Σταμάτης ο… Δικαιόπολις

  • Θα πρωταγωνιστήσει στους Αχαρνής του Αριστοφάνη που θα ανεβάσει στο θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου το ΚΘΒΕ

O Σταμάτης Κραουνάκης έχει φιλοξενηθεί πολλές φορές στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, μέσα από μουσικές του που έντυσαν πολλές παραστάσεις. Φέτος το καλοκαίρι, όμως, θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Επιδαύρου με διπλό… ρόλο, μια και πέραν του ότι θα γράψει μουσική για τους «Αχαρνής» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, θα πρωταγωνιστήσει σε αυτούς, κρατώντας τον απαιτητικό ρόλο του Δικαιοπόλεως. Χρόνια τώρα συμμετέχει ενεργά στις παραστάσεις που δίνει η «Σπείρα-Σπείρα» του, τώρα όμως η πρόκληση είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού καλείται να ντυθεί έναν αριστοφανικό ήρωα.

Σταμάτης ο... Δικαιόπολις

Ποιος είναι ο Δικαιόπολις που θα ερμηνεύσει; Ενας Αθηναίος αγρότης, που απηυδισμένος από τον πόλεμο αλλά και από το συνεπακόλουθο γεγονός ότι είναι αναγκασμένος να μένει κλεισμένος μέσα στα τείχη της πόλης, μακριά από τον αγροτικό του δήμο, επιβάλλει συζήτηση για τη σύναψη συνθήκης ειρήνης με τη Σπάρτη.

Στη συνέλευση, ωστόσο, παρελαύνουν καλοπληρωμένοι Αθηναίοι πρέσβεις, που μόλις έχουν επιστρέψει από την Περσία και υπόσχονται ανύπαρκτη βοήθεια από τον μεγάλο βασιλιά, και ο Θέωρος, που σέρνει μαζί του έναν πεινασμένο μισθοφορικό στρατό από τη Θράκη, για την ειρήνη ούτε κουβέντα…

  • Συνθήκες

Εξάλλου, κάποιος Αμφίθεος, που πρώτος είχε πάρει τον λόγο, υποσχόμενος ότι αν του παρασχεθούν τα αναγκαία εφόδια, θα ταξιδέψει στη Σπάρτη και θα συνάψει συνθήκη ειρήνης για την πόλη, είχε εκδιωχθεί σκαιότατα. Αφού ο Δικαιόπολις διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει ελπίδα πραγματοποίησης της επιθυμίας του, καλεί, προτού τελειώσει η συνεδρίαση της Εκκλησίας του Δήμου, τον Αμφίθεο και τον στέλνει στη Σπάρτη, προκειμένου αυτός να συνάψει ιδιωτική συνθήκη ειρήνης μόνο για τον Δικαιόπολι και την οικογένειά του.

Ο Αμφίθεος επιστρέφει τη στιγμή που κηρύσσεσαι το τέλος της Εκκλησίας του Δήμου, φέρνοντάς του τρία… «δείγματα ειρήνης». Οι Αχαρνής εξαγριώνονται και είναι έτοιμοι να τον σκοτώσουν, αλλά τον αφήνουν να εκθέσει τα επιχειρήματά του. Ο λόγος του Δικαιοπόλεως πείθει το ένα μόνο ημιχόριο. Ο άλλος μισός Χορός ακόμα εξαγριωμένος, αλλά σε δυσχερή πλέον θέση, καλεί σε βοήθεια τον στρατηγό Λάμαχο. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στον κωμικό ήρωα και τον στρατηγό καταλήγει στην ήττα του δεύτερου και στη μεταστροφή και του δεύτερου ημιχορίου.

Η κωμωδία αυτή τελειώνει με τον Δικαιόπολι να έχει κερδίσει το βραβείο… οινοποσίας, ενώ ο Λάμαχος έχει τραυματιστεί σε μάχη με τον εχθρό.

  • Η πρόταση

Ο Σωτήρης Χατζάκης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, ήταν αυτός που έκανε την πρόταση στον Σταμάτη Κραουνάκη να πρωταγωνιστήσει στους «Αχαρνής»

Βασίλης Μπουζιώτης, ΕΘΝΟΣ, 01/02/2010

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: