αλλά πιο ευέλικτο και µε ευρύτατη γκάµα – σχεδόν ολόκληρη η ιστορία της επιθεώρησης. Η παράστασή του είναι εύρυθµη – εκτός από τα σηµεία όπου η Μαρινέλλα ξεχνάει πως δεν πρόκειται για πίστα και πλατειάζει – και το θέαµα χορταστικό και καλόγουστο. Ο Γιώργος Γαβαλάς µε τα σκηνικά του και η Ντένη Βαχλιώτη µε τα κοστούµια της πρωταγωνιστούν αντιµετωπίζοντας µε γούστο το κιτς. Συµπράττει ο Λευτέρης Παυλόπουλος µε τους φωτισµούς του. Καλά δουλεµένο το µπαλέτο αλλά ο Δηµήτρης Παπάζογλου δεν είχε και πολλά εµπνευσµένα τραγούδια για εµπνευσµένες χορογραφίες…
  • Οι ερµηνείες.
Η Μαρινέλλα, αν και µε προβλήµατα φωνητικά πια _ δυσκαµψία, µπαλάρισµα… –, αν και µε βαριά σιλουέτα πια, αν και κάποτε «απαγγέλλει» τα κείµενά της, κυριαρχεί µε το σκηνικό κύρος της. Ο Αντώνης Λουδάρος – µήπως έφτασε ο καιρός να αντιµετωπίσει σοβαρά δραµατικούς ρόλους για τους οποίους πιστεύω πως είναι ικανός; –, ο γεννηµένος για το µιούζικαλ – εξαιρετική φωνή, κίνηση και ανάλαφρη παρουσία και υποκριτική – Μέµος Μπεγνής και η Ευαγγελία Μουµούρη – έξοχη θεατρίνα – στηρίζουν τους χάρτινους ρόλους τους. Η Τζένη Μπότση περνάει τον δικό της ξώφαλτσα αλλά και µε µία σκηνική έπαρση.
  • Εν ολίγοις: Καλόγουστο, αλλά κοµµάτι βαρετό θέαµα

info: «Μαρινέλλα. Το µιούζικαλ» στο θέατρο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 5, τηλ. 210 3213100).

  • Πρσκήνιο

Εξυπνη η ιδέα του «Recycle» της οµάδας «Χώρος» – σκηνοθεσία Σίµος Κακάλας που συνυπέγραφε µε τη Μαργαρίτα Κρανά και το σενάριο – η οποία φιλοξενήθηκε στο «Group Ηostel» του Εθνικού Θεάτρου («Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας»): ένα χαριτωµένο, πανέξυπνο – και πολύ ολιγόλογο – παιχνίδι πάνω στη γλώσσα µέσα από τους τρόπους της παντοµίµας και της κοµέντια.

Κοµµάτια στηριγµένα στην κίνηση, µουσικές ταιριαστές, σκηνική λιτότητα και έξι ηθοποιοί – Δήµητρα Κούζα, Μένη Κωνσταντινίδου, Αντρέας Κωνσταντίνου, Ελενα Μαυρίδου, Θοδωρής Οικονοµίδης, Γιώργος Συµεωνίδης – που υπερασπίστηκαν µε αυτοθυσία το εγχείρηµα, στη µεγαλύτερη διάρκεια της παράστασης κουκουλωµένοι µε µάσκες – κεφάλια. Η δραµατική οικονοµία απαιτούσε όµως πύκνωση – ειδικά στα… αλλεπάλληλα φινάλε – και περιορισµό της διάρκειας.

Πολύ ενδιαφέρον το έργο της Σίλα Στίβενσον «Δρόµος µακρύς» – η επαφή µιας οικογένειας µε τη δολοφόνο του έφηβου γιου και αδελφού τους. Αλλά η διεκπεραιωτική σκηνοθεσία του Χρήστου Καρχαδάκη δεν το ανέδειξε. Ο Χριστόδουλος Στυλιανού και η Μέλπω Κωστή οι αποδοτικότεροι από τους ηθοποιούς. Χωρίς εξάρσεις η Κατερίνα Διδασκάλου και πολύ αδύναµοι ο Χρήστος Καρτέρης και, κυρίως, η Αγγελική Λάµπρη.

Με πολλά δραµατουργικά προβλήµατα – επίπεδη – η διασκευή για το θέατρο της νουβέλας «Το στρίψιµο της βίδας» του Χένρι Τζέιµς από τον Πέτρο Ζούλια µε τον τίτλο «Οι επισκέπτες» που παρουσίασε η Κάτια Δανδουλάκη. Και η σκηνοθεσία του δεν έσωσε τα πράγµατα – το αντίθετο. Σε πολύ κακή στιγµή, µε θεατρινισµούς και χωρίς αλήθεια, η ίδια η Κάτια Δανδουλάκη (φωτογραφία) αλλά ούτε οι άλλοι ηθοποιοί, ακόµα και η ταλαντούχα Φωτεινή Μπαξεβάνη, διασώθηκαν. Και να µη µιλήσω για τα δύο παιδάκια της παράστασης…

// <![CDATA[//

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: