«Γυναίκα της Ζάκυθος» από έναν «κοσμοκαλόγερο»

  • Ο Νίκος Καλαμό δουλεύει επί 9 χρόνια το έργο του Σολωμού

Αρχισε να ασχολείται συστηματικά με τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονύσιου Σολωμού το 2001 και, ώς σήμερα, «τον πυθμένα της δεν τον έχει δει ακόμα». Ο ηθοποιός Νίκος Καλαμό παρουσίασε το κείμενο για πρώτη φορά το 2003 στο «Εναστρον» στα Εξάρχεια, αλλά «το μάζεψε αμέσως γιατί ήθελε ακόμη πολλή δουλειά». Από το 2007 όμως -με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τον θάνατο του Σολωμού- άρχισε να δίνει παραστάσεις, κατ’ αρχάς στο Θέατρο Τέχνης και στη συνέχεια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Τέλη καλοκαιριού του 2008, διαπιστώσαμε από κοντά τι σημαίνει εξαντλητική σχέση του καλλιτέχνη με το έργο. Στην Παχειά Ράχη της Αίγινας, στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων, ο Διονύσιος Ιερομόναχος «εγκάτοικος στο ξωκλήσι του Αγίου Λύπιου» μας περιέγραψε «ό,τι είδε». Η αφήγηση μας καθήλωσε. Με ασκητική εμφάνιση και ακρίβεια παρτιτούρας, ο ηθοποιός, ξετυλίγει τον βίο και την πολιτεία αυτής της ερεβώδους και σατανικής γυναίκας, με την εκτρωματική εσωτερική και εξωτερική ασχήμια. «Είναι ένα από τα πιο σκοτεινά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας», υποστηρίζει ο Νίκος Καλαμό, που ζει στο Ελλάνιον Ορος, εδώ και πολλά χρόνια, σαν κοσμοκαλόγερος «Την πρώτη τριετία παιδευόμουν με την εκμάθηση. Υστερα βυθίστηκα στη βιβλιοθήκη του Σολωμού, είδα τις πηγές του και τότε ”άνοιξε” το κείμενο μπροστά μου».

Με σπουδές θεάτρου στη Ν. Υόρκη κοντά στη Στέλλα Αντλερ (N.Y Conservatory of Acting), από το 1974 ώς το ’80, έμεινε στην Αμερική ώς το 1989 συμμετέχοντας σε 18 off και off-off Broadway παραστάσεις. Οταν επέστρεψε στην Ελλάδα συνεργάστηκε με το Αντιθέατρο και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Αίγινα, ιδρύοντας το 1995 το Θεατρικό Φυτώριο για την προώθηση νέων ταλέντων. Για βιοπορισμό ασκεί μια άλλη τέχνη: επισκευάζει παλιά έπιπλα, αντίκες.

Αν τον ρωτήσει κανείς τι αποκόμισε από την ενασχόλησή του με τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» απαντά και πάλι με μια φράση του Σολωμού από το «Orfeo»: «Φάνηκε η μικρότητα του ανθρώπου μπροστά στο μεγαλείο της τέχνης».

  • Info: Η «Γυναίκα της Ζάκυθος» σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Νίκου Καλαμό, παρουσιάζεται στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, τη Δευτέρα 1 και Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, στις 9μ.μ. [Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 29/01/2010]
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: