Η Καλαμάτα σέρνει και πάλι τον χορό

 • Αρχίζει σήμερα στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ. Το «άνοιγμα» στην Ασία τονίζει την εφετινή διοργάνωση

Μυστικά, ψέματα και ενοχές αποκαλύπτονται σταδιακά λύνοντας το μυστήριο ενός εγκλήματος στο «Justitia» της Ιάσμιν Βάρντιμον

Επετειακή η εφετινή χρονιά για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που κλείνει αισίως τα 15 του χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό η σημερινή έναρξη της διοργάνωσης, η οποία θα διαρκέσει ως τις 26 Ιουλίου, δεν μπορεί παρά να λαμβάνει χαρακτήρα πανηγυρικό: με σταθερό στίγμα την ανάδειξη του πολυσύνθετου τοπίου της διεθνούς και ελληνικής δημιουργίας, το πρόγραμμα του 2009 περιλαμβάνει 11 σχήματα και δημιουργούς από διαφορετικές χώρες οι οποίοι θα παρουσιάσουν 12 παραγωγές σε 20 συνολικά παραστάσεις δημιουργώντας ένα όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικό «παζλ». Για μία ακόμη χρονιά, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, που διεξάγεται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Βίκυς Μαραγκοπούλου, οι καταξιωμένοι χορογράφοι θα συνυπάρξουν με το «νέο αίμα», το εγχώριο με το διεθνές στοιχείο, ενώ ιδιαίτερο- και πολύ ενδιαφέρον- στοιχείο είναι η γεωγραφική εξάπλωση της διοργάνωσης προς την κατεύθυνση της Ασίας.

 • Εα Σόλα
 • Ταξίδι στον κόσμο

Μία ακόμη πανελλήνια «πρώτη» σηματοδοτούν οι εμφανίσεις της ομάδας της Γαλλίδας, βιετναμέζικης καταγωγής Εα Σόλα. Το σόλο «Αir Lines» («Αερο-γραμμές») συνδυάζει την ευαίσθητη, φορτισμένη και ταυτόχρονα λεπτεπίλεπτη κίνηση της Απω Ανατολής με τη δυναμική αλληγορία της πολιτικής performance. Η συνεχής ροή του ανέμου «ταξιδεύει» τη χορογράφο στα μονοπάτια του κόσμου όπου έρχεται αντιμέτωπη με την ανθρώπινη διαμαρτυρία, την αδικία και τον αγώνα για επιβίωση. Οι «Αερο-γραμμές» θα παρουσιαστούν αύριο και το Σάββατο (στις 20.00) στο Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας.

 • Ζοζέφ Νατζ
 • Ρηξικέλευθος «Βόιτσεκ»

Ιδιαιτέρως αγαπητός στο ελληνικό κοινό ο Ζοζέφ Νατζ προτείνει μια ρηξικέλευθη εκδοχή επάνω στον «Βόιτσεκ» του Μπύχνερ. Παράξενα πλάσματα, στα όρια του ανθρώπινου, ερμηνεύουν επί σκηνής μια τραγωδία σε μια παράσταση γεμάτη ωμότητα, γιορτινή μουσική και παράξενες καταστάσεις. Ο «Βόιτσεκ» θα παρουσιαστεί στις 18 και 19 Ιουλίου (στις 22.00 και 20.00 αντίστοιχα) στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

 • Ιάσμιν Βάρντιμον
 • Μυστικά και ψέματα

Ενα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της σύγχρονης βρετανικής σκηνής, σταθερά φιλοξενούμενη καλλιτέχνις στο Sadler΄s Wells του Λονδίνου, η εκρηκτική Ιάσμιν Βάρντιμον και η ομάδα της έρχονται να αποδώσουν δικαιοσύνη παρουσιάζοντας το «Justitia». Μυστικά, ψέματα και ενοχές αποκαλύπτονται σταδιακά λύνοντας το μυστήριο ενός εγκλήματος και παράλληλα διαγράφοντας τα τρωτά σημεία του συστήματος δικαιοσύνης. Το «Justitia» θα παρουσιαστεί στις 19 και 20/7 (στις 22.00) στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας.

 • Αντώνης Φωνιαδάκης
 • Τα ανθρώπινα όρια

Τη δική του χορογραφική εκδοχή επάνω στο κλασικό αριστούργημα του Ιγκόρ Στραβίνσκι «Η ιεροτελεστία της άνοιξης» προτείνει ο «δικός μας» Αντώνης Φωνιαδάκης. Ο χορογράφος ακολουθεί τα συναισθήματα τα οποία υποβάλλει η μουσική για να μιλήσει για την υπέρβαση των ορίων της ανθρώπινης φύσης. Ερμηνεύει η Ιωάννα Τουμπακάρη. «Η ιεροτελεστία της άνοιξης» παρουσιάζεται στις 20 και 21/7 (στις 20.00 και 22.00) στο Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας.

 • Κατερίνα Παπαγεωργίου
 • Σόλο για δύο

«Ενα σόλο για δύο σώματα» ακούγεται, βεβαίως, παράδοξο. Ωστόσο, η Κατερίνα Παπαγεωργίου το κάνει πραγματικότητα στο «Lang»: δείγμα επίμονης χορογραφικής έρευνας, παράξενη περιπέτεια ανάμεσα στο σόλο και στο ντουέτο, όπου οι δύο ερμηνευτές (η χορογράφος και ο Νίκος Καμόντος ) κινούνται αδιάσπαστα επί σκηνής εμβαθύνοντας όλο και περισσότερο στο μινιμαλιστικό κινητικό υλικό τους. Το «Lang» θα παρουσιαστεί στις 22/7 (στις 20.00) στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας.

 • Ρeeping Τom
 • Διπλό παρών

Η ομάδα Ρeeping Τom έχει μέσα σε λίγα χρόνια κατακτήσει την ευρωπαϊκή σκηνή. Στο «Le Sous Sol» («Το Υπόγειο») ζωή και θάνατος γίνονται ένα

Εχοντας ως βάση το Βέλγιο, η πολυεθνική ομάδα Ρeeping Τom έχει μέσα σε λίγα χρόνια κατακτήσει την ευρωπαϊκή σκηνή. Η παρουσία τους στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι διπλή: ακμή και παρακμή συνυπάρχουν έντονα και αδιάσπαστα στο «Le Salon» («Το σαλόνι»), ενώ στο «Le Sous Sol» («Το Υπόγειο») ζωή και θάνατος γίνονται ένα. Το «Le Salon» παρουσιάζεται στις 22/7 (στις 22.00) στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας ενώ το «Le Sous Sol» στις 24/7 (στις 22.00) στον ίδιο χώρο.

 • Ιraqis Βodies
 • Χoρεύοντας τη βία

Το «Crying of my mother» («Ο σπαραγμός της μητέρας μου») είναι το πρώτο έργο της ομάδας Ιraqis Βodies. Πρόκειται για μια ομάδα νέων ιρακινών χορευτών με χορογράφο τον 24χρονο Μουχανάντ Ρασίντ. Στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται η ιστορία τριών ανδρών οι οποίοι ζουν κάτω από την ίδια στέγη ώσπου θρησκευτικές διαφορές τούς οδηγούν σε αλληλοκτονία. Η νεανική οργή διοχετεύεται μέσω της κίνησης… Το «Crying of my mother» παρουσιάζεται στις 23 και 25/7 (στις 20.00) στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

 • Ματίλντ Μονιέ
 • Χορογράφος- περφόρμερ

Σημείο αναφοράς στη διεθνή σκηνή του σύγχρονου χορού η Ματίλντ Μονιέ εν προκειμένω θα εμφανιστεί στον διπλό «ρόλο» της χορογράφου και της περφόρμερ. Με την ομάδα της θα παρουσιάσει το «Τempo 76», μια ποιητική παράσταση επάνω στην ιδέα της ταυτοφωνίας. Ως ερμηνεύτρια προτείνει την παράσταση «Gustavia», μαζί με την ισπανίδα περφόρμερ Λα Ριμπό. Το «Gustavia» παρουσιάζεται στις 23 και 24/7 (στις 22.00 και 20.00 αντίστοιχα) στο Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας. Το «Τempo 76» θα παρουσιαστεί στις 26/7 (στις 22.00) στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας.

 • Ξαβιέ Λε Ρουά
 • Με νέο βλέμμα

«Αυλαία» του φεστιβάλ με μία από τις σημαντικότερες παραστάσεις στην ιστορία του, την οποία εν προκειμένω έχει κανείς την ευκαιρία να δει με νέο βλέμμα. Ο λόγος για το «Self Unfinished» («Αυτοτελής») του Ξαβιέ Λε Ρουά. Χορογραφημένο προσεκτικά και με ιδιαίτερη ευαισθησία, το έργο εξερευνά τις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος. Το «Self Unfinished» θα παρουσιαστεί στις 25 και 26/7 (στις 22.00 και 20.00 αντίστοιχα) στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας.

 • Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα: Με έμπνευση τον Μπουνιουέλ

Χορευτικό στιγμιότυπο από την ομάδα Κaras («Κοράκι») του σπουδαίου ιάπωνα δημιουργού Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα

Είναι η πρώτη φορά που η ομάδα Κaras («Κοράκι») του σπουδαίου ιάπωνα δημιουργού Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα θα εμφανιστεί στη χώρα μας. Εχοντας αρχίσει να χορογραφεί στα 28 του χρόνια, συγκαταλέγεται σήμερα στους χορογράφους οι οποίοι αναμόρφωσαν την εικόνα του σύγχρονου χορού στην Ιαπωνία αρθρώνοντας μια προσωπική γλώσσα στην οποία συμπεριλαμβάνει στοιχεία τού μπούτο. Ο ίδιος ορίζει το ύφος του ως εξής: «Είμαι ένας άνθρωποςπου τον απασχολεί η αντίθεση ανάμεσα στην πολυπλοκότητα και στην απλότητα» λέει χαρακτηριστικά. Η αντίθεση, άλλωστε, όπως και η «συγχώνευση» αποτελούν, όπως παραδέχεται, σταθερές πηγές έμπνευσής του. Στην Καλαμάτα θα παρουσιάσει τη νέα του παραγωγή με τίτλο «Εμμονή- Ενας σκύλος Α» («Οbsession- Un Chien Α»), εμπνευσμένη από την αριστουργηματική ταινία «Ενας ανδαλουσιανός σκύλος» του Λ. Μπουνιουέλ. Πρόκειται για ένα ντούο το οποίο ερμηνεύει ο ίδιος ο Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα μαζί με τη χορεύτρια Ριχόκο Σάτο. Ο,τι τον «ερέθισε» στη συγκεκριμένη ταινία είναι, όπως δηλώνει, «το στοιχείο της εμμονής, το πνεύμα της αναταραχής, η ανεπίδοτη αγάπη». Ο Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα συλλαμβάνει τα έργα του ως ολότητες σχεδιάζοντας τους φωτισμούς, τα σκηνικά, τα κοστούμια και επιλέγοντας τη μουσική. Μία από τις βασικές ιδέες που διαπερνούν το έργο του είναι ότι ο χρόνος δεν υπάρχει παρά μόνο μέσα από την ανθρώπινη κίνηση… Το «Εμμονή- Ενας σκύλος Α» θα παρουσιαστεί σήμερα και αύριο (στις 22.00) στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας.

ΙΣΜΑ Μ. ΤΟΥΛΑΤΟΥ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: