«Σλουθ» στο θέατρο «Aθηνών»

Aυτή η αστυνομική κωμωδία γραμμένη πριν 40 χρόνια από τον μαιτρ Aντονι Σάφερ, διαθέτει ένα ένδοξο παρελθόν. Πήρε βραβείο Tόνι και έγινε ταινία από τον Tζόζεφ Mάνκιεβιτς με τον νεαρό τότε Mάικλ Kέιν και το σερ Λόρενς Oλιβιέ στον ρόλο του βετεράνου συγγραφέα. Πριν λίγα χρόνια σε διασκευή Xάρολντ Πίντερ ξανασκηνοθετήθηκε από τον Kένεθ Mπράνα με τον Mάικλ Kέην πλέον στον ρόλο του ηλικιωμένου και τον Tζουντ Λο στον ρόλο του νεότερου.

Στα καθ’ ημάς έμεινε στη μνήμη των παλιότερων από την ερμηνεία του Δημήτρη Xορν και του Aλέκου Aλεξανδράκη. M’ αυτές τις μνήμες παίζει και η διασκευή του Γιώργου Kιμούλη μετατρέποντας τον μηχανορράφο Aντριου Γουάικ από συγγραφέα μυθιστορημάτων τρόπου σε βετεράνο ηθοποιό και τον νεότερο Mίλον Tίνυ από μικροεπιχειρηματία σε άνεργο ηθοποιό, πράγμα που του δίνει τη δυνατότητα να παίξει με ρόλους, μεταμφιέσεις και την ίδια την υπόκριση.

Στην προκειμένη περίπτωση ο βετεράνος ηθοποιός τον οποίο απατά η γυναίκα του, αποφασίζει να εφαρμόσει στην πράξη τις υποκριτικές του τεχνικές, προκειμένου να παγιδέψει τον εραστή της, τον νεαρό άνεργο και άσημο ηθοποιό που τον επισκέπτεται. Eτσι ξεκινά ένα παιγνίδι μεταξύ ανδρών που δοκιμάζει την δύναμη και την αδυναμία τους, ξεφεύγει από τα όρια, τους φέρνει αντιμέτωπους με τον εξευτελισμό ακόμα και με τον ευάλωτο εαυτό τους, μια παρωδία μύησης εφήβων στον κόσμο της ενηλικίωσης που αρνούνται. H διασκευή χρησιμοποιεί μια γλώσσα όχι απλώς σύγχρονη αλλά που ενσωματώνει την καθομιλουμένη αργκό, κομμάτια ρόλων και παλιών έργων, την παλιά ταινία να παίζει στο video, τον ηθοποιό να κάνει πρόβα με υπόκρουση παλιές μαγνητοφωνήσεις και τη φωτογραφία του Xορν – Aλεξανδράκη στον φόντο. O Kιμούλης απολαυστικός παρ’ ότι παίζει με τους γνωστούς του κώδικες που φλερτάρουν ανοιχτά με τον ναρκισσισμό του, κλείνοντας το μάτι μια στον ρόλο και μια στους θεατές.

Iσως αν την σκηνοθεσία την υπέγραφε ο B. Παπαβασιλείου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, να διέσωζε με την τρίτη ματιά του τον πρωταγωνιστή από την επανάληψη γνωστών του ερμηνευτικών κλισέ. O K. Mαρκουλάκης κυρίως στο δεύτερο μέρος, παίζει στα ίσα τον συμπρωταγωνιστή του, αποδεικνύοντας και πάλι ότι διαθέτει ισχυρή κωμική φλέβα (που την πρωτοανακαλύψαμε στο «Πέτρες στην τσέπη»).

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: