Εξι τραγούδια για ένα γράμμα

  • Δεν προτιμά τη μοναξιά του θεατρικού μονολόγου η Μάνια Παπαδημητρίου. Θεωρεί πολύ πιο σπουδαίο να συνεργάζεται επί σκηνής με άλλους ηθοποιούς. Αυτή τη φορά, όμως, υπήρχε ιδιαίτερος λόγος.

«Το τραγούδι και η μουσική είναι ό,τι θα ήθελα να κάνω αν δεν ήμουν ηθοποιός», λέει η Μάνια Παπαδημητρίου

«Το τραγούδι και η μουσική είναι ό,τι θα ήθελα να κάνω αν δεν ήμουν ηθοποιός», λέει η Μάνια Παπαδημητρίου

«Πρόκειται για ένα πραγματικά πολύ ωραίο έργο. Αξίζει», εξηγεί για τον άπαιχτο στην Ελλάδα μονόλογο του Βρετανού Αρνολτ Γουέσκερ «Γράμμα στην κόρη μου», που κάνει πρεμιέρα αύριο στη β’ σκηνή του θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας.

Θα υποδυθεί τη Μέλανι, μια αναγνωρισμένη και πετυχημένη τραγουδίστρια με πιστό κοινό που την ακολουθεί παντού. Σε όλη τη διάρκεια του έργου γράφει απευθυνόμενη στην εντεκάχρονη κόρη της.

Μια επιστολή συμβουλευτική, ευφάνταστη, ανατρεπτική, αιρετική, αυτοκριτική, αποκαλυπτική που διαρθρώνεται σε έξι μέρη. Και κάθε μέρος κλείνει με ένα τραγούδι. Κάθε προσπάθεια της Μέλανι να γράψει ένα γράμμα καταλήγει σε ένα τραγούδι. «Ετσι δεν ξέρουμε αν πράγματι θέλει να γράψει στην κόρη της ή αν θέλει απλά να γράψει τραγούδια και χρησιμοποιεί την ιστορία ως έναυσμα. Δεν ξέρουμε ακόμη αν η κόρη υπάρχει. Ισως τελικά η κόρη να είναι η ίδια. Η Μέλανι είναι ένα αινιγματικό πρόσωπο. Δεν ξέρουμε αν ζει μέσα από την τέχνη της ή αν χρησιμοποιεί τη ζωή της απλά για να γράφει», αναρωτιέται και η ίδια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που θα διαπιστώσουμε πως, πέρα από καλή ηθοποιός, η Μάνια Παπαδημητρίου είναι και ιδιαίτερα καλλίφωνη. «Το τραγούδι και η μουσική είναι ό,τι θα ήθελα να κάνω αν δεν ήμουν ηθοποιός. Το έκανα πάντα. Παίζω πιάνο πολλά χρόνια. Παλαιότερα έπαιζα και τραγουδούσα σε μαγαζιά. Και μ’ αρέσει όταν μπορώ να τα συνδυάζω», ομολογεί. Αλλωστε, ένα τραγούδι μπορεί να περνά πολύ πιο εύκολα τα συναισθήματα στο κοινό. «Το τραγούδι περνάει τον χρόνο», συμφωνεί και η ίδια. «Εννοώ πως βοηθά να αποκτήσουν τα πράγματα άλλη βαρύτητα». Είτε ως ιντερμέδιο, είτε ως απαραίτητο στοιχείο της δράσης, το τραγούδι ενσωματώνεται στην παράσταση με διαφορετικό κάθε φορά τρόπο.

Την παρακολουθούμε άλλοτε να ερμηνεύει με μικρόφωνο απευθυνόμενη στα πλήθη. Αλλες φορές δείχνει να γνωρίζει από πριν το τραγούδι και άλλες να το επινοεί εκείνη τη στιγμή.

Μέχρι και συμβουλές για το πώς πρέπει να χειρίζεται τους θαυμαστές της περιλαμβάνει ο δεκάλογος του γράμματος. Πλάι σε αυτές που αφορούν γενικά τις ανθρώπινες σχέσεις και τους άντρες. «Λες και η κόρη είναι κι αυτή τραγουδίστρια», παρατηρεί. «Η ηρωίδα είναι αινιγματική. Δεν καταλαβαίνουμε κατά πόσο αυτή η γυναίκα ασχολείται με το παιδί της ή κατά κύριο λόγο με τον εαυτό της», συμπληρώνει.

Κάτω από αυτό το πρίσμα καταφέρνει να εντοπίσει ομοιότητες με την ηρωίδα της. «Δεν είμαι μητέρα. Είμαι όμως κόρη. Βλέπω το κείμενο και από την πλευρά της μαμάς και της κόρης. Αλλά το σημαντικότερο είναι η μεγάλη μοναξιά της γυναίκας αυτής», λέει. «Σκεφτείτε, είναι ένα πρόσωπο που μιλά μόνο του μέσα σε ένα άδειο σπίτι. Είναι βασικό σημείο στο έργο αυτό. Φτιάχνει ολόκληρους κόσμους, όντας μόνη».

Το έργο σταδιακά μετατρέπεται σε ένα εξομολογητικό παραλήρημα που περιγράφει τις ενοχές που αισθάνεται ως ανεπαρκής μητέρα. Αλλά εκφράζει και άλλα, πιο χαριτωμένα πράγματα. Μιλά για τις επιτυχίες της, σατιρίζει τον χώρο της. «Το έργο δεν είναι βαρύ. Εχει πάρα πολύ χιούμορ. Η Μέλανι αυτοσαρκάζεται διαρκώς. Πολλές φορές οι γονείς αυτοσαρκάζονται στην προσπάθεια να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους. Αγωνίζονται τα παιδιά τους να ακολουθήσουν τις συμβουλές τους, ενώ στην πραγματικότητα οι συμβουλές απευθύνονται στον εαυτό τους. Γιατί τα παιδιά εκείνη τη στιγμή μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετικές ανάγκες».

* Η μετάφραση είναι της Χριστίνας Μπάμπου- Παγκουρέλη, η σκηνοθεσία του Βασίλη Κυρίτση. Τα σκηνικά – κοστούμια της Λαλούλας Χρυσικοπούλου και η μουσική του Πλάτωνα Ανδριτσάκη. Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας (Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη, τηλ. 210-8838727). *

  • Της ΕΛΕΝΑΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: