Βροχή από μίνι παραστάσεις. 150 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΤΗΕΝS FRΙΝGΕ FΕSΤΙVΑL

//

Με μακρύ φόρεμα, μαύρη περούκα και μάσκα, μοιάζει με πρόσωπο αρχαίας τραγωδίας η ηρωίδα της παράστασης «Κλαίουσες» των Ιllustrations Confuses, που αναλύεται σε λυγμούς (18 και 20 Ιουνίου)
 • Γυναίκες «φορούν» δάκρυα από νάιλον και χάρτινα ζωγραφιστά μάτια. Ένας άνδρας σχεδιάζει μια γυναίκα που κλαίει με ερυθρά δάκρυα. Σκηνές από την περφόρμανς «Κλαίουσες» που θα παρουσιαστεί στον χώρο «Τεχνόπολις» και στο Κτίριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (18 και 20 Ιουνίου) από την ελληνική ομάδα Ιllustrations Confuses. Μία από τις 150 που θα συμμετέχουν στο πρώτο Fringe Festival της Αθήνας, σε 15 χώρους και στους δρόμους- κατά τα πρότυπα του Fringe της «Αθήνας του Βορρά», του Εδιμβούργου, που κάθε Αύγουστο φιλοξενεί το μεγαλύτερο φεστιβάλ (με πάνω από 2.000 σχήματα) μικρών θεαμάτων.
 • «Η θρηνωδία των γυναικών και η ικανότητα του ηθοποιού να συγκινηθεί υποδυόμενος έναν ρόλο αποδίδεται μέσω της μιμικής τέχνης στην παράσταση «Κλαίουσες». Η ελληνική τραγωδία, οι πλαστικές τέχνες, η γυναίκα, το εγχειρίδιο του Ντιντερό «Το παράδοξο του ηθοποιού» και το ποίημα του Μπορίς Βιάν «Οι θάλασσες της Κίνας» ενέπνευσαν την ομάδα» λέει στα «ΝΕΑ» η Αντωνία Βασιλάκου από τους Ιllustrations Confuses.
 • Εκθέσεις, χορός, θέατρο, μουσική και κινηματογραφικές προβολές είναι στο πρόγραμμα του Fringe Festival, το οποίο θα εξελιχθεί σε δρόμους, πάρκα και κλειστούς χώρους της Αθήνας («Τεχνόπολις», Τριανόν Film Center, Κ44, Αrt Ηouse) από 15 έως 21 Ιουνίου.  Μούσες, λεπτεπίλεπτες υπάρξεις, υπεύθυνοι πολίτες, εργαζόμενες, εταίρες και αντικείμενα σεξουαλικής εκμετάλλευσης παρελαύνουν στις φωτογραφίες της Φωτεινής Νάκου, που θα εκτεθούν στον χώρο «Τεχνόπολις» (15-21 Ιουνίου). «Στη Δύση, γυναίκες κακοποιούνται για 30 ευρώ σε πίσω δωμάτια κρεοπωλείων ή δημόσια όπως η Κούνεβα» λέει η φωτογράφος. «Για μια ηλικιωμένη γυναίκα στην Γκάνα, για παράδειγμα, ο χρόνος δεν είναι εχθρός. Ενώ οι γυναίκες που ασκούν την πορνεία στη Νιγηρία προσφέρουν οικειοθελώς υπηρεσίες με αντάλλαγμα κάποιο «δώρο». Στην Πολωνία κακοποιούνται, όπως μαρτυρούν οι μώλωπες και τα καψίματα στο σώμα τους».
 • Έναν παραμυθένιο κόσμο με δένδρα, λιβάδια και λίμνες πλάθει ένα εξάχρονο αγοράκι που πάσχει από γενετική νόσο, στη βιντεοθεατρική παράσταση «Ευχές» («Τεχνόπολις», 17 Ιουνίου). Από το κρεβάτι του νοσοκομείου, βλέπει τα όνειρά του να διακόπτονται από εφιάλτες όταν οι γιατροί εμφανίζονται σαν βρικόλακες. «Οι βιντεοπροβολές έχουν αντικαταστήσει τα σκηνικά και πέντε ηθοποιοί (Στράτος Τζώρτζογλου, Μαριάνθη Μενεγάκη, Χαρά Κότσαλη, Ιάκωβος Καμχής, Σοφία Κουτάντου) υποδύονται έναν εξάχρονο» λέει στα «ΝΕΑ» ο σκηνοθέτης Άγγελος Σπάρταλης.
 • Σε μια άλλη παράσταση, τρεις ηθοποιοί αποδίδουν με κινήσεις που φανερώνουν αναπηρίες (παράλυση, απώλεια όρασης και ομιλίας) τις συνέπειες που έχει η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Είναι η ομάδα Θεάτρου Άρκτος και η Σμαρώ Πλατιώτη, με την παράσταση σωματικού θεάτρου «Ούτε απόψε Πανσέληνος» («Τεχνόπολις», 15 Ιουνίου). «Η απώλεια μπορεί να ερμηνευθεί και ως ερωτική απογοήτευση και ως θάνατος» εξηγεί η Σμαρώ Πλατιώτη. Το σκοτεινά μονοπάτια της ψυχής και τον «κρυφό» πόνο διερευνά η ομάδα Αλλαχού στη χοροθεατρική παράσταση «Σκιές» (Θέατρο Δίπυλον, 19 και 20 Ιουνίου). «Σκιά μπορεί να είναι ο έρωτας χωρίς ανταπόκριση, ακόμη και οι εμμονές και οι φόβοι που κάνουν δυστυχισμένους. Η εναλλαγή συναισθημάτων είναι ένδειξη ότι κάτι μέσα μας δεν μας αφήνει να ηρεμήσουμε» λέει η σκηνοθέτιδα Μέτη Παναγιωτοπούλου.

ΙΝFΟ

Fringe Festival, 15-21 Ιουνίου. Εισιτήρια: από 10 ευρώ. Πληροφορίες: τηλ. 210-3390.447, http://www.sinthesis.gr/fringe.

Σε αριθμούς: 150 ομάδες, 15 χώροι, 52 εκθέσεις, 33 παραστάσεις, 29 περφόρμανς, 6 συναυλίες, 12 βιντεοεγκαταστάσεις

 • Παιχνίδια «δίκαιου εμπορίου»

Ένας Μεξικάνος γεωργός και δύο έμποροι, ένας συμβατικού και ένας «δίκαιου εμπορίου», θα διεκδικούν παιδιά-σπόρους καφέ από τη Λατινική Αμερική, στο θεατρικό παιχνίδι «Η συνέλευση των Σπόρων» για παιδιά 6-12 ετών («Τεχνόπολις», 18 Ιουνίου). «Στόχος είναι τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν σε ζητήματα φτώχειας, παιδικής εργασίας, περιβάλλοντος και να γίνουν ηθικοί καταναλωτές» λένε οι υπεύθυνοι του Fair Τrade Ελλάς, της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που υποστηρίζει το «δίκαιο εμπόριο» (δίχως συνθήκες δουλείας). Ακόμη, με ταμπέλες στα χέρια «Free Ηugs» («Δωρεάν Αγκαλιές») θα προσφέρουν αγκαλιές στους περαστικούς, «ως μια διαμαρτυρία ενάντια στην κοινωνική αποξένωση», στην περιοχή του Κεραμεικού (1, 2, 21 Ιουνίου).

 • Δάφνη Κοντοδήμα, ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: