Δώστε του χορού να πάει… «Ηθελα να σ’ αντάμωνα» στο Θέατρο Νέου Κόσμου

  • Πώς ερμηνεύεται  η ξαφνική απώλεια ενός αγαπημένου και μάλιστα νέου ανθρώπου; «Ο Χάρος κι ο Ερωτας απάντηση δεν δίνουν». Περνάει με το χρόνο; «Ο χρόνος τον πόνο αυτόν δεν τον γιατρεύει. Μόνο σε μαθαίνει να τον κουβαλάς». Απαλύνεται; «Με τη μνήμη». Με το να θυμάσαι στιγμές που μοιραστήκατε μαζί. Σαν ιστορία βγαλμένη από τη δημοτική παράδοση, που εκτυλίσσεται σε παλιούς καιρούς. Σαν τρυφερή ανοιξιάτικη αγκαλιά, που ξορκίζει το θάνατο υμνώντας τη ζωή και την αγάπη. Το έργο της Μαρίας Παπαλέξη «Ηθελα να σ’ αντάμωνα» στο Θέατρο Νέου Κόσμου σε συμπαραγωγή με το «Θέατρο του Παπουτσιού».
  • Ενας πλανόδιος μουσικός – τραγουδιστής συμμετέχει στην αντίστροφη διαδρομή από το θάνατο στα μικράτα του. Η απώλεια του πατέρα, ο γάμος του ήρωα, η γέννηση του παιδιού, ο θάνατος της γυναίκας του, το φευγιό του, διάφορες εμπειρίες του ταξιδιού του, η «επιστροφή» στην πατρίδα των παιδικών χρόνων.
  • Η σκηνοθέτρια Βαλεντίνα Παπαδημητράκη με το «Θέατρο του Παπουτσιού» έχει δώσει όμορφα δείγματα γραφής σε έργα για παιδιά. Εδώ ζύμωσε μια ηδύτατη, λιτή παράσταση, που μοσχοβολάει, με πανέμορφα παραδοσιακά τραγούδια. Τα ερμηνεύουν οι ηθοποιοί και τους συνοδεύει ο Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης (λύρα, λαούτο). Σεμνός κι ευαίσθητος ο Κωνσταντής από τον Βαγγέλη Λιοδάκη. Σε ποικίλους ρόλους η αεικίνητη Αννα Γαρεφαλάκη (Βγενιώ, οξύθυμη γριά, αυταρχική επιστάτρια) κι ο Βασίλης Παπαγεωργίου (αγόρι, δάσκαλος, φίλος περαστικός, κ.ά.).
  • Οι ηθοποιοί σε κάποιες σκηνές μοιράζουν γλυκά, πιτάκια και κρασί στους θεατές. Στο τέλος παρασύρουν κάποιους επί σκηνής και χορεύουν μαζί τους παραδοσιακά τραγούδια! «Δώστε του χορού να πάει / τούτ’η γης θα μας εφάει / τούτη η γης που την πατούμε / όλοι μέσα θε να μπούμε».
  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΔΑΛΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 17/03/2009
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: