Στροφή προς το ελληνικό λαϊκό θέατρο από το ΚΘΒΕ

  • Έμφαση στο ελληνικό λαϊκό θέατρο δίνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κατά τη νέα θεατρική περίοδο.

Η έμφαση στο ελληνικό και λαϊκό ρεπερτόριο, η αξιοποίηση του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης, αλλά και η διάθεση συνεργασίας με φορείς της πόλης, της βόρειας Ελλάδας και των Βαλκανίων, φαίνεται ότι αποτελούν τις προτεραιότητες του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Σωτήρη Χατζάκη, για τη θεατρική σεζόν 2009-2010.

«Θεωρώ ότι εφόσον θέλουμε να δρούμε παγκόσμια, πρέπει πρώτα να σκεφτόμαστε τοπικά. Για το λόγο αυτό στραφήκαμε στο ελληνικό ρεπερτόριο», τόνισε ο Σωτήρης Χατζάκης, σε σχετική συνέντευξη τύπου, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του.

Το πρόγραμμα του Κρατικού Θεάτρου για την περίοδο 2009-2010 περιλαμβάνει οκτώ ελληνικά έργα και μόλις δύο ξένα. Το κριτήριο της επιλογής τους ήταν να έχουν «στοιχεία ελκυστικά και αναγνωρίσιμα από τους θεατές, για να προσελκύσουν κόσμο», όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζάκης.

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής υπενθύμισε, εξάλλου, ότι η θητεία του στο Εθνικό Θέατρο ως αναπληρωτή καλλιτεχνικού διευθυντή, του δίδαξε ότι «η φιλοσοφία του διευθυντή σε ένα δημόσιο θέατρο οφείλει να συγχρωτίζεται πρωτίστως με τις ανάγκες της κοινωνίας».

Η ανάγκη της προσέλκυσης κοινού φαίνεται πως σχετίζεται και με τη διεθνή οικονομική κρίση, αλλά και με το γεγονός ότι το χρέος του ΚΘΒΕ, ανέρχεται πλέον, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κρατικού Θεάτρου, Δημήτρη Γαρούφα, στα 3,46 εκατομμύρια ευρώ.

Στην κατεύθυνση της παρουσίασης ελληνικών και λαϊκών έργων κινείται ο καθορισμός της σκηνής «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών ως Λαϊκής Σκηνής του ΚΘΒΕ. Εναρκτήριο έργο θα είναι το «Βασικά, με λεν Θανάση» του Γιώργου Αρμένη, σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, ενώ θα ακολουθήσουν «Τα παιδιά της πιάτσας» του Νίκου Τσιφόρου, σε διασκευή Γιώργου Σκαμπαρδώνη, και η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου.

Το Βασιλικό Θέατρο θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό με το έργο του Δημήτριου Βυζάντιου «Η Βαβυλωνία», σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη. Τη «σκυτάλη» θα πάρει η σάτιρα του Ντάριο Φο «Ισαβέλλα, τρεις Καραβέλλες και ένας Παραμυθάς». Επίσης, το Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ θα ανεβάσει το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», σε χορογραφία του Αντώνη Φωνιαδάκη.

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής αποκάλυψε, επίσης, τη διάθεση συνεργασίας του Θεάτρου με το δυναμικό της πόλης (συγγραφείς, σκηνοθέτες, σπουδαστές), καθώς και με πολιτιστικούς φορείς. Η αρχή θα γίνει με τη συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου για το ανέβασμα του έργου του Μιχάλη Κακογιάννη «Το κορίτσι με τα μαύρα» στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Στην ίδια σκηνή θα ακολουθήσει μια διαβαλκανική παραγωγή με το έργο «Του Νεκρού Αδελφού», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, όπου θα συμμετάσχουν ηθοποιοί από την Ελλάδα, τη Σερβία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Επίσης, μελετάται η δυνατότητα συνεργασίας με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και το ανέβασμα παραστάσεων του ΚΘΒΕ σε τουριστικές, αλλά και παραμεθόριες περιοχές.

Από το νέο ρεπερτόριο του Κρατικού Θεάτρου δεν θα λείψει, βέβαια, και η διάθεση πειραματισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινούνται οι παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Τα δύο πρώτα έργα που θα ανεβούν θα είναι «Ο Ύμπυ Βασιλιάς» του Αλφρέ Ζαρύ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, και «Η αποστολή στον πλανήτη Γη» του Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. «Το Μικρό Θέατρο θα δίνει βήμα σε ομάδες και ηθοποιούς που θέλουν να εκφραστούν με ρηξικέλευθους τρόπους», εξήγησε ο κ. Χατζάκης.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: