«Το κτήνος» επιστρέφει. Δέκα χρόνια μετά, ο Δημήτρης Τάρλοου προτείνει και πάλι το έργο του Ρίτσαρντ Καλινόσκι, με τους ίδιους συντελεστές, σε μια χρονιά μνήμης για το θέατρο Πορεία

Με μια διάθεση να αποδώσει φόρο τιμής σε ανθρώπους που τον διαμόρφωσαν και τους οποίους αγάπησε, ο Δημήτρης Τάρλοου γιορτάζει τα δεκάχρονα του θεάτρου Πορεία με ένα ρεπερτόριο τεσσάρων έργων, εκ των οποίων τα δύο είναι «μνήμης». Ηταν πριν από δέκα χρόνια όταν πρότεινε στο αθηναϊκό κοινό «Το κτήνος στο φεγγάρι» του Ρίτσαρντ Καλινόσκι: Σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού , με την Ταμίλα Κουλίεβα και τον Γιάννη Κυριακίδη, ο οποίος δεν υπάρχει πια, στον ρόλο του αφηγητή.

Η παράσταση αγαπήθηκε πολύ και γνώρισε μεγάλη επιτυχία κόβοντας 13.000 εισιτήρια μέσα σε πέντε μήνες. Σε αυτήν θέλησε να επιστρέψει, και μάλιστα με τους ίδιους συντελεστές- στον ρόλο του αφηγητή, αυτή τη φορά, ο Γιώργος Μπινιάρης. «Πράγματι δεν είναι συνηθισμένο, αλλά θα έπρεπε» λέει σχετικά με την επιστροφή του σε έργα που έχει παίξει στο παρελθόν . «Οι τόσο επιτυχημένες δουλειές που κάνεις στη θεατρική σου πορεία δεν είναι πάνω από πέντε ή έξι- αν είσαι και τυχερός. Θα άξιζε λοιπόν κανείς να τις κρατά σε ρεπερτόριο, εκτός βέβαια αν οι ρόλοι σε ξεπερνούν ηλικιακά. Ετσι σκέφτηκα ότι ένα νέο κοινό μπορεί να δει “Το κτήνος”. Ομολογώ ότι υπολογίζω και στην επιτυχία που γνώρισε τότε».

Οσο για τη δεύτερη, μεγάλη παραγωγή της σεζόν, επέλεξε την «Υπόθεση της οδού Λουρσίν» του Λαμπίς, την οποία είχε σκηνοθετήσει με ξεχωριστή μαεστρία ο Τάσος Μπαντής στο θέατρο Εμπρός το 1996. «Ηταν μια από τις καλύτερες σκηνοθεσίες του Τάσου. Με την επιλογή μου αυτή ήθελα να τιμήσω τον άνθρωπο που με διαμόρφωσε, που μου έδειξε πώς κάνεις θέατρο, με τι διάθεση και τι τρόπο. Του χρωστάω πολλά» λέει και θυμάται ότι η πρώτη γνωριμία τους ήταν όταν ο σκηνοθέτης τού τηλεφώνησε για τη μετάφραση του «Αμερικανικού βούβαλου»- «είχε μάθει ότι ήξερα καλά αγγλικά». Για την παράσταση του Ντέβιντ Μάμετ, από τις μεγάλες επιτυχίες της τότε παρέας του Εμπρός, ο Δημήτρης Τάρλοου δούλεψε μαζί με τον Τάσο Μπαντή. «Μετά τον έπεισα να παίξω και στη συνέχεια έκανα ακόμη δύο-τρία πράγματα εκεί».

«Μεγαλώσαμε κατά δέκα χρόνια» μου λέει καθώς του ζητώ να μου μιλήσει για την επιστροφή του στον ρόλο του Αράμ στο «Κτήνος στο φεγγάρι»: «Ψυχολογικά είναι περίεργο να αντιμετωπίζεις ένα κείμενο που το έχεις κάνει στο παρελθόν. Από την άλλη, είναι πολύ εύκολο- σαν το ποδήλατο, που δεν το ξεχνάς ποτέ. Υπάρχει μια ροή μέσα μου, μια σιγουριά στη δόμηση του ρόλου και κυρίως μια δεδομένη επικοινωνία μετην Ταμίλα, που έχει πλέον βαθύνει».

Εργο βαθιά συγκινητικό, «Το κτήνος στο φεγγάρι» πραγματεύεται μια προσωπική ιστορία μέσα σε ένα ιστορικό πλαίσιο. Στο επίκεντρο βρίσκονται ο Αράμ και η Σέτα, ένα ζευγάρι Αρμενίων που μεταναστεύει στην Αμερική στα μέσα της δεκαετίας του ΄20. «Είναι εξαιρετικά δομημένο αυτό το έργο του Καλινόσκι» σημειώνει ο πρωταγωνιστής. «Παίζει πολύ με το θέμα της φωτογραφίας και το πώς ένας άνδρας επιλέγει μια γυναίκα από φωτογραφία. Δεν του τη στέλνουν, του στέλνουν μια άλλη, εκείνος δεν τη θέλει, αλλά αναγκάζεται να μείνει μαζί της. Και αυτή είναι που θα τον μετατρέψει από ένα παγωμένο πλάσμα σε έναν άνθρωπο με αισθήματα και συμπόνια».

Πλάι στο συναίσθημα ο Καλινόσκι έθεσε και μια σειρά κοινωνικά ζητήματα «τα οποία είναι και σήμερα εξίσου επίκαιρα: υπό το άγρυπνο πνεύμα του Ομπάμα ακόμη τα συζητούν οι Αρμένιοι με τους Τούρκους. Οσο για τη μετανάστευση, παραμένει θέμα φλέγον και συγκινητικό. Γιατί ξεχνάμε πάντα τη δική μας μετανάστευση…» . Και καταλήγει: «Ενώ μπαίνει μέσα στα σκοτάδια της ύπαρξης και των σχέσεων, το έργο διαθέτει μια αχτίδα φωτός. Κουράστηκαν οι άνθρωποι να βλέπουν έργα χωρίς λύση και διαφυγή. Θέλουν αθωότητα και ελπίδα, και “Το κτήνος” τούς το δίνει απλόχερα. Ολοι έχουμε μέσα μας την ικανότητα να αλλάξουμε και να ζήσουμε το θαύμα της επικοινωνίας». Μακάρι.

  • ΜΥΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: