«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» με αύρα πριγκιπική

Το μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» διαθέτει διεθνώς μια παραστασιολογία τουλάχιστον εντυπωσιακή. Δεν αντέχει μόνο στον χρόνο, αλλά και στα… γούστα των θεατών. Μια σπουδαία άφιξη τον Φεβρουάριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα το επιβεβαίωσει μια φορά ακόμα.

Τα περίφημα μπαλέτα του Μόντε Κάρλο θα παρουσιάσουν το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» για τρεις μόνο παραστάσεις, στις 5, 6 και 7 Φεβρουαρίου. Και οι τρεις βραδιές είναι αφιερωμένες στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου. Οι μουσικές είναι οι κλασικές του Προκόφιεφ, ενώ τις χορογραφίες υπογράφει ο διευθυντής των μπαλέτων Ζαν-Κριστόφ Μεγιό, ο «εγκέφαλος» πίσω από την ανάκαμψη του σχήματος τα τελευταία χρόνια. Τα μπαλέτα του Μόντε Κάρλο, παρ’ ότι διαθέτουν βραχύβια σύγχρονη ιστορία, αφού, έπειτα από μια περίοδο σιωπής, επανιδρύθηκαν το 1986, γρήγορα αναδείχθηκαν σε μια από τις διασημότερες ομάδες μπαλέτου του 20ού αιώνα.

Η ιστορία τους ξεκινά το 1909, με τη συστράτευση των καλύτερων χορευτών των αυτοκρατορικών μπαλέτων της Αγίας Πετρούπολης και της Μόσχας. Τα μπαλέτα του Μόντε Κάρλο διέγραψαν τη διεθνή πορεία τους έως το 1963. Η ανασύστασή τους τη δεκαετία του ’80 ήταν μια πρωτοβουλία της πριγκίπισσας Καρολίνας του Ανόβερου, καθώς αποτελούσε επιθυμία της μητέρας της, της πριγκίπισσας Γκρέις του Μονακό.

Ο Ζαν Κριστόφ Μεγιό, κορυφαίος χορογράφος, ανέλαβε ως σύμβουλος των μπαλέτων το 1992. Μία χρονιά μετά, ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής τους. Χάρη στο όραμά, του τα μπαλέτα του Μόντε Κάρλο εγκατέλειψαν τη μόνιμη, αλλά περιορισμένων δυνατοτήτων στέγη τους, το εκπληκτικό παλάτι απ’ το ιστορικό αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα που περιλαμβάνει και το Καζίνο του Μονακό, και αναζήτησε έναν σύγχρονο χώρο. Τον βρήκε στο «L’ atelier». Το 2000 εγκαινίασε τη σεζόν των μπαλέτων σε έναν ακόμα νέο χώρο: στην τεράστια σκηνή του νέου συνεδριακού κέντρου του Μονακό, στο Grimaldi Forum. Δύο κινήσεις εκσυγχρονισμού που σηματοδοτούν τη νέα εποχή που διανύουν τα μπαλέτα. Κι επειδή το 2009 ήταν αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την ίδρυσή τους, και οι τρεις παραστάσεις στην Αθήνα συγκαταλέγονται στη σειρά εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο στις λυρικές σκηνές της Ευρώπης.

  • INFO: Θα πραγματοποιηθεί και ειδική παράσταση για το κοινό από την επαρχία, στις 7 Φεβρουαρίου, στις 12.30 το μεσημέρι, με ενιαίο εισιτήριο στην τιμή των 40 ευρώ και φοιτητικό/παιδικό 25 ευρώ . Για εισιτήρια, στο 210-7282333.
  • ΙΩ. Κ., Ελευθεροτυπία, Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: