Σ. Σπυράτου & Μ. Νάιμαν: Αυτουργούν

Σ. Σπυράτου & Μ. Νάιμαν: Αυτουργούν

  • Η παράσταση της Σοφίας Σπυράτου, που βασίζεται στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη, πρωτοπαρουσιάστηκε πέρυσι στο Μουσείο Μπενάκη. Στη συνέχεια απέσπασε το Α’ Διεθνές Βραβείο του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου της Κριμαίας, ενώ η συμμετοχή της στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού SIDance στη Σεούλ τον περασμένο Οκτώβριο έλαβε θερμές κριτικές. Σε αυτή τη δεύτερη παρουσίασή της στο κοινό της Αθήνας θα συμμετέχει και ο συνθέτης της παράστασης, Michael Nyman, με την μπάντα του. Ο διάσημος Βρετανός δημιουργός συνέθεσε δύο νέα μουσικά κομμάτια ειδικά για την «Ηλέκτρα Αυτουργό», το «Τρίτο Χορικό» και το «Θρήνο του παιδιού».
  • Ο Ευριπίδης, δίνοντας βαρύτητα στην ψυχολογική αλήθεια των ηρώων του, οι οποίοι παρουσιάζονται περισσότερο σύνθετοι και ανθρώπινοι, γράφει μια τραγωδία που αποτελεί σημαντική αφετηρία για το ευρωπαϊκό θέατρο. Η Σοφία Σπυράτου, βασιζόμενη στην τραγωδία του Ευριπίδη, συνέλαβε την ιδέα και τη χορογραφία και δημιούργησε μια παράσταση πάνω στις πολύπλοκες σχέσεις εξουσίας, πάθους, αλλά και μίσους που αναπτύσσονται «ωμοφαγικά» ανάμεσα στον Ορέστη, στην Κλυταιμνήστρα και την Ηλέκτρα, συνδυάζοντας σύγχρονες χορευτικές τεχνικές με αφηγήσεις. Στην παράσταση διατηρούνται στοιχεία από τη δομή της αρχαίας τραγωδίας, όπως τα επεισόδια και τα χορικά, ενώ παρεμβάλλονται μονόλογοι και προβολές video. Το σκηνικό είναι λευκό και απογυμνωμένο, αφήνοντας απροσδιόριστους το χρόνο και τον τόπο όσων συμβαίνουν.

Οι πρόβες

  • Στο μίνιμαλ σκηνικό του Κωνσταντίνου Ζαμάνη κυριαρχεί το συρμάτινο κουβούκλιο, το κουκούλι-παλάτι της Κλυταιμνήστρας. Στην κλίση του λευκού λόφου προβάλλονται οι τρεις μονόλογοι της Ηλέκτρας, της Κλυταιμνήστρας και του Ορέστη, που έχει γράψει ο Στρατής Πασχάλης. Εδώ επίσης εκτυλίσσεται μεγάλο μέρος της ευριπίδειας τραγωδίας με τους ηθοποιούς – χορευτές να δοκιμάζουν τα όρια του κορμιού τους και της τέχνης τους. «Η ομάδα αποτελείται από εφτά ηθοποιούς και πέντε χορευτές, γιατί ήθελα να χρησιμοποιεί όλα της τα μέσα (κίνηση, τραγούδι, πρόζα) για να αποδοθούν το βάθος και η ένταση αυτής της συγκινητικής όσο και βίαιης ιστορίας που παραπέμπει στο διαχρονικό ρόλο της οικογένειας πάνω στο άτομο. Οπως λέει και ο στίχος του Στρατή Πασχάλη: ‘’Η οικογένεια είναι ένας ύπουλος ιστός κι η μάνα, η αράχνη του’’», τονίζει η Σοφία Σπυράτου.
  • Η Ηλέκτρα (Εύη Χατζάκη) αναδύεται από το Χορό και ο Χορός αποτελεί προβολή των πράξεων και των συναισθημάτων της Ηλέκτρας. «Ανέραστη, ταπεινωμένη, σκληρή, αγνή, πένθιμη, αγέλαστη, οργισμένη, μαραζωμένη, στέρφα» αντηχεί ο Χορός τους στίχους του Στρατή Πασχάλη. «Εκτός από τους τρεις μονολόγους, ο Στρατής έχει γράψει και τέσσερα χορικά βασιζόμενος πάντα στον ευριπίδειο μύθο, όπου η Ηλέκτρα είναι αυτουργός –εξ ου και ο τίτλος της παράστασης– δεν μένει δηλαδή αμέτοχη στο φόνο της Κλυταιμνήστρας. Εχουμε επίσης και τους Ορέστηδες, όπως τους ονομάζω, δηλαδή τον Ορέστη (Ντανίλο Ζέκα), που θέλει να εκδικηθεί το φόνο του πατέρα του σκοτώνοντας τη μάνα του Κλυταιμνήστρα (Λία Τσολάκη), και το φίλο του Πυλάδη (Αλέξανδρος Κεϊβανάη), ο οποίος δεν είναι παρά το alter ego του Ορέστη, ένα παιδάκι που αποζητά τη μάνα του», εξηγεί η εμπνεύστρια της παράστασης.

Η Σοφία Σπυράτου για την «Ηλέκτρα Αυτουργό»

  • «Η Ηλέκτρα είναι ένα απογυμνωμένο πλάσμα που προσπαθεί να ορθώσει τη ραχοκοκαλιά του και φτάνει την πράξη έως το τέλος. Στο πλευρό της ο Ορέστης κι ο βουβός του φίλος, ο Πυλάδης. Στην άλλη όχθη βρίσκεται η Κλυταιμνήστρα. Η γυναίκα που σπάει το πρότυπο της συζύγου, της μητέρας, της βασίλισσας. Είναι όλα όσα θα ήθελε να είναι η Ηλέκτρα: σύζυγος του Αγαμέμνονα, μητέρα του Ορέστη, ποθητή και ερωμένη, εξουσιάστρια. Δίπλα στην Κλυταιμνήστρα στέκει ο Αίγισθος, φοβισμένος και αναλώσιμος. Και τριγύρω, θεατές, παρόντες στο δράμα, ο Χορός – η ομάδα, η κοινωνία, η τάξη. Οι γυναίκες του Χορού οδηγούν τον Ορέστη και την Ηλέκτρα να παίξουν τους ρόλους τους. Κρίνουν την Κλυταιμνήστρα, παροτρύνουν τους εκτελεστές να αποδώσουν δικαιοσύνη κι έπειτα τους εγκαταλείπουν μετά την πράξη. Είναι ένα πλήθος που διψά για δράμα, για αίμα».

Η Σοφία Σπυράτου για τον Michael Nyman

  • «Οταν αναρωτήθηκα ‘‘Ποιος θα ήθελα να γράψει τη μουσική για την παράσταση;’’, αμέσως σκέφτηκα τον Nyman. Χωρίς καν να τον γνωρίζω, του έστειλα ένα e-mail με την πρότασή μου και μέσα σε τρεις μέρες είχα απάντηση. Δεν το πίστευα ότι ζούσα την πραγματοποίηση ενός απίστευτου ονείρου μου. Πρέπει, λοιπόν, να πιστεύει κανείς στα όνειρά του. Κανονίσαμε το πρώτο ραντεβού στο Λονδίνο και με το που με βλέπει μου λέει: ‘’Talk to me’’ (‘‘Μίλα μου’’). Του εξήγησα πώς είχα φανταστεί την παράσταση και μου έδωσε πρόσβαση στο αρχείο του για να διαμορφώσω το μουσικό υλικό της παράστασης. Μετά δούλεψε ο ίδιος εκ νέου κάποιους μουσικούς χρόνους και συνέθεσε δύο νέα κομμάτια, ειδικά για την παράσταση: το “Θρήνο του παιδιού” και το “Τρίτο Χορικό”. Ηταν τρομερή εμπειρία η συνεργασία μαζί του. Ανθρωπος απλός, ουσιαστικός και απόλυτα δοσμένος στην τέχνη του. Θυμάμαι ακόμα αυτό που μου έγραψε: ‘’Μακριά από εμένα οι συνθέτες που κατοικούν στα απόρθητα κάστρα τους αγχωμένοι από τη δημιουργία τους. Είμαι ανοιχτός στη ζωή, στις προτάσεις, στις συνεργασίες, στον κόσμο’’».

Θεατρο BADMINTON

  • Αλσος Στρατού, Ολυμπιακά Ακίνητα, Γουδή, τηλ. 211-1086024. Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Σάβ. 28/3 στις 21.00, Κυρ. 29/3 στις 20.00. Τιμές εισιτηρίων: €15 – €60.
  • ΜΠΛΑΤΣΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, ET AGENDA, Σάββατο, 28.03.09
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: