Τα ζευγάρια του χειμώνα. Οι καλλιτεχνικές συνεργασίες που αναμένονται με ενδιαφέρον αυτή τη σεζόν

  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ
  • «Σλουθ» του Αντονι Σάφερ στο Αθηνών

Εργο για δύο ηθοποιούς, το «Σλουθ» του Αντονι Σάφερ υπόσχεται μια ενδιαφέρουσα θεατρική αναμέτρηση ανάμεσα στον Γιώργο Κιμούλη και στον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, τον προσεχή χειμώνα στο κέντρο της Αθήνας. Στους ρόλους συζύγου και εραστή, οι δύο πρωταγωνιστές (έκαστος στη γενιά του) συνεργάζονται για πρώτη φορά και η σκηνική τους συνύπαρξη προκαλεί αυξημένες απαιτήσεις. Τη σκηνοθεσία τους ανέλαβε ο Βασίλης Παπαβασιλείου- οπότε οι απαιτήσεις πολλαπλασιάζονται. Γραμμένο το 1970, παρέμεινε το κορυφαίο του βρετανού συγγραφέα που μετράει βραβεία και εισπρακτικές επιτυχίες. Μετά τους Λόρενς Ολίβιε- Μάικλ Κέιν, Μάικλ Κέιν – Τζουντ Λο και τους (δικούς μας) Δημήτρη Χορν- Αλέκο Αλεξανδράκη, σειρά έχει το δίδυμο Κιμούλη- Μαρκουλάκη.

  • ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ – ΝΙΚΟΛ ΚΙΝΤΜΑΝ
  • «Οι επισκέπτες» και «Οι άλλοι»

Με το «Στρίψιμο της βίδας» του Χένρι Τζέιμς να αποτελεί την αφετηρία, η Κάτια Δανδουλάκη μεταφέρει στο θέατρό της μια παραλλαγή αυτής της ιστορίας, έτσι όπως την είδαμε μέσα από τη μεγάλη οθόνη και την ταινία του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ «Οι άλλοι». Κρατώντας για τον εαυτό της τον ρόλο της Νικόλ Κίντμαν, με τον Πέτρο Ζούλια να υπογράφει τη διασκευή και τη σκηνοθεσία και τον Γιώργο Γαβαλά να έχει αναλάβει τον σκηνικό χώρο, προτείνει τους «Επισκέπτες», ένα έργο που συνδυάζει τρόμο, αγωνία, φόβο, ένα έργο για τη μνήμη, το σήμερα και το χθες, ένα έργο που παίζει με την αλήθεια και το ψέμα. «Το στρίψιμο της βίδας» είχε μεταφέρει στο παρελθόν, στον Εξώστη του Αμόρε, ο Θωμάς Μοσχόπουλος. Μαζί με την Κάτια Δανδουλάκη παίζουν η Ρένια Λουιζίδου, ο Τάσος Αλατζάς και η Ολυμπία Σκορδίλη.

  • ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΦΑΣΟΥΛΗΣ – ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΧΤΣΗΣ
  • «Το τρίτο στεφάνι» στο Ρεξ

Πρώτα το διάβασε. Εκτοτε ήθελε να το μεταφέρει στη σκηνή. Ηταν αρχές της δεκαετίας του ΄70. Πέρασαν κάμποσα χρόνια, αλλά ο Σταμάτης Φασουλής τα κατάφερε: Το πρότεινε στον Γιάννη Χουβαρδά και στις αρχές Οκτωβρίου του 2009 ετοιμάζεται για την πρεμιέρα στο Ρεξ. Το «Τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή, το μυθιστόρημα-σταθμός στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία του αυτοκαταστροφικού συγγραφέα ζωντανεύει με έναν πλούσιο θίασο (Νένα Μεντή, Τάνια Τρύπη, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Γιάννης Στάνκογλου). Στόχος του σκηνοθέτη είναι ένα διαστημικό ταξίδι στο παρελθόν… Λίγες ήταν οι φορές που Φασουλής και Ταχτσής είχαν συναντηθεί- σε μία εξ αυτών ο συγγραφέας είχε παρακολουθήσει μια παράσταση της Ελεύθερης Σκηνής, για να παρατηρήσει ότι τα κείμενά τους δεν ήταν μόνο ταξικά αλλά και «ταχτσικά»… Οπως «ταχτσικό» θα είναι και το «Τρίτο στεφάνι»…

  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΖΟΣ – ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΕΙΛΑΚΗΣ
    «Δον Ζουάν» του Μολιέρου στο Εθνικό

Οχι, δεν είναι ο Γιάννης Μπέζος που υπογράφει τη σκηνοθεσία, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά ο Αιμίλιος Χειλάκης, που θέλησε στην πρώτη του απόπειρα να συνεργασθεί με έναν ηθοποιό που έχει μπόλικο Μολιέρο στο ενεργητικό του. Οι δυο τους, καλλιτέχνες διαφορετικής γενιάς και θεατρικής νοοτροπίας, θα μοιρασθούν (και) τους ρόλους του Δον Ζουάν και του Σγαναρέλου, στο έργο αυτό του Μολιέρου που μοιράζεται ανάμεσα στην κωμωδία, στο δράμα και στις φιλοσοφικές αναζητήσεις. Με προγραμματισμένη πρεμιέρα την 22α Ιανουαρίου 2010, την παράσταση αγκάλιασε το Εθνικό και θα τη φιλοξενήσει στην Κεντρική Σκηνή του. Στις υποσχέσεις του (νέου) σκηνοθέτη είναι και η ανατροπή… Ιδωμεν!

  • ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΗΜΕΛΛΟΣ
  • Πίντερ και Μπάρκερ στο Οδού Κυκλάδων

Μια που την περασμένη θεατρική σεζόν ο Λευτέρης Βογιατζής απείχε από τα θεατρικά μας δρώμενα- καθώς προετοίμαζε το «Υστατο σήμερα» του Χάουαρντ Μπάρκερ, σε μετάφραση Τζένης Μαστοράκη, ένα σύγχρονο έργο για δύο το οποίο μοιράζεται επί σκηνής με τον Δημήτρη Ημελλο-, εφέτος επανέρχεται διπλός. Στο ανακαινισμένο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων θα ανεβάσει, εκτός από τον Μπάρκερ, και έναν Πίντερ: Πρόκειται για το «Θερμοκήπιο» (1958), σε μετάφραση Νίνου Φένεκ Μικελίδη. Μαζί του και ο Δημήτρης Ημελλος (καθώς και οι Αλεξία Καλτσίκη, Παντελής Δεντάκης, Βασίλης Κουκαλάνι). Ο 40χρονος σήμερα ηθοποιός ήταν ο πρώτος που τιμήθηκε με το Βραβείο «Δημήτρης Χορν» και η συνεργασία του με τον Βογιατζή έρχεται να προστεθεί στο ενδιαφέρον θεατρικό βιογραφικό του.

  • ΣΤΑΘΗΣ ΛΙΒΑΘΙΝΟΣ – ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΟΦ
  • «Βυσσινόκηπος» στο Οδού Κεφαλληνίας

Για έναν σκηνοθέτη που το ρωσικό θέατρο και η ρωσική γλώσσα αποτελούν δεύτερη φύση του ο πρώτος Τσέχοφ σίγουρα προκαλεί το ενδιαφέρον. Με σπουδές στο Κρατικό Ινστιτούτο Μόσχας και έχοντας κερδίσει το Βραβείο Κριτικών Μόσχας σε έργα του Μαγιακόφσκι (1990), με παραστάσεις έργων του Πούσκιν, του Γκόγκολ, του Ντοστογέφσκι (με τον «Ηλίθιο» να έχει γοητεύσει το ελληνικό κοινό), ο Στάθης Λιβαθινός επιχειρεί τον πρώτο του Τσέχοφ: Στην τρίτη του συνεργασία με το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας του Βασίλη Πουλαντζά και της Μπέττυς Αρβανίτη, ανεβάζει τον «Βυσσινόκηπο»- με την Μπέττυ Αρβανίτη, τον Γιάννη Φέρτη, τον Κώστα Γαλανάκη, την Τζίνη Παπαδοπούλου αλλά και νεότερους ηθοποιούς από την Πειραματική του Εθνικού. Εν αναμονή…

  • ΑΝΤΖΕΛΑ ΜΠΡΟΥΣΚΟΥ – ΤΖΑΚΙ ΜΠΟΥΒΙΕ
  • «Τζάκι» της Ελφρίντε Γέλινεκ

Κένεντι ή Ωνάση, η Ζακλίν Μπουβιέ έμεινε και θα μείνει στην Ιστορία ως Τζάκι: Καλλιεργημένη, επιτυχημένη, κομψή, ακόμη και στις μεγάλες της δυστυχίες, έγινε σύμβολο και σημείο αναφοράς. Η σκηνοθέτις Αντζελα Μπρούσκου, η οποία κινείται στη σκοτεινή πλευρά της τέχνης, φαίνεται να γοητεύθηκε από τη λάμψη της Τζάκι Ο και επέλεξε να μεταφέρει στη σκηνή το μονόπρακτο της βραβευμένης με Νομπέλ αυστριακής συγγραφέως Ελφρίντε Γέλινεκ με τον τίτλο «Τζάκι». Πυκνογραμμένο, το έργο διαπερνά όλη την πολυτάραχη ζωή της γυναίκας που είδε να σκοτώνεται μπροστά στα μάτια της ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και σύζυγός της, για να ζήσει μετά στον αστερισμό του Ωνάση. Μια γυναίκα με πολλές ζωές. Τον Οκτώβριο, στο Από Μηχανής Θέατρο με τη Σοφία Σεϊρλή.

  • ΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΤΣΟΛΙΑΣ
  • «Το μπουφάν της Χάρλεϊ…ή πάλι καλά» στο Χορν

Εξω από το κουβούκλιο του φρουρού στον Αγνωστο Στρατιώτη, στην πλατεία Συντάγματος, μια μάνα «τα λέει» με τον γιο της: Στην ουσία μονολογεί, υποχρεώνοντάς τον να την ακούει- μια που το καθήκον απαιτεί από εκείνον να στέκεται… ακούνητος, αμίλητος, αγέλαστος. Η Αννα Παναγιωτόπουλου επιστρέφει ύστερα από έναν χρόνο στο θέατρο και ερμηνεύει τον μονόλογο του Βασίλη Κατσικονούρη που ανεβαίνει για πρώτη φορά (κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Δημήτρης Χορν), σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια. Αν και δεν αγαπά τους μονολόγους, αφού τα νούμερα στην επιθεώρηση έχουν άλλη δυναμική, ενέδωσε στο «Πάλι καλά» γιατί ο λόγος και ο τρόπος του τη συγκίνησαν.

  • ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΚΛΕΑΣ
  • «Τα μαγικά μαξιλάρια» στο Θέατρο Παξινού

Ο κατεξοχήν αγαπημένος συγγραφέας των παιδιών Ευγένιος Τριβιζάς παίρνει τα «Μαγικά μαξιλάρια» του, τα μετατρέπει από μυθιστόρημα σε θεατρικό έργο και τα παραδίδει στα χέρια και στην καλπάζουσα φαντασία του Γιάννη Κακλέα και της Παιδικής Σκηνής του θεάτρου «Κατίνα Παξινού», στο Εθνικό. Μια ιστορία που τοποθετείται στη χώρα του άπληστου βασιλιά Αρπατίλου, όπου απαγορεύονται οι Κυριακές, τα πάρτι, οι χαρές αλλά και ο λόξυγκας, οργανώνεται σχέδιο να απαγορευθούν τα όνειρα… Τότε είναι που αντιδρούν τα παιδιά και αποφασίζουν να αντισταθούν, με τη βοήθεια του δασκάλου τους. Μέσα στο σύμπαν του Τριβιζά, όπου οι ήρωες ακούν σε παράξενα ονόματα, ο Γιάννης Κακλέας προσθέτει την τρέλα, τα χρώματα και τις μουσικές τους, επιβεβαιώνοντας ότι τα ετερώνυμα έλκονται.

  • ΝΟΝΙΚΑ ΓΑΛΗΝΕΑ – ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ
  • «Η εκατομμυριούχος» του Σόμερσερ Μομ στο Μέγαρο Μουσικής

Η Επιφάνεια είναι μια γυναίκα που ό,τι βάλει στο μυαλό της το πραγματοποιεί: Δύσκολη, κακομαθημένη, επίμονη, σνομπ- αλλά στο βάθος με μιαν ανθρωπιά. Κληρονόμος του πάμπλουτου πατέρα της, η Επιφάνεια (οικονομική;) με τον εγωκεντρισμό που τη χαρακτηρίζει συγκρούεται αλλά και ερωτεύεται έναν γενναιόδωρο γιατρό. Εργο του Σόμερσετ Μομ, μετατρέπεται σε μιούζικαλ για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τη Νόνικα Γαληνέα από τον Σταμάτη Κραουνάκη, που έγραψε μουσική και τραγούδια σε σύγχρονο ήχοοι στίχοι είναι της Λίνας Νικολακοπούλου. Σε διασκευή (στα καθ΄ ημάς) της Νόνικας Γαληνέα μαζί με τον Κοσμά Βίδο, η «Εκατομμυριούχος» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Με τον Γιάννη Μπέζο και τους Αλέξανδρο Μυλωνά, Μελίνα Τανάγρη κ.ά.

  • ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
  • «Ο Αμπιγέρ» του Ρόναλντ Χάργουντ στο Κάππα

Μια ιδιότυπη σχέση εξάρτησης: Ο πάλαι ποτέ σαιξπηρικός πρωταγωνιστής και ο θηλυπρεπής αμπιγέρ του. Αυτό είναι το θέμα στο έργο του Ρόναλντ Χάργουντ που θα ανεβάσει στο θέατρο Κάππα ο Νίκος Μαστοράκης, ένας τολμηρός και ευφάνταστος σκηνοθέτης, με τον Γιώργο Κωνσταντίνου στον ρόλο του Σερ… Γενιές και νοοτροπίες, απόψεις και σκέψεις, όλα σε αντιπαράθεση. Μέχρι τελικής πτώσεως. Με τον Αλκι Κούρκουλο να αναλαμβάνει την παραγωγή, ανοίγοντας και πάλι το θέατρο του πατέρα του, Νίκου Κούρκουλου, ο «Αμπιγέρ» συνδυάζει πολλά από τα στοιχεία των ανθρώπων του θεάτρου, της ίδιας της ζωής. Στον ρόλο του Αμπιγέρ ο Χρήστος Στέργιογλου.

  • ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ
  • «Τρωάδες» του Ευριπίδη στον Νέο Κόσμο

Τραγωδία σε κλειστό χώρο: Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος επιστρέφει στις «Τρωάδες» που ανέβασε πέρυσι το καλοκαίρι με το Εθνικό Θέατρο της Αλβανίας και προτείνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου την τραγωδία του Ευριπίδη με τη Λυδία Κονιόρδου να αναλαμβάνει τον ρόλο της Εκάβης. Μια συνεργασία που είχε ξεκινήσει για το τρέχον καλοκαίρι και πήρε μετάθεση για τον χειμώνα. Λιτή και με καθαρές γραμμές, η σκηνοθεσία για το αλβανικό θέατρο αποτελεί τη βάση για να κινηθεί η παράσταση στη σκηνή του κλειστού θεάτρου. Με μια ομάδα στέρεων ηθοποιών (Μαρία Καλλιμάνη, Μαρία Κίτσου, Μιχάλης Οικονόμου, Ορέστης Τζιόβας, Γιάννης Τσορτέκης κ.ά.) ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος θα βασισθεί στο τραγικό μεγαλείο της Λυδίας Κονιόρδου και στο θέμα των «Τρωάδων», πάντα επίκαιρο.

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ
  • «Πουθενά» για τα εγκαίνια του κτιρίου Τσίλερ

Η ιδέα του Γιάννη Χουβαρδά να εγκαινιάσει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου το πλήρως ανακαινισμένο κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου έχει αποτέλεσμα το «Πουθενά», ένα έργο για τον χώρο της θεατρικής σκηνής, ένα έργο για τον χώρο που διαρκώς μεταβάλλεται, που αλλάζει, που αδειάζει και γεμίζει, έναν χώρο που ζωντανεύει και πεθαίνει μαζί με τους ανθρώπους, τους καλλιτέχνες. Παράσταση σε εξέλιξη και μικρής διάρκειας, το «Πουθενά» έχει τη σφραγίδα του δημιουργού του «2», ο οποίος μαζί με τους Coti Κ., Ζάφο Ξαγοράρη, Αλέκο Γιάνναρο, Θάνο Παπαστεργίου και 25 ερμηνευτές συνδυάζει το «όλοι» με το «κανένας», τον τόπο με το τίποτε – ενώ την ίδια στιγμή η δουλειά του δεν μπορεί παρά να φιλοξενηθεί στο κτίριο Τσίλερ.

  • ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ – ΕΛΕΝΗ ΣΚΟΤΤΗ
  • «La Chunga» στο Επί Κολωνώ

Μακριά από το κέντρο, το Εθνικό ή τα μεγάλα θέατρα η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, πιστή στο θέατρο, επιστρέφει σε μια από τις μικρές αθηναϊκές σκηνές που κάνουν συστηματικά ενδιαφέρουσα δουλειά και συνεργάζεται με τη σκηνοθέτιδα Ελένη Σκόττη και την ομάδα Νάμα, στο Επί Κολωνώ. Θα ερμηνεύσει τον επώνυμο ρόλο στο θεατρικό έργο του περουβιανού πεζογράφου Μάριο Βάγκας Λιόσα με τον τίτλο «La Chunga»: Θα υποδυθεί μια γυναίκα με αινιγματική προσωπικότητα, που όταν χρειαστεί θα σηκώσει το ανάστημά της και θα υπερασπισθεί ένα νέο κορίτσι. Με έναν ρόλο διαφορετικό, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη θα δουλέψει με την ομάδα της Ελένη Σκόττη, όπως την εποχή που ξεκινούσε στο εργαστήρι της Ρούλας Πατεράκη.

της ΜΥΡΤΩΣ ΛΟΒΕΡΔΟΥ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχόλια

  • Ι.Σ  On 31 Αυγούστου, 2009 at 12:33 μμ

    Έχω την εντύπωση πως στις Τρωάδες θα πρωταγωνιστεί η Λήδα Πρωτοψάλτη και όχι η Λυδία Κονιόρδου.

Σχολιάστε