ΘΕΑΤΡΟ «ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ»: Με… προσωπικό ασφαλείας συνεχίζονται οι παραστάσεις

  • Αδιέξοδο προκαλεί η διαμάχη ανάμεσα στους χορευτές και στον πρόεδρο του ΔΣ του σωματείου

  • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΑΦΕΡΜΟΥ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Τετάρτη 27 Μαΐου 2009
  • Σε αδιέξοδο έφθασε η διαμάχη ανάμεσα στους 29 χορευτές του Σωματείου Ελληνικοί Χοροί- Δόρα Στράτου- πολλοί από τους οποίους αριθμούν και 30 χρόνια στην ομάδα- και στον πρόεδρο του ΔΣ κ. Αλκη Ράφτη. Οι πρώτοι έχουν αποστείλει αίτηση οφειλόμενης νομικής ενέργειας (με αποδέκτη τον υπουργό Πολιτισμού και τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, και κοινοποίηση στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου), ενώ ο πρόεδρος απειλεί ότι θα τους μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμηση στον Τύπο, όπως δήλωσε προς «Το Βήμα». Ολα ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2008, όταν το σύνολο των χορευτών αποφάσισε να στείλει επιστολή στο διοικητικό συμβούλιο του σωματείου για να επισημάνουν την κάθετη διαφωνία τους σχετικά με τη δισυπόστατη φύση του προέδρου αλλά και άλλες «ασυνήθιστες» πρακτικές του κ. Αλκη Ράφτη: Πριν από περίπου εννέα χρόνια ίδρυσε μια μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία CΙD Ιnternational Dance Company, που στέγασε στο παραδοσιακό κτίριο της οδού Σχολείου 8 στην Πλάκα (που είναι και η παραχωρηθείσα από το ελληνικό Δημόσιο έδρα του σωματείου) και στο οποίο χρίστηκε πρόεδρος. Σύμφωνα με τη χορεύτρια Ελένη Σπαθιά, «προσπαθούσε να πάρει εισφορές για τη CΙD χρησιμοποιώντας το όνομα της Δόρας Στράτου. Ερχόταν ας πούμε σε επαφή με σχολές χορού από όλη την Ελλάδα, τους έλεγε πως αν θέλουν να παρακολουθήσουν μαθήματα θα πρέπει να γίνουν μέλη της CΙD και ύστερα τους υποσχόταν ότι θα πάρουν βεβαίωση για την παρακολούθηση των μαθημάτων, αλλά τα χρήματα πήγαιναν στη CΙD».
  • Επομένως οι υπάλληλοι του σωματείου, οι οποίοι εν πολλοίς αμείβονταν και από τις κρατικές επιχορηγήσεις του θεάτρου, ταυτοχρόνως εξυπηρετούσαν και τους σκοπούς της προαναφερόμενης εταιρείας. Η σύνθεση της επιστολής πάντως έδρασε ως καταπέλτης στις σχέσεις των χορευτών με τον πρόεδρο του σωματείου που δεν ανανέωσε τις συμβάσεις τους. Ακολούθως, ο μακρόβιος καλλιτεχνικός διευθυντής και ένα από τα πιο παλιά μέλη του σωματείου (από το 1965), ο κ. Γιώργος Μαυρόπουλος, υπέβαλε την παραίτησή του εκφράζοντας απόλυτα τη διαφωνία του με τις παραπάνω πρακτικές (μεταξύ άλλων), «ενώ κατακλείδα της παραίτησής του αποτέλεσε η συνολική απόλυση του προσωπικού» (διαβάζουμε στην αίτηση οφειλόμενης νομικής ενέργειας).

  • Κινούνται πλέον νομικά εναντίον του 29 χορευτές (με νομικό εκπρόσωπο τον Πέτρο Ι. Μηλιαράκη). « Δεν είναι ύποπτο το ότι είναι πρόεδρος σε δύο σωματεία με διαφορετικούς στόχους και οικονομικά συμφέροντα; » αναρωτιέται ξανά η κυρία Σπαθιά. Ο κ. Ράφτης κατηγορείται καταρχήν για την «αυθαίρετη» και «καταχρηστική» συστέγαση της CΙD και συνεπώς την εκμετάλλευση δημόσιας περιουσίας από ιδιώτη (καθόσον οι εγκαταστάσεις συντηρούνται ενδεχομένως και μέσω των επιχορηγήσεων του κράτους).
  • Στον μακρύ κατάλογο περιλαμβάνεται και η κατηγορία ότι ο κ. Ράφτης επί σειρά ετών υπεκμισθώνει σε τρίτους το ιστορικό θέατρο στον λόφο του Φιλοπάππου (η έκταση έχει παραχωρηθεί στη Δόρα Στράτου από την πολιτεία- ενώ για τη χρήση του χώρου καταβάλλεται τυπικά μίσθωμα από το σωματείο προς τον φορέα της δημόσιας ιδιοκτησίας, άρα προκύπτει ζήτημα νομιμότητας το κατά πόσον μπορεί να υπεκμισθώνεται σε άλλους φορείς).
  • «Εφέτος νοίκιασε το θέατρο στον Δήμο Αθηναίων για μερικές ημέρες στα μέσα του Ιουλίου, ενώ κανονικά λειτουργεί για παραστάσεις του σωματείου από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο. Πριν από δύο εβδομάδες ανακοίνωσε σε όλους τους χορευτές την απόφασή του να κλείσει το θέατρο μετά τις συγκεκριμένες παραστάσεις. Μας είπε επίσης να κάνουμε αιτήσεις ουσιαστικά παρακαλώντας να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας εθελοντικά και αμισθί. Περίπου 8-9 άτομα το έκαναν. Πρόσθεσε ότι θα δίνει λεφτά κάτω από το τραπέζι σε ειδικές συμφωνίες » αναφέρει ενδεικτικά η κυρία Ελένη Σπαθιά.
  • O κ. Ράφτης κατηγορείται για αυταρχισμό και κατάχρηση εξουσίας. Σημειωτέον, οι χορευτές δυσκολεύονταν να έρθουν σε επαφή με το ΔΣ εφόσον τα μέλη δεν συναντιούνται ποτέ ούτε και γνωρίζουν τις κινήσεις του προέδρου. Οπως μας αποκάλυψε η κυρία Σπαθιά, ένα από τα μέλη, ο Αλέξανδρος Βαρουδάκης, εξήγησε σε όλους τους χορευτές ότι ο πρόεδρος ουσιαστικά λειτουργεί με carte blanche: δεν εγγράφει νέα μέλη στο σωματείο δηλώνοντας ότι «δεν θα βάλω κανέναν εφόσον δεν το θέλω». Και η ίδια προσθέτει ότι κάτι τέτοιο «είναι παράνομο βάσει καταστατικού».
  • Εν τω μεταξύ, οι παραστάσεις στο θέατρο συνεχίζονται, αλλά με ένα κατά τους χορευτές- «συγκρότημα ανάγκης»: «Δημιουργήθηκε την τελευταία εβδομάδα από μια πολύ μικρή ομάδα χορευτών που απέμεινε και συμπληρώθηκε από μαθητές άλλων πολιτιστικών σωματείων..!». Ωστόσο, σύμφωνα με διακεκριμένους φίλους του θεάτρου και πολιτικά πρόσωπα, «τα σωματεία- όσο ποιοτικά και αν είναι- δεν φέρουν τη βαθιά, κλασική παράδοση που ξεκινάει από τη διδασκαλία της Δόρας Στράτου και την οποία αναντίρρητα “ενσωματώνουν” οι χορευτές του συγκροτήματος εδώ και 15- 30 χρόνια- τόσα τουλάχιστον υποστηρίζουν οι φίλοι αυτού του θεάτρου».
  • Την περασμένη Παρασκευή 22 Μαΐου, οι προσφεύγοντες χορευτές και διάφοροι φίλοι του θεάτρου (ανάμεσά τους και ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Π. Ευθυμίου) πραγματοποίησαν σιωπηλή διαμαρτυρία στην είσοδο του θεάτρου, κατά τη διάρκεια της παράστασης. Ο κ. Ράφτης σε δηλώσεις του προς «Το Βήμα» αρνήθηκε ότι γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους βάλλεται. Κατά τη γνώμη του οι χορευτές διεκδικούν τη μονιμότητά τους.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: