Τραγωδία εκδίκησης με μουσική χέβι μέταλ

  • Η Κατερίνα Ευαγγελάτου, κόρη του Σπύρου Ευαγγελάτου, σκηνοθετεί ελισαβετιανό έργο στο θέατρο του πατέρα της

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου διανύει την τέταρτη χρονιά ως σκηνοθέτις. Η αρχή έγινε το 2007 από την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζοντας μία από τις «Δέκα Εντολές», ενώ στη συνέχεια εγκαινίασε την «Είσοδο κινδύνου», μια δεύτερη σκηνή 40 θέσεων στο Αμφι-Θέατρο του πατέρα της Σπύρου Ευαγγελάτου. Αν και άρχισε από ηθοποιός, προς το παρόν δείχνει να γοητεύεται περισσότερο από τη σκηνοθεσία- στην «Ερωτευμένη νεκρή» του Τεοφίλ Γκοτιέ έδωσε και το προσωπικό της στίγμα, κερδίζοντας τη θέση της στον χώρο.

Κινούμενη κατά βάση μεταξύ της πρώτης σκηνής της χώρας και του θεάτρου που ίδρυσαν οι γονείς της η Κατερίνα Ευαγγελάτου βιώνει παντού, όπως ομολογεί, την ελευθερία της δημιουργίας της- με μικρότερες ή μεγαλύτερες πρακτικές δυσκολίες, με περισσότερο ή λιγότερο χρόνο στην προετοιμασία μιας δουλειάς. Μπορεί η μητέρα της να μην πρόλαβε να τη δει επαγγελματία (η Λήδα Τασοπούλου πέθανε το φθινόπωρο του 2005), ωστόσο το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε τής έδωσε γερές βάσεις.

Με τον πατέρα της μοιράζεται συγκλίσεις και αντιθέσεις, απόψεις και σκέψεις, όχι όμως κατά τη διάρκεια επιλογής και στησίματος της δουλειάς της. Συνήθως το συζητούν μετά. «Είναι στοιχείο του χαρακτήρα μου αυτό, ωστόσο το σπίτι όπου μεγάλωσα μού καλλιέργησε από πολύ νωρίς την κρίση» αναφέρει και υπογραμμίζει πόσο υπερήφανη αισθάνεται για το επώνυμό της- αν και πιστεύει ότι πλέον λειτουργεί αυτόνομα.

Την «Εκδίκηση», ένα έργο ιστορικής σημασίας για το θέατρο (πρωτότυπος τίτλος «Τhe Spanish tragedy»), επέλεξε η Κατερίνα Ευαγγελάτου για να ανεβάσει, στις 15 Απριλίου, στη μικρή σκηνή του Αμφι-Θεάτρου. Γραμμένο το 1587 από τον Τόμας Κιντ (συγγραφέα του πρώτου αλλά χαμένου «Αμλετ»), σύγχρονου του Σαίξπηρ, του Τζόνσον και του Μάρλοου, γνώρισε τεράστια επιτυχία στην εποχή του και παράλληλα εγκαινίασε ένα νέο είδος θεάτρου. «Κατ΄ αρχάς είναι η πρώτη τραγωδία εκδίκησης, το πρώτο έργο με πολλαπλό θέατρο εν θεάτρω. Επίσης, συστήνει στο κοινό τον πρώτο μακιαβελικό ήρωα, τον Λορέντζο, ενώ συνδυάζει με μεγάλη ισορροπία το κωμικό με το δραματικό στοιχείο. Και απορώ πώς ένα τέτοιο σημαντικό έργο δεν έχει ανεβεί παρά οκτώ- εννιά φορές παγκοσμίως» τονίζει η σκηνοθέτις, εξηγώντας αυτή τη συνειδητή επιλογή της.

Με αφετηρία την επιθυμία της να κινηθεί στην ελισαβετιανή εποχή και να επεξεργαστεί ένα έργο που, εκτός πλοκής και δράσης, διαθέτει ποιητικό λόγο και έντονο μεταφυσικό στοιχείο, η Κατερίνα Ευαγγελάτου εξηγεί πως, αν το θέατρο δεν θέτει ερωτήματα και δεν προβληματίζει καλλιτέχνες και κοινό, «δεν έχει καμία αξία για μένα». Συνδυάζοντας σύγχρονα στοιχεία με κλασικές αξίες επιλέγει για την παράστασή της μέταλ ροκ μουσική, καθρέφτες και οθόνες- εξ ου και η νύξη θεάτρου σκιών στις φωτογραφίες της «Εκδίκησης».

  • «Ξεφτίλα η ιστορία με τις επιχορηγήσεις»

«Απορώ πώς ένα τέτοιο σημαντικό έργο δεν έχει ανεβεί παρά οκτώ – εννιά φορές παγκοσμίως» τονίζει η σκηνοθέτις Κατερίνα Ευαγγελάτου

«Με ανησυχεί η πλημμύρα παραστάσεων και παραγωγών και με εξοργίζει η έλλειψη Παιδείας και η στάση της πολιτείας απέναντι στον πολιτισμό. Πραγματικά θεωρώ μεγάλη ξεφτίλα την ιστορία με τις επιχορηγήσεις. Ας βγει τουλάχιστον κάποιος να πει ότι τις κόβουν. Είμαι υπέρ μιας πιο ισχυρής αντίδρασης και διεκδίκησης από την πλευρά μας» υποστηρίζει η Κατερίνα Ευαγγελάτου. Και δείχνει να το εννοεί απολύτως.

  • ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
  • Αμφι-Θέατρο, Σκηνή «Είσοδος κινδύνου» (Αδριανού 111, Πλάκα), τηλ. 210 3233.798
  • Πρεμιέρα 15 Απριλίου, στις 21.00.
  • Τιμές εισιτηρίων: 24, 20, 17 και 12 ευρώ
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: