Πλημμύρα από θεάματα δρόμου. ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕ ΔΙΑΣΗΜΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

«Κυρίαρχος ο λόγος, ο ρυθμός και η μελωδία. Λόγια φιλοσόφων, ποιητών, αρθρογράφων, λογοτεχνών, επιστημόνων μπλέκονται με ρίμες πάνω σε έναν ρυθμό που εναλλάσσεται από ραπ μέχρι μοιρολόι και από όπερα μέχρι πανκ». Το ελληνικό γυναικείο γκρουπ Αδέσποτες Σκύλες θα παίξει στην Πλατεία Θεάτρου το δικό του βαλς των βρώμικων δρόμων
Σε μια εποχή που το ιστορικό κέντρο της Αθήνας χρειάζεται τονωτικές ενέσεις πολιτισμού (με την ευρύτερη έννοια του όρου) φτάνει στα τέλη του Σεπτεμβρίου το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου: από την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου σαράντα πέντε ελληνικές ομάδες, δώδεκα από το εξωτερικό και πάνω από διακόσιοι καλλιτέχνες θα γεμίσουν τους δρόμους του ιστορικού κέντρου γύρω από την Ακρόπολη με εκατόν ογδόντα παραστάσεις .

Σημαντικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες δρόμου από τις Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ολλανδία, Ισπανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βραζιλία, Ρουμανία, Σλοβενία και Βουλγαρία θα δώσουν στην πόλη μια νέα πνοή. Εκτός από τις παραστάσεις θεάτρου δρόμου θα δούμε και παραστάσεις με βάση άλλες μορφές τέχνης, χοροθέατρο, happening, workshop, παραστάσεις Κουκλοθεάτρου, Θεάτρου Σκιών, καθώς και μικρές μουσικές μπάντες ή και εικαστικές δράσεις, πάντα με αφετηρία τον δημόσιο χώρο. Η… σκηνογραφία της πραγματικής πόλης σε πρώτο πλάνο.

Μια πραγματικότητα που στις μέρες μας έχει καταντήσει εφιαλτική. Θα είναι άραγε αυτό ένα πρώτο βήμα προκειμένου να ξαναδούμε το ιστορικό κέντρο όπως του αξίζει; Μήπως είναι όνειρο θερινής νυκτός; Πάντως μόνο τότε θα μπορούσε να καθιερωθεί το Φεστιβάλ Δρόμου ως θεσμός και να αναδειχτεί σε μια διοργάνωση πολιτισμού, αλλά και επένδυση τουριστική.

Οι εκδηλώσεις έχουν δύο ενότητες: το κεντρικό φεστιβάλ (main) και το ελεύθερο (open). Στο κεντρικό θα συμμετέχουν επιλεγμένες ομάδες, ενώ το open θα είναι πιο ελεύθερο και θα μπορούν να συμμετέχουν μεμονωμένοι καλλιτέχνες ή ομάδες απ΄ όλο το φάσμα και τις εκφράσεις του Θεάτρου Δρόμου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Θεαμάτων Δρόμου θα δώσει και τέσσερα βραβεία. Για το κεντρικό πρόγραμμα θα υπάρχουν δύο ισότιμα βραβεία: α) βραβείο Σκηνοθεσίας και Συνολικής Σύλληψης, β) βραβείο Πρότασης για Θέαμα σε Δημόσιο Χώρο. Τα βραβεία θα συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ το καθένα. Ένα βραβείο θα δίνεται αποκλειστικά σε ελληνική ομάδα και θα συνοδεύεται από πρόσκληση σ΄ ένα Διεθνές Φεστιβάλ του εξωτερικού. Για τη φετινή περίοδο έχει οριστεί το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου και Κουκλοθέατρου Ρuppet Fair που γίνεται στη Σόφια στη Βουλγαρία. Ένα τέταρτο βραβείο θα απονέμεται σε ομάδα ή καλλιτέχνη του open προγράμματος που θα ισοδυναμεί με πρόσκληση για το Κεντρικό Φεστιβάλ της επόμενης χρονιάς και χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ. Όσο για το φινάλε; Γίνεται γιορτή χωρίς πάρτι; Την τελευταία ημέρα θα γίνει η απονομή των βραβείων και το βράδυ παρέλαση των ομάδων και πάρτι.

ΙΝFΟ

st Ιnternational Street Τheatre Festival, 30 Σεπτεμβρίου- 4 Οκτωβρίου, Πληροφορίες: http://www. istfest. com, τηλ. 210-9855.699.

Της Χάρης Ποντίδα, TA NEA: Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

//

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: