«Αλκηστις», μια τραγικωμωδία

  • Με την dream team της σύγχρονης ελληνικής θεατρικής σκηνής κατεβαίνει το Εθνικό Θέατρο για την πρώτη του παράσταση στα φετινά Επιδαύρια. Την «Αλκηστη» του Ευριπίδη, που παρουσιάζεται απόψε στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου για δεύτερη βραδιά. Οι Μαρία Σκουλά, ο Χρήστος Λούλης, ο Αργύρης Ξάφης κρατούν τους βασικούς ρόλους στο πρώτο χρονολογικά σωζόμενο έργο του Ευριπίδη που σκηνοθετεί ο Θωμάς Μοσχόπουλος, στην πρώτη του παρουσία στην Επίδαυρο.
  • Ενα έργο που πρωτοπαρουσιάστηκε σε εποχή κρίσιμη για την αθηναϊκή δημοκρατία, λίγο πριν εγκαινιαστεί ο Παρθενώνας και λίγο προτού ξεσπάσει ο Πελοποννησιακός Πόλεμος που κόστισε σε όλους πολύ. Ηταν το τέταρτο μέρος της καθιερωμένης τετραλογίας που παρουσίαζαν οι τραγικοί ποιητές, αλλά δεν είναι ούτε σατυρικό δράμα ούτε τραγωδία. Οι μελετητές συχνά το χαρακτηρίζουν τραγικωμωδία.
  • Η υπόθεση: Ο Αδμητος, βασιλιάς των Φερών, λόγω της ευσέβειάς του, έχει δεχτεί ένα δώρο από τον θεό Απόλλωνα. Παρ’ ότι είναι η ώρα του να πεθάνει μπορεί να γλιτώσει από τη μοίρα του μόνο αν κάποιος άλλος δεχτεί να πάρει τη θέση του. Δέχεται η σύζυγός του Αλκηστη. Το έργο ξεκινάει και τελειώνει όταν η Αλκηστη οδηγείται στον Κάτω Κόσμο και ξανά πάλι στον Επάνω, όταν παρεμβαίνει ο Ηρακλής. Εν τω μεταξύ έχουν προηγηθεί πολλά ιλαροτραγικά επεισόδια με αφορμή την ετοιμοθάνατη ή νεκρή Αλκηστη, θέτοντας μ’ αυτό τον τρόπο ο ποιητής διάφορα ερωτήματα που απασχολούν τη φιλοσοφία της εποχής. «Παράλληλα ο λυρισμός δεν παύει να διατρέχει το έργο σε μια συμφωνία αρμονίας και παρωδίας, ομορφιάς και παραδόξου», λέει ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος. Το έργο, «που καθρεφτίζει έκδηλα την επιρροή της διδασκαλίας και των τεχνικών των σοφιστών στη σκέψη του Ευριπίδη, φαίνεται να καταλήγει σε απαντήσεις που υποστηρίζουν τον ανθρωποκεντρισμό, την αδηλότητα των θεών και το βραχύ του ανθρώπινου βίου» συμπληρώνεται στο πρόγραμμα της παράστασης.
  • Απόδοση-σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος, σκηνικά-κοστούμια: Ελλη Παπαγεωργακοπούλου, μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής, κίνηση: Μάρθα Κλουκίνα, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Αλκηστη: Μαρία Σκουλά, Αδμητος: Χρήστος Λούλης, Ηρακλής: Αργύρης Ξάφης, θεράπαινα: Μαρία Πρωτόπαπα, Φέρης: Κώστας Μπερικόπουλος, υπηρέτης: Σωκράτης Πατσίκας. [Ολγα Σελλα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 18/07/2009]
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: