Η πρώτη κερκίδα ζητεί… πράσινο φως

Η πρώτη κερκίδα στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης είναι έτοιμη και περιμένει επιθεώρηση από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Το έργο αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης είναι από τα πλέον προβληματικά που ζητούν λύση

Το έργο αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης είναι από τα πλέον προβληματικά που ζητούν λύση

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με το μνημείο παλεύουν χρόνια τώρα με τη φθορά, αλλά τελικά κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη δύσκολη δουλειά τους: να ετοιμάσουν πιλοτικά μια κερκίδα ώστε να λάβουν το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν – πιθανώς και με κάποιες πρόσθετες παρατηρήσεις από τους ειδικούς που θα κάνουν την εξέταση.

Το έργο ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό και οι μελέτες που απαιτούνται για τη συνέχιση έχουν εκπονηθεί. Ωστόσο, όσο δεν υπάρχουν ακόμη εντάξεις στο ΕΣΠΑ, δεν υπάρχουν και χρήματα – αν και τα τεχνικά δελτία είναι έτοιμα. Oταν το ΚΑΣ πει τη γνώμη του, θα πρέπει να ακολουθήσει η συμφωνία της Περιφέρειας Ηπείρου για χρηματοδότηση από τα κοινοτικά κονδύλια – μια παλαιότερη υπόσχεση μιλούσε για επτά εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τους μελετητές, για να σωθεί το θέατρο, πρέπει να αποξηλωθούν σιγά σιγά οι λίθοι των εδωλίων, να εξυγιανθεί το έδαφος επί του οποίου στηρίζονται, να συγκολληθούν και να τοποθετηθούν ξανά στη θέση τους. Ταυτοχρόνως θα πρέπει να διορθωθούν και οι παρατοποθετήσεις που έκανε ο Κ. Δάκαρης, ο αρχαιολόγος που ασχολήθηκε με το θέατρο στη δεκαετία του ‘60 και του έδωσε τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.

Επίσης, είναι αναγκαία η εξεύρεση λύσης ως προς την αποστράγγιση των υδάτων, αφού το μεγαλύτερο πρόβλημα στο μνημείο δημιουργείται από την υγρασία. Η επιφάνεια των εδωλίων έχει, πάντως, φθαρεί και το μάρμαρο Ιωαννίνων από το οποίο αποτελούνται έχει γεμίσει ρωγμές. Το έργο αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Δωδώνης είναι ένα από τα μεγάλα αλλά και πλέον προβληματικά έργα του υπουργείου Πολιτισμού. Κατά τα έτη 2000-2003 έγιναν διαδρομές, διευθετήσεις, περιφράξεις, στερεώσεις μνημείων στον αρχαιολογικό χώρο και δημιουργήθηκε εργοτάξιο συγκόλλησης λίθων.

  • Αγγελική Κώττη, ΕΘΝΟΣ, 12/02/2010
Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: