Νεανικό και συρρικνωμένο… Η ελληνική μουσική έχει περίοπτη θέση

  • Σαμ Μέντες, Ιθαν Χοκ, Ελεν Μίρεν, Ζαν Μορό, Ρομέο Καστελούτσι, Ρίμινι Προτοκόλ, Κριστόφ Πεντερέτσκι, Ντίμιτερ Γκότσεφ, Αμος Γκιτάι είναι μερικά από τα διεθνή αστέρια που θα λάμψουν φέτος στο Ελληνικό Φεστιβάλ, τις εκδηλώσεις του οποίου ανακοίνωσε χθες ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Γιώργος Λούκος. Δεν λείπουν βέβαια και γνωστοί Ελληνες δημιουργοί, όπως Ρούλα Πατεράκη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Θωμάς Μοσχόπουλος, Δημήτρης Λιγνάδης, Δημήτρης Μαυρίκιος, Γιώργος Κιμούλης, Δημήτρης Πιατάς, Γιάννης Μπέζος, Λήδα Πρωτοψάλτη, Νίκος Μαστοράκης, Σωτήρης Χατζάκης.
  • Στο φετινό προγραμματισμό η ελληνική μουσική έχει περίοπτη θέση με αφιερώματα σε ποιητές και συνθέτες όπως: Ρίτσος – Θεοδωράκης, Καββαδίας – Μικρούτσικος, Καβάφης – Ξυδάκης αλλά και συναυλίες του Δημήτρη Παπαδημητρίου και του Μανώλη Μητσιά, ενώ απουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Νέες ομάδες, νέοι χώροι

  • Η τέταρτη –και πιο «μαζεμένη» χρονικά και καλλιτεχνικά– χρονιά του Γιώργου Λούκου στην κεφαλή του διεθνούς πλέον Φεστιβάλ εξακολουθεί να ποντάρει στο νεανικό κοινό (50% των θεατών πέρυσι), σε νέους χώρους (Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, BIOS, Από Μηχανής Θέατρο) αλλά και στις νέες καλλιτεχνικές ομάδες ενώ διατηρεί ανοιχτό δίαυλο συνεργασίας με σημαντικούς καλλιτεχνικούς φορείς του εξωτερικού (The Bridge Project: μια συμπαραγωγή με το Old Vic του Κ. Σπέισι και το BAM του Σαμ Μέντες). Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς έδωσε το στίγμα του Ελληνικού Φεστιβάλ: «Διεύρυνε την οπτική του, το χώρο του, το ακροατήριό του».

Συναυλίες

  • Τη μη αποδοχή της κλασικής μουσικής από το ελληνικό «μη εκπαιδευμένο σ’ αυτή» κοινό σημείωσε χθες ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ Γιώργος Λούκος, επισημαίνοντας ότι κορυφαία ονόματα όπως οι Ρικάρντο Μούτι και Ρενέ Φλέμινγκ έκοψαν πέρσι μόλις 1.500 εισιτήρια έκαστος, ενώ ακόμα πιο ειδικές βραδιές (αφιέρωμα στον Μεσιάν) μόλις 470 εισιτήρια. Από την πλευρά του ο Θάνος Μικρούτσικος επεσήμανε ότι «το ελληνικό τραγούδι είναι ένα σοβαρό είδος που έχει γράψει ιστορία τα τελευταία 60 χρόνια στη χώρα μας και δεν χρειάζεται δικαιολογία για να παρουσιάζεται στο Ελληνικό Φεστιβάλ».

Το οικονομικό προφίλ

  • Η κρίση όμως άγγιξε και το Ελληνικό Φεστιβάλ που εμφανίζεται συρρικνωμένο σε σχέση με πέρυσι, τόσο χρονικά, καθώς φέτος θα διαρκέσει ενάμιση μήνα (1/6-15/7), όσο και σε αριθμό παραγωγών, οι οποίες μειώνονται σε περίπου 60 από τις 80 του 2008. «Υπάρχουν 10 παραγωγές που δεν μπορέσαμε να κάνουμε φέτος λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης», δήλωσε ο Γιώργος Λούκος. Αναφερόμενος στο οικονομικό προφίλ του Φεστιβάλ, σημείωσε ότι «το κόστος του φετινού προγράμματος είναι 8 εκ. ευρώ. Πέρσι ο συνολικός προϋπολογισμός ανήλθε στα 20 εκ. ευρώ (5 εκ. από το ΥΠΠΟ, 6,5 εκ. από εισιτήρια και 9 εκ. από χορηγίες)». Επίσης, τόνισε την ανάγκη συμπαραγωγών με άλλα Φεστιβάλ της Μεσογείου και ελληνικούς θεατρικούς οργανισμούς ώστε να μοιράζεται το κόστος. «Ομως στην Ελλάδα οι συνεργασίες είναι δύσκολες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ιθύνων νους του Φεστιβάλ. Και συνέχισε: «Επειδή κάνουμε παραστάσεις πρωτογενείς που παίζονται μόνο για 2-3 βραδιές, χάνουμε συνεχώς χρήματα. Στην Επίδαυρο χάνουμε €1 εκατ. το χρόνο».

«Ακόμα μας χρωστούν»

  • Ο Γ. Λούκος αναφέρθηκε επίσης στο ποσό του «1.870.000 ευρώ που ξοδέψαμε στην Πειραιώς 260 και ακόμα μας το χρωστούν. Ολοι μας υπόσχονται αλλά ακόμα δεν έχουμε τίποτα». Ο υπουργός Πολιτισμού πάντως δεσμεύτηκε ότι «η αγορά του κτιρίου στην οδό Πειραιώς 260 είναι πια πολύ κοντά […] εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και μια πολύ καλή χορηγία με πενταετή ορίζοντα (Εθνική Τράπεζα)». Ενθαρρυντικά πάντως είναι και τα νούμερα προσέλευσης του κοινού. «Πέρσι είδαν τις παραστάσεις του Φεστιβάλ 244.000 θεατές και 750.000 συνολικά τα τρία τελευταία χρόνια. Φέτος ευελπιστούμε να ξεπεράσουμε το 1.000.000 θεατές».

Ασάφεια για το Λυκαβηττό

  • Ασαφές παραμένει το θέμα της ασφάλειας και κατά συνέπεια της χρησιμοποίησης ή μη του θεάτρου του Λυκαβηττού το καλοκαίρι, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την περσινή τεχνική έκθεση, σύμφωνα με την οποία το θέατρο πληρούσε τους όρους ασφαλείας. Οι χθεσινές δηλώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ δεν ρίχνουν φως στην υπόθεση, ενώ επιβεβαιώνουν πρόσφατο δημοσίευμα του ΕΤ (30/3/2009) ότι όλα είναι στον αέρα. Από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης δεν έχει δοθεί σαφής απάντηση στο ερώτημα αν είναι ασφαλές το θέατρο του Λυκαβηττού. Την επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑ (ιδιοκτήτριας του Λυκαβηττού) κ. Χάρη Κόκκωση μετέφερε χθες ο κ. Λούκος, λέγοντας ότι θυμίζει Μπέκετ. Στην επιστολή αναφέρεται ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα άμεσα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το θέατρο του Λυκαβηττού, αλλά όχι εντελώς γεμάτο. Θα γίνει μελέτη για να διασφαλιστεί η λειτουργία. Προσοχή στο άνω διάζωμα!!!».

Παραστάσεις που ξεχωρίζουν

Θέατρο

Χορός Πειραιως 260

▪ 9-10/6: «Οι αρουραίοι». Σκηνοθ.: Μ. Ταλχάιμερ.
▪ 24-28/6: Λα Φούρα ντελς Μπάους, «Βοris Godunov».
▪ 11-12/7: Ρίμινι Προτοκόλ, «Radio Muezzin».

Ηρώδειο

▪ 28/6: «Δον Κιχώτης». Με: Γ. Κιμούλη, Δ. Πιατά.
▪ 2/7: «Ο κατά φαντασίαν ασθενής». Με: Γ. Μπέζο.

Λυκαβηττός (πιθανόν)

«Κόλαση, Καθαρτήριο, Παράδεισος». Σκηνοθ: Ρ. Καστελούτσι.

Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

▪ 11-13/6: «Mefisto For Ever». Σκηνοθ.: Γκι Κασιέρ.
▪ 3-5/7: «Riesenbutzbach». Σκηνοθ.: Κρ. Μαρτάλερ.

Επιδαύρος

▪ 10-11/7: «Φαίδρα». Σκηνοθ.: Ν. Χάιτνερ. Παίζει: Ε. Μίρεν.
▪ 17-18/7: «Αλκηστις». Σκηνοθ.: Θ. Μοσχόπουλος. Παίζουν: Μ. Σκουλά, Χρ. Λούλης, Α. Ξάφης κ.ά.
▪ 24-25/7: «Ο πόλεμος των υιών του φωτός κατά των υιών του σκότους». Σκηνοθ.: Α. Γκιτάι. Παίζει: Ζαν Μορό.
▪ 31/7-1/8: «Πέρσες». Σκηνοθ.: Ντ. Γκότσεφ. Παίζουν: Α. Μουτούση, Μ. Χατζησάββας, Ν. Καραθάνος, Στ. Γουλιώτη, Ν. Κουρής κ.ά.
▪ 7-8/8: «Τρωάδες». Σκηνοθ.: Ν. Κουντούρη. Παίζουν: Λ. Πρωτοψάλτη, Μ. Ναυπλιώτου.
▪ 14-15/8: «Ορνιθες». Σκηνοθ.: Σ. Χατζάκης. Παίζουν: Γ. Αρμένης, Α. Μυλωνάς, Β. Χαραλαμπόπουλος.
▪ 21-22/8: «Το χειμωνιάτικο παραμύθι». Σκηνοθ.: Σαμ Μέντες. Παίζουν: Ιθαν Χοκ, Ρεμπέκα Χολ κ.ά.

Συναυλίες

Ηρώδειο

▪ Μουσικοί του Λούβρου διεύθυνση Μαρκ Μινκόφσκι (8/6).
▪ Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο (10/6).
▪ Μανώλης Μητσιάς-40 χρόνια (14/6).
▪ Philharmonia Orchestra διεύθυνση Εσα Πέκα Σάλονεν, σολίστ Γιάννης Βακαρέλης (17/6).
▪ Δημήτρης Παπαδημητρίου (19/6).
▪ Θάνος Μικρούτσικος-Νίκος Καββαδίας (23, 24/6).
▪ Φιλαρμονική της Σκάλας του Μιλάνου διεύθυνση Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ (29/6).

Μέγαρο Μουσικής

▪ Ορχήστρα Sinfonia Varsovia υπό τη διεύθυνση του Κριστόφ Πεντερέτσκι.

Το Σχολείον

▪ Ήχοι του κόσμου (6, 7, 8/7).
▪ Μουσική προσωπογραφία του Κ.Π. Καβάφη από τον Νίκο Ξυδάκη (14, 15/7).

  • ΜΠΛΑΤΣΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, Ελεύθερος Τύπος, Τετάρτη, 01.04.09
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: