Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΚΛΕΑΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ ΕΥΓΕΝΙΟ ΤΡΙΒΙΖΑ: «Με τις ψυχές των παιδιών δεν παίζουνε»

«Κατηγορώ κατά της κατάχρησης  εξουσίας, ύμνος στη δύναμη των  ονείρων» είναι κατά τον Ευγένιο Τριβιζά  τα- πολιτικά- «Μαγικά μαξιλάρια» του
  • Με τα «Μαγικά μαξιλάρια» του Ευγένιου Τριβιζά ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας επιχειρεί το πρώτο τόλμημά του στο παιδικό θέατρο (στο Εθνικό)

«Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να σου κλέβουν τα όνειρα», λέει ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας, «και γι΄ αυτό η επανάσταση στη χώρα του Αρπατίλαου ξεκινάει από τα παιδιά». Προφητικό; Διαχρονικό και τραγικά επίκαιρο το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά «Μαγικά μαξιλάρια» για παιδιά αλλά και για μεγάλους που δεν επιμένουν να εθελοτυφλούν. Δηλαδή; «Ένα κατηγορώ κατά του απολυταρχισμού και της κατάχρησης εξουσίας. Ένας ύμνος στη δύναμη των ονείρων να αλλάζουν τον κόσμο», σημειώνει ο Ευγένιος Τριβιζάς.

«Είναι ένα διήγημα που το έγραψε πριν από χρόνια», μου λέει ο σκηνοθέτης που δεν πίστευε στ΄ αυτιά του, εξηγεί, όταν ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Χουβαρδάς, από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής τού πρότεινε να σκηνοθετήσει έργο στην παιδική σκηνή του Εθνικού. Η πρώτη σκέψη του σκηνοθέτη ήταν το αλληγορικό παραμύθι «Τα μαγικά μαξιλάρια» του πολυγραφότατου βραβευμένου παραμυθά και καθηγητή Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Ρέντινγκ της Αγγλίας διότι «η επικαιρότητα του θέματός του είναι συγκλονιστική».

«Η ιδέα του Τριβιζά προκαλεί ρίγος. Διότι πέρα από την αρπαγή των πραγμάτων που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα, στην ουσία μιλάει για το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί. Δεν φτάνει που οι κρατούντες θέλουν να μας αρπάξουν ό,τι κινείται, θέλουν να κλέψουν και τα όνειρα. Εκεί πια το πράγμα σοβαρεύει. Εκεί αρχίζει η εξέγερση και οι καταδυναστευμένοι κάτοικοι της χώρας του Αρπατίλαου καταλαμβάνουν το παλάτι εκτοξεύοντάς του μαξιλάρια γεμάτα με τους εφιάλτες που τους έχει προκαλέσει».

Με λίγα λόγια: Ο Αρπατίλαος Α΄, ένας άπληστος άρχοντας, καταργεί τα πάρτι γενεθλίων, τις Αποκριές, και τις Κυριακές που μετονομάζονται σε Προδευτέρες και δεν διαφέρουν από τις κανονικές Δευτέρες. Οι πολίτες, αναγκασμένοι να δουλεύουν ολοένα και πιο εξαντλητικά σε αδαμαντωρυχεία, συγκρίνουν τα όνειρά τους με τη σκληρή πραγματικότητα και διαμαρτύρονται. Τότε ο Αρπατίλαος αποφασίζει να τους τα στερήσει. Με τη βοήθεια τριών αυλικών, του καγκελαρίου Τύλιου Ξεφτύλιου, του αρχιμάγου Σαυρίλιου Βρισελιέ και του αρχηγού της βασιλικής φρουράς, Βουλίμιου Βλήμα, τους ξεγελάει και τους αναγκάζει να κοιμούνται τα βράδια σε μαξιλάρια που τους προκαλούν εφιάλτες. Το καταχθόνιο σχέδιο σταματά τις διαμαρτυρίες. Η παραγωγή αυξάνεται. Ο Αρπατίλαος και οι αυλικοί πανηγυρίζουν. Δεν ξέρουν όμως ότι σε ένα ταπεινό σχολείο μερικοί μαθητές και ένας εμπνευσμένος δάσκαλος ξεκινάνε την αντίσταση αποφασισμένοι να ξαναβρούν τα χαμένα όνειρα.

  • Θα μπορέσει ένα θεατρικό έργο να περάσει μηνύματα στα παιδιά;


«Ναι 100%, διότι ο Τριβιζάς είναι μάστορας της θεατρικής πράξης και μέσα από χιούμορ και όχι υποκριτικό διδακτισμό το καταφέρνει. Είναι δαιμόνιος συγγραφέας. Δεν φοβάται να θίξει πράγματα που σε θεατρικά κείμενα για παιδιά δεν τα θίγεις, όπως είναι η στέρηση δικαιωμάτων, η ελευθερία. Το κείμενό του είναι τολμηρό. Λέει ότι κάτι ανάλογο μπορεί να συμβαίνει και στη χώρα όπου ζούμε και με τα όνειρα μπαίνει στην ψυχολογία, στον χώρο των ιδεών καθιστώντας το κείμενο βαθιά φιλοσοφικό».

Στα «Μαγικά μαξιλάρια» ο Γιάννης Κακλέας συνεργάζεται με ομάδα 17 νέων ηθοποιών. Τα σκηνικά που επιμελείται η Εύα Νάθενα «παίζουν» στο έργο διότι δημιουργούν ένα εικαστικό τοπίο ατμοσφαιρικό. «“Πρωταγωνιστούν” πίνακες του Μαγκρίτ για την ασπρόμαυρη πολιτεία, του Βαν Γκογκ για την κοινωνία των παιδιών, του Μ. Έσερ για την κοινωνία της εξουσίας και του παραλόγου και του Πικάσο για την κοινωνία των ονείρων».

ΙΝFΟ

Το θεατρικό «Τα μαγικά μαξιλάρια, ένας δάσκαλος, ένας σπόρος, μια ελπίδα» από το παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά «Τα μαγικά μαξιλάρια» (Εκδόσεις Πατάκη) σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, μουσική Χαράλαμπου Γογιού, χορογραφία Κυριάκου Κοσμίδη, από τις 17/10 στην Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

«Αν εκφράσεις ευαισθησία, γίνεσαι αποδιοπομπαίος τράγος»

Πριν από περίπου έξι χρόνια ο Γιάννης Κακλέας είχε δοκιμάσει να μπει στη χώρα του παιδικού θεάτρου με δύο κείμενα («Ελίζα» και «Σκλαβί») σε πειραματικές παραστάσεις. «Απευθύνομαι σε πολίτες με ανησυχίες. Γι΄ αυτό και οι παραστάσεις στον Τεχνοχώρο είχαν επιθετική, παρεμβατική πολιτική», λέει.

  • Μας κλέβουν τα όνειρα σήμερα;

Κάναμε μια κουβέντα με τα παιδιά που παίζουν στο έργο για την πολιτεία του Αρπατίλαου και στην πορεία συνειδητοποιήσαμε ότι μιλούσαμε για τη χώρα μας. Όπου δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις, όπου όταν θέλεις να εκφράσεις την ευαισθησία σου, τον λυρισμό σου γίνεσαι αποδιοπομπαίος τράγος. Ζούμε σε μια κοινωνία που είναι η θεοποίηση της παραγωγικότητας. Μας κλέβουν τα όνειρά μας και πρέπει να αντιδράσουμε. Το σύστημα τρίζει κυρίως χάρη στη νεολαία. Έχουμε ξεχάσει ότι τον Δεκέμβριο αντέδρασαν οι νέοι.

  • Μπορεί να ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις;

Μαθηματικά ναι, η ανάγκη για μια κοινωνία ανθρώπινη, δίκαιη, ελεύθερη, θα ξαναφέρει τους νέους στους δρόμους. Το σύστημα θα την πατήσει από μόνο του διότι έχει χάσει την ευφυΐα του. Δεν κάνει τίποτα και επαφίεται στην παθητικότητα του κόσμου. Το σύστημα θα καταρρεύσει από τη βλακεία του.

«Εύχομαι… δυσπιστία»

  • Έχετε σκεφτεί ότι μεταξύ των θεατών μπορεί να είναι και κάποιος πολιτικός με τα παιδιά του;

Οι ηθοποιοί ωχριούν μπροστά στην υποκριτική μαεστρία των πολιτικών. Με αυτή την έμφυτη δημαγωγική υποκρισία που τους διακατέχει θα βρουν τρόπο να μιλήσουν για τα θέματα που θίγει το κείμενο του Τριβιζά σαν να αφορούν άλλους. Εύχομαι τα παιδιά τους να τους κοιτάξουν καχύποπτα και με δυσπιστία στα μάτια.

  • Του Χρήστου Ν.Ε. Ιερείδη, Τα Νέα: Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: