Μονόλογος για τη φιλία και την περιπλάνηση

Ο Μιχάλης Τσουρουνάκης ερμηνεύει τον μονόλογο του Π. Ιστράτι «Ανάμεσα στη φιλία και σ’ ένα καπνομάγαζο»

Με ένα δραματοποιημένο διήγημα του «Γκόρκι των Βαλκανίων», του Ελληνο-ρουμάνου συγγραφέα Παναΐτ Ιστράτι, κάνει την δεύτερη εμφάνισή της η εταιρεία θεάτρου «38ος παράλληλος», μετά το περσινό Στην Εθνική με τα μεγάλα του Μ. Βιρβιδάκη, που είχε παρουσιάσει και πάλι στον χώρο του Booze Cooperativa.

Έργο περιπλάνησης είναι το Ανάμεσα στη φιλία και σ’ ένα καπνομάγαζο, η ιστορία δυο φίλων που, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από μια σκληρή και στερημένη ζωή, επιχειρούν ένα ταξίδι στην Αίγυπτο, στις αρχές του 20ού αιώνα, έχοντας οδηγό τη δίψα τους για περιπέτεια και ελευθερία. Όμως το ναυάγιο των ελπίδων τους θα οδηγήσει τους δύο ήρωες σε διλήμματα και δύσκολες επιλογές ανάμεσα στη φιλία και… σ’ ένα καπνομάγαζο.

Το διήγημα αυτό αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή και τη δημιουργική πορεία του ίδιου του Π. Ιστράτι, που ταυτίστηκε με την περιπλάνηση σε έναν κόσμο που γνώριζε επαναστατικές αλλαγές, στις οποίες κι ο ίδιος στρατεύθηκε. Ταπεινής καταγωγής, γεννήθηκε το 1884 στη Βράιλα, από Κεφαλλονίτη πατέρα και Ρουμάνα μητέρα. Απασχολήθηκε σκληρά σε διάφορες δουλειές, μάλιστα υπήρξε και συνδικαλιστής στο σωματείο των λιμενεργατών της Βράιλας, ενώ αργότερα γύρισε δουλεύοντας όλες τις χώρες της Μεσογείου. Η συνάντησή του, στη Γαλλία, με τον Ρομαίν Ρολάν υπήρξε καθοριστική για την ανάδειξη του συγγραφικού του έργου. Μεταξύ άλλων είχε επισκεφθεί και τη χώρα μας, όπου ανέπτυξε προσωπική φιλία και πνευματική σχέση με τον Νίκο Καζαντζάκη. Πέθανε το 1935, χτυπημένος από τη φυματίωση.

Ο μονόλογος Ανάμεσα στη φιλία και σ’ ένα καπνομάγαζο, στον οποίο πρωταγωνιστεί ο Μιχάλης Τσουρουνάκης (ο οποίος έχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία μαζί με την Κλεοπάτρα Τολόγκου) θα παρουσιάζεται από σήμερα μέχρι και την Κυριακή των Βαΐων στο Booze.

  • Κακουριώτης Σ., Η ΑΥΓΗ: 17/03/2010

<!–

Μονόλογος για τη φιλία και την περιπλάνηση

–>

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: