Είκοσι… «Ευτυχισμένες ημέρες»!

Είναι πλέον κλασικό το θεατρικό έργο του Σάμουελ Μπέκετ «Ευτυχισμένες ημέρες». Από 1ης Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί στο θέατρο «Χώρα» (Αμοργού 20, Κυψέλη) για 20 μόνο παραστάσεις, με τη Μίνα Αδαμάκη στον ρόλο της Γουίνι και τον Ερρίκο Λίτση στον ρόλο του Γουίλι, του συζύγου της.

Οι συντελεστές υπόσχονται μια ανατρεπτική παράσταση σε σκηνοθεσία Εκτορα Λυγίζου, μετάφραση Διονύση Καψάλη και σκηνογραφία της Μαγιούς Τρικεριώτη.

Η ιδιαίτερη σκηνοθεσία και σκηνογραφία τοποθετεί τον θεατή στη θέση του παρατηρητή ενός ιδιότυπου reality show. Το μπεκετικό ζευγάρι είναι κλεισμένο σ’ ένα στούντιο-κουτί, που το μπροστινό του μέρος καλύπτεται από μια μεγάλη τζαμαρία. Οι φωνές τους μεταφέρονται στον έξω χώρο μέσω μικροφώνων. Τέσσερις κάμερες τους παρακολουθούν διαρκώς και οι εικόνες τους, με ζωντανό μοντάζ, προβάλλονται σε οθόνες.

Η νέα ανάγνωση των «Ευτυχισμένων ημερών» αντιμετωπίζονται σαν ένα πείραμα. Μια μεσήλικη γυναίκα είναι κλεισμένη σε δωμάτιο παρακολούθησης, με μοναδική συντροφιά τον σχεδόν αμίλητο σύζυγό της. Ολα είναι εναντίον της: είναι παγιδευμένη ώς τη μέση, τα λιγοστά της αντικείμενα φθίνουν, οι λέξεις στερεύουν, ο σύζυγός της αρνείται να επικοινωνήσει. Η γυναίκα, όμως, επιμένει να ονομάζει την κόλαση που ζούνε «παράδεισο» και τις ατέλειωτες μέρες ρουτίνας «ευτυχισμένες».

Το εμβληματικό, πια, έργο του Μπέκετ, οι συντελεστές της παράστασης το έχουν δει σαν τον επώδυνο σωφρονισμό μιας γυναίκας, που, είτε από ευπρέπεια, είτε από συνήθεια, είτε από ενοχή, αδυνατεί να πει τα πράγματα με τ’ όνομά τους.

  • Θέατρο Χώρα (Αμοργού 20, Κυψέλη), Σκηνή «Νέα Χώρα», πρεμιέρα την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου.
  • [Ολγα Σελλα, Η Καθημερινή, 26/09/2009]
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: