Οι «Πέρσες» του Αισχύλου στην Επίδαυρο

Με «Πέρσες» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Ντίμιτερ Γκότσεφ, εμφανίζεται το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο, 31 Ιουλίου και 1η Αυγούστου. Πριν τρία χρόνια, το ίδιο έργο, είχε ανεβεί από τον ίδιο σκηνοθέτη στο Deutsches Theater του Βερολίνου κι είχε χαρακτηριστεί, «παράσταση της χρονιάς» από το έγκριτο περιοδικό Theater Heute.

Στην παράσταση της Επιδαύρου, ο Γκότσεφ έρχεται ξανά αντιμέτωπος με το έργο του Αισχύλου, συνεχίζοντας την αναζήτηση στην αρχαία τραγωδία, αυτή τη φορά με ένα «δυνατό» ελληνικό καστ: Αμαλία Μουτούση (Άτοσα), Μηνάς Χατζησάβας (Δαρείος), Νίκος Καραθάνος (Ξέρξης), Στεφανία Γουλιώτη, Νίκος Κουρής, Εύη Σαουλίδου, Αλεξία Καλτσίκη, Λένα Κιτσοπούλου και πολλοί άλλοι ηθοποιοί.

Το έργο του Αισχύλου ανήκει στη χαμένη τετραλογία: Φινεύς, Πέρσες, Γλαύκος Ποτνιεύς και Προμηθεύς Πυρκαεύς. Oι «Πέρσες», είναι η μοναδική σωζόμενη τραγωδία που επικεντρώνεται σε ένα ιστορικό γεγονός και όχι σε ένα μυθικό επεισόδιο, καθώς πραγματεύεται τον αντίκτυπο που είχε στην περσική αυλή η συντριπτική ήττα των Περσών στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.X..

Η συγκλονιστική περιγραφή της καταστροφής του περσικού στόλου από τον αγγελιοφόρο, η οδύνη των Περσών για την ήττα τους και η επιστροφή του ταπεινωμένου Ξέρξη, συνθέτουν ένα από τα σπουδαιότερα αντιπολεμικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας. [enet.gr, 16:11 Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009]

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: