Η παραβολή του Ιώβ στη σκηνή

Μια παράσταση για τους «χαμένους», τους «άτυχους», τους «άρρωστους», τους «άπορους» και τους «αδικημένους», για τη διαχείριση της όποιας ήττας ή ανατροπής μέσα στη ζωή. Σε αυτά αναφέρεται ο «Ιώβ – Μια αυτοβιογραφία», που παρουσιάζεται από τις 5 έως τις 20 Δεκεμβρίου (για 12 παραστάσεις) στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (αίθουσα Ιφιγένεια Β). Η ιστορία του Ιώβ από την Παλαιά Διαθήκη γίνεται η αφορμή για μια σύγχρονη παράσταση με θέμα τη φθαρτή φύση της ζωής των ανθρώπων και τον φόβο τους για το «απρόοπτο» και την αυτόματη μεταβολή του βίου τους, σύμφωνα με τον Σταύρο Τσακίρη που τη σκηνοθετεί, υπεύθυνο και για τη σύνθεση και επεξεργασία των κειμένων.

«Η παραβολή του Ιώβ και η παράσταση είναι δύο παράλληλοι δρόμοι», λέει ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσακίρης
«Η παραβολή του Ιώβ και η παράσταση είναι δύο παράλληλοι δρόμοι», λέει ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσακίρης

Ο Ιώβ είναι μια παραβολή. Δεν είναι «η ιστορία ενός ανθρώπου», γιατί έτσι θα υπήρχε και η εσφαλμένη ανάγνωσή της σαν «μια περίπτωση». Τι μπορεί να σημαίνει σήμερα; Γιατί μπορεί να ενδιαφέρει έναν σημερινό σκεπτόμενο άνθρωπο; «Η καθημερινότητα σφύζει από περιπτώσεις ανθρώπων που μέσα σε λίγα λεπτά πέρασαν από την ευτυχία στη δυστυχία, από την υγεία στην ασθένεια, από τον πλούτο στην ανέχεια», τονίζει ο σκηνοθέτης. Και εξηγεί, όσον αφορά τη διαδικασία προσέγγισης του κειμένου μέσω της θεατρικής οδού: «Η παραβολή του Ιώβ και η παράσταση είναι δύο παράλληλοι δρόμοι. Η παράσταση δεν αποτελεί διασκευή της βιβλικής ιστορίας. Το κείμενο χρησιμοποιείται ατόφιο με αρκετές συντομεύσεις. Αποδόθηκε στη σύγχρονη γλώσσα από τους ηθοποιούς που το ερμηνεύουν με τη συνεργασία του σκηνοθέτη. Η παράσταση, όμως, προέκυψε μέσα από αυτοσχεδιασμούς της ομάδας. Οι δύο αυτοί αφηγηματικοί δρόμοι συναντιούνται, όταν μέσα από τη βουβή αφήγηση της ιστορίας κάποιος ήρωας φτάνει να χρησιμοποιήσει την ιστορία του Ιώβ σαν παραβολή, σαν παράδειγμα, επικαλούμενος πάντα το πρόσωπο που μιλάει στο αυθεντικό κείμενο».

Τα κείμενα των προβολών είναι του Γιώργου Βέλτσου (από τη σύνθεση «Ησυχία»), τα σκηνικά – κοστούμια φιλοτέχνησε ο Γιάννης Μετζικώφ και τη μουσική συνέθεσε ο Γιώργος Κουμεντάκης.

  • Αντ. Καρ., ΕΘΝΟΣ, 30/11/2009
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: