«Κορίτσια» με χιούμορ και συγκίνηση

  • Ενας ύμνος στη γυναικεία φιλία σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη στην Κιβωτό

Πιν απ γκερλ στα σαράντα φεύγα γίνεται; Μια παρέα γυναικών το κατάφερε πριν από δέκα χρόνια σε μια επαρχιακή πόλη της Αγγλίας κι έγιναν… διάσημες! Η ιστορία τους έγινε ταινία αλλά και θεατρικό έργο από τον Τιμ Φερθ, τα «Κορίτσια Ημερολογίου», το οποίο, στην ελληνική εκδοχή του, παρουσιάζεται στο θέατρο «Κιβωτός», σε απόδοση (ζυγισμένη και μελετημένη στη λεπτομέρειά της) Θοδωρή Πετρόπουλου και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, σε μια παραγωγή που δεν προδίδει τις προσδοκίες του κοινού στο οποίο απευθύνεται.

Κατιάνα Μπαλανίκα, Βασιλική Ανδρούτσου. Δύο από τα «Κορίτσια Ημερολογίου»

Κατιάνα Μπαλανίκα, Βασιλική Ανδρούτσου. Δύο από τα «Κορίτσια Ημερολογίου»

Προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα, το έργο διαδραματίζεται σε μια επαρχιακή κωμόπολη, όπου μια ομάδα απλών, καθημερινών γυναικών, μέλη του Τοπικού Γυναικείου Συλλόγου, διασκεδάζουν την πλήξη τους φτιάχνοντας κέικ και μαρμελάδες, κεντώντας τσεβρέδες ή πλέκοντας πουλόβερ και παρακολουθώντας αφόρητα βαρετές ομιλίες.

Οταν ο σύζυγος μίας από αυτές πεθαίνει από λευχαιμία, οι φιλενάδες αποφασίζουν να μαζέψουν χρήματα για να αγοράσουν στη μνήμη του έναν καναπέ για την αίθουσα αναμονής του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν.

Λεφτά μπορούν να μαζέψουν από τις πωλήσεις του ετήσιου ημερολογίου τους. Αλλά πώς θα πουλήσει το ημερολόγιο; Τα ξωκλήσια και τα… γεφύρια, που μέχρι τώρα απεικόνιζε, τι χρήματα θα αποφέρουν; Η λύση είναι μία: να ποζάρουν γυμνές! Υπάρχουν, όμως, προβλήματα: δεν έχουν ούτε την ηλικία ούτε τα σώματα, ούτε τα γενικότερα προσόντα για να γίνουν… Κορίτσια Ημερολογίου! Εχουν όμως τη θέλησή τους και την πίστη τους στον σκοπό τους.

Η παράσταση ακολουθεί την πορεία των γυναικών (τις υποδύονται, φτιάχνοντας χαρακτήρες και υποστηρίζοντάς τους έως το τέλος, οι Βασιλική Ανδρίτσου, Σοφία Βογιατζάκη, Μαρία Κατσιαδάκη, Κατιάνα Μπαλανίκα, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Πηνελόπη Πιτσούλη, Βίλμα Τσακίρη) στην απελευθέρωση.

Διαθέτει θεατρικότητα, χιούμορ – ιδιαίτερα στο πρώτο μέρος όταν πρέπει να φωτογραφηθούν γυμνόστηθες πίσω από φρούτα, πιάνα, λουλούδια- συγκινησιακή φόρτιση, τρυφερότητα, κωμικές και δραματικές στιγμές, σε «καλοζυγισμένες» δόσεις.

Πάνω στο «εύγλωττο» (αλλά πρωτότυπο κι έξυπνο) σκηνικό (Ελένη Μανωλοπούλου), ένα τεράστιο ημερολόγιο που αλλάζει σελίδες, τα «Κορίτσια Ημερολογίου» καταθέτουν έναν ύμνο στη γυναικεία φιλία και μια τρανή απόδειξη πως όταν οι γυναίκες βάλουν ένα στόχο, θα τον πετύχουν ακόμα κι αν χρειαστεί… να βγουν απ τα ρούχα τους!

  • ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 26/10/2009
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: