Θαύμα! Στάση εργασίας σε Εθνικό

  • Οι εργαζόμενοι στις κρατικές σκηνές ματαίωσαν παραστάσεις το Σάββατο, διεκδικώντας επίδομα
  • Το είδαμε κι αυτό. Στάση εργασίας στο Εθνικό Θέατρο της εργασιακής γαλήνης. Την τελευταία, τουλάχιστον, δεκαετία, δεν είχαμε κινητοποιήσεις στην πρώτη κρατική σκηνή. Το Σάββατο, όμως, το βράδυ (9-12 μ.μ.) το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου έκανε στάση εργασίας, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι βραδινές παραστάσεις σε όλες του τις σκηνές. Το ίδιο, βέβαια, συνέβη και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, αλλά αυτό είναι μαθημένο από τα χιόνια.
  • Η αφορμή της κινητοποίησης είναι η… κατάργηση του ειδικού λογαριασμού, που όσο «αμαρτωλός» κι αν ήταν έλυνε πολλά προβλήματα. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στα κρατικά θέατρα δικαιούνται, το ίδιο όπως και οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού, πολιτιστικό επίδομα ύψους 150 ευρώ. Από το 2004 το έπαιρναν κατευθείαν από το ΥΠΠΟ και όχι μέσω της τακτικής μισθοδοσίας τους. Ενώ, όμως, μετά την κατάργηση του ειδικού λογαριασμού το επίδομα έπρεπε να ενσωματωθεί σ’ αυτήν με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2008 (από τότε έχουν να το πάρουν οι εργαζόμενοι στις κρατικές σκηνές), τίποτα δεν έγινε. Το επίδομα δόθηκε μόνο στους εργαζόμενους του υπουργείου.
  • Η μετακύλιση του επιδόματος στις πλάτες των Κρατικών Σκηνών, που ως γνωστόν δεν έχουν και λίγα οικονομικά προβλήματα, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη λύση του προβλήματος. Διότι θα μπορούσε η επιβάρυνση του προϋπολογισμού τους με αυτό το έξτρα κονδύλι (150 ευρώ το μήνα για 300 εργαζόμενους στο Εθνικό) να είχε αντιμετωπιστεί από το ΥΠΠΟ με αύξηση της επιχορήγησης. Κάτι που δεν έγινε. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Γιάννης Χουβαρδάς έχει υποσχεθεί ότι θα το δώσει στους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, πάρει -δεν πάρει έξτρα χρήματα από το ΥΠΠΟ -το δικαιούνται, όμως, όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως τύπου σύμβασης. Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι το Εθνικό επί Γιάννη Χουβαρδά αύξησε τις παραγωγές του, άρα έχει ανάγκη από κάθε ευρώ που μπαίνει στα ταμεία. Το Δ.Σ. του Θεάτρου συνεδριάζει αύριο.
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: