Παραίτηση Νικήτα Τσακίρογλου από το ΚΘΒΕ

  • Με αιχμές η παραίτηση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή.
  • Την απόφασή του να «διευκολύνει το έργο του υπουργείου Πολιτισμού» και να παραιτηθεί από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας (ΚΘΒΕ), ανακοίνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Νικήτας Τσακίρογλου. Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα (σε κάποια στιγμή δεν κατάφερε να συγκρατήσει τον λυγμό του) ο κ. Τσακίρογλου δήλωσε ιδιαίτερα προσβεβλημένος για τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του θεάτρου περί «δήθεν κακοδιαχείρισης», αλλά και δυσαρεστημένος από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο παρά τις εκκλήσεις, όπως είπε, για τη διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου, δεν το έκανε και αποδεχόμενο τις κατηγορίες του ΔΣ του ζήτησε να «διευκολύνει το έργο του και να παραιτηθεί».
  • Στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα στο φουαγιέ του θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ο κ. Τσακίρογλου δήλωσε πως θα εγκαταλείψει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή μετά το πέρας των παραστάσεων του έργου «Βασιλιάς Ληρ» (ερμηνεύει τον ομώνυμο, πρωταγωνιστικό ρόλο) στις 24 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και αυτών που θα δοθούν στις 29 και 30 Μαΐου στο Βελιγράδι στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών των δύο θεάτρων. Ειδικά για τις δύο παραστάσεις του Βελιγραδίου, οι οποίες κινδύνευσαν να ματαιωθούν, παρενέβη το υπουργείο Πολιτισμού και κάλυψε με έκτακτη επιχορήγηση 30.000 ευρώ το θέατρο για τα έξοδα μετάβασης.
  • «Φεύγω έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μου. Δυστυχώς, στους χώρους του πολιτισμού εισχωρούν άνθρωποι που ουδεμία σχέση έχουν με τον πολιτισμό», δήλωσε ο επί πενταετία καλλιτεχνικός διευθυντής της δεύτερης κρατικής σκηνής.
  • Ο κ. Τσακίρογλου είναι ο 14ος καλλιτεχνικός διευθυντής από ιδρύσεως του ΚΘΒΕ το 1961, και ο πρώτος που τοποθετήθηκε για δεύτερη συνεχή τριετή θητεία (τοποθετήθηκε τον Ιούλιο του 2004 και η θητεία του που έληξε το καλοκαίρι του 2008 ανανεώθηκε, για να διακοπεί σήμερα – ένα μόλις χρόνο πριν την τυπική λήξη της (τον Αύγουστο του 2010). Είχε προηγηθεί προ μηνός επιστολή του επταμελούς ΔΣ προς το υπουργείο Πολιτισμού δια της οποίας ανακοινώνονταν η ομόφωνη καταψήφιση του απολογισμού που παρουσίασε ο κ. Τσακίρογλου και παράλληλα διατυπώνονταν κατηγορίες εναντίον του για κακοδιαχείριση.
  • Από ιδρύσεως του ΚΘΒΕ (το 1961) διετέλεσαν καλλιτεχνικοί διευθυντές του οι: Σωκράτης Καραντινός (1961-1967), Γιώργος Κιτσόπουλος (1967-1974), Μίνως Βολανάκης (1974-1977), Σπύρος Ευαγγελάτος (1977-1980), Νίκος Μπακόλας (1980-1983), Νίκος Χουρμουζιάδης (1984-1985), Μίνως Βολανάκης (1986-1989), Δημήτρης Μαρωνίτης (1989-1990), Νίκος Μπακόλας (1991-1993), Βασίλης Παπαβασιλείου (1994-1998), Κώστας Τσιάνος (το τετράμηνο Φεβρουαρίου -Ιουνίου 1998), Διαγόρας Χρονόπουλος (1998-2001), Βίκτωρ Αρδίττης (2001-2004) Νικήτας Τσακίρογλου 2004-2008, 2008-μέχρι σήμερα). Όλοι (ειδικά μετά την αλλαγή του νομικού – θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΚΘΒΕ το 1994) αντικαταστάθηκαν μετά τη λήξη της πρώτης τριετούς θητείας τους λόγω εντάσεων και προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στη συνεργασία τους με τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια.
  • Μετά τις νέες εξελίξεις το ΚΘΒΕ παραμένει «ακέφαλο» και αναμένεται ο διορισμός του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή από το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να συνταχθεί το δραματολόγιο της ερχόμενης καλλιτεχνικής περιόδου. [ΑΠΕ – ΜΠΕ]

Παραιτήθηκε από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ ο Νικήτας Τσακίρογλου: «Φεύγω με ήσυχη συνείδηση» [ΤΟ ΒΗΜΑ]

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: