Μέρες στο… κλουβί

Επιτρέπεται ένα κλασικό κείμενο να πειραχτεί ή κάθε μία από τις προσπάθειες «αποδόμησής» του είναι καταδικασμένη μια και καπελώνει τη δυναμική του; Αυτό σκεφτόμουν ενώ πήγαινα να δω τις «Ευτυχισμένες μέρες» του Σάμιουελ Μπέκετ, γνωρίζοντας ότι πρόκειται για Ευτυχισμένες, αλλά και… Πειραγμένες μέρες. Φεύγοντας από το «Χώρα» ένιωσα ότι αξίζει τον κόπο να αλλάζει κανείς ένα κείμενο αν έχει συγκεκριμένο όραμα να καταθέσει.

Μέρες στο... κλουβί

Η παράσταση που έφτιαξε ο Εκτορας Λυγίζος στο θέατρο της οδού Αμοργού δεν προδίδει τον συγγραφέα. Μέσα από ώριμη σκέψη κάνει μια καίρια μεταφορά στο σήμερα, εκφράζοντας τη σύγχρονη αγωνία του εγκλωβισμένου ανθρώπου ο οποίος πνίγεται, υπό το άγρυπνο πάντα μάτι του Μπιγκ Μπράδερ! Το ανέβασμά του τοποθετεί μια μεσήλικη γυναίκα σε δωμάτιο παρακολούθησης με μοναδική συντροφιά τον σχεδόν αμίλητο σύζυγό της. Ολα είναι εναντίον της: παγιδευμένη έως τη μέση· τα λιγοστά της αντικείμενα φθίνουν· οι λέξεις στερεύουν· ο σύζυγός της, παρά τις επίμονες παρακλήσεις της, αρνείται να επικοινωνήσει. Η γυναίκα, όμως, επιμένει να ονομάζει την κόλαση που ζούνε παράδεισο και τις ατελείωτες μέρες ρουτίνας ευτυχισμένες.

Το μπεκετικό ζευγάρι, κλεισμένο σ’ ένα στούντιο-κλουβί-κουτί, με το μπροστινό του μέρος να καλύπτεται από τζαμαρία -οι φωνές ακούγονται μόνο από μικρόφωνα!-, συναρπάζει. Η Γουίνι δεν είναι εγκλωβισμένη μόνο στον χώρο αυτόν, αλλά και στις φοβίες, τις ενοχές της, τις αγωνίες της.

Ο Εκτορας Λυγίζος καταθέτει ουσιαστική πρόταση στην παράστασή του και καταφέρνει ένα ζηλευτό αποτέλεσμα. Η Μίνα Αδαμάκη επιτυγχάνει μία από τις πληρέστερες ερμηνείες της καριέρας της. Με υποκριτικό οίστρο, με μέτρο, με συνέπεια «γίνεται» η εγκλωβισμένη Γουίνι. Εύστοχος στο πλευρό της ο Ερρίκος Λίτσης, είχε «ηχηρές» σιωπές και θαυμάσιες εκρήξεις.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Πού: Θέατρο «Χώρα», Αμοργού 20, Κυψέλη.
  • Πότε: Τετάρτη – Κυριακή 9.30 μ.μ.
  • Εισιτήρια: € 21, 15 (φοιτητικό)
  • Τηλέφωνο: 210-8673945.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗΣ, ΕΘΝΟΣ, 04/11/2009

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: