Πάτρα: Καρναβάλι και πάλι !

 • Στις 16 Ιανουαρίου ο τελάλης ανακοίνωσε την έναρξη του διάσημου γεγονότος. Δεν ήθελαν και πολύ οι μασκαράδες για να ξεχυθούν στους δρόμους και να κάνουν και φέτος την Πάτρα πρωτεύουσα του Καρναβαλιού.
Πάτρα: Καρναβάλι και πάλι !
   «Στ’ άρματα, στ’ άρματα εμπρός… στην παρέλαση ολοταχώς!» τραγουδά το συγκρότημα Mikro στο φετινό τραγούδι του Καρναβαλιού της Πάτρας και ξεσηκώνει τον κόσμο. Χιλιάδες Πατρινοί, φοιτητές και επισκέπτες, έχουν ξεχυθεί στους δρόμους εδώ και αρκετές μέρες αφού η τελετή έναρξης έγινε στις 17 Ιανουαρίου. Η Πάτρα τις απόκριες γιορτάζει και η γιορτή αυτή που κρατάει περίπου ένα μήνα καθορίζει την προσωπικότητα της πόλης και των κατοίκων της.

Κατασκευάζοντας άρματα στο καρναβαλικό εργαστήρι του δήμου και των ανεξάρτητων καλλιτεχνών.

Κατασκευάζοντας άρματα στο καρναβαλικό εργαστήρι του δήμου και των ανεξάρτητων καλλιτεχνών.

   • «Το Καρναβάλι δεν είναι απλά ένα έθιμο… είναι τρόπος ζωής για εμάς» λένε οι Πατρινοί. Χρόνο με τον χρόνο το Καρναβάλι οργανώνεται όλο και περισσότερο, κάνοντας τους παλιούς του φίλους να μιλούν για εμπορευματοποίηση και να νοσταλγούν τις άτυπες, αυτοσχέδιες διασκεδάσεις του παρελθόντος και τους σημερινούς διοργανωτές περήφανους για τις πρότυπες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ολα αυτά βέβαια διόλου δεν ενοχλούν τους νεαρούς μασκαράδες, που ό,τι κι αν αλλάξει θα μένουν πιστοί στο ραντεβού τους με τον βασιλιά Καρνάβαλο και θα απολαμβάνουν το Καρναβάλι με τον ίδιο τρόπο: με μπουκάλια μαυροδάφνης στο χέρι, με σερπαντίνες στα μαλλιά, με φωτιά στα… πόδια! Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, τότε… οφείλετε να είστε εδώ την ερχόμενη Κυριακή (1 Μαρτίου) για τη μεγάλη παρέλαση και την τελετή λήξης. Αν όμως αναζητάτε κάτι πιο ουσιώδες, δεν έχετε παρά να σπεύσετε. Να δείτε τις τελευταίες προετοιμασίες και να απολαύσετε τις πραγματικά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Ενα έθιμο με 180 χρόνια ιστορίας

   • Ηταν το 1829 όταν ο μεγαλέμπορος Μορέτης διοργάνωσε στο σπίτι του το πρώτο ball masque, το οποίο έμελλε να γίνει η απαρχή των πάντων. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι αποκριάτικοι χοροί άρχισαν να καθιερώνονται στα αρχοντόσπιτα της Πάτρας. Ζακυνθινοί, Κεφαλονίτες, Ιταλοί πάροικοι και Ευρωπαίοι έμποροι εγκαταστάθηκαν στην πόλη και μαζί τους έφεραν τα καρναβαλικά τους έθιμα τα οποία ενσωματώθηκαν στις συνήθειες των Πατρινών. Αντίθετα, οι χαμηλότερες τάξεις διασκέδαζαν σε σπίτια και ταβέρνες με έθιμα πιο… ελληνικά. Ημερομηνία-σταθμός για το Πατρινό Καρναβάλι είναι το 1872, όταν κτίστηκε το Θέατρο Απόλλων και φιλοξένησε τα διάσημα Μπουρμπούλια, τη σημαντικότερη εκδήλωση του Καρναβαλιού. Στα Μπουρμπούλια άντρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, πλούσιοι και φτωχοί κρύβονταν κάτω από τις μαύρες στολές ντόμινο και γλεντούσαν χωρίς ταμπού και διακρίσεις για μοναδική φορά.
   • Κατά τη διάρκεια της Belle Epoque το Καρναβάλι έφτασε στο απόγειό του. Χοροί διοργανώνονται παντού. Ωστόσο οι πόλεμοι που ακολούθησαν «πάγωσαν» τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, οι οποίες δεν ξεκίνησαν πριν από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου. Κανείς όμως δεν ξέχασε αυτή την ιδιαίτερη διασκέδαση και το πανηγυρικό come back έγινε το 1951 όταν οι ελεύθεροι πλέον Ελληνες φόρεσαν τις στολές τους και ξεκίνησαν τον χορό, με τη συμβολή του Δήμου της Πάτρας που τότε ανέλαβε τα ηνία της διοργάνωσης.

FAST ΙΝFΟ

   • ΤΕΛΟΣ… ΧΡΟΝΟΥ. Τα ξενοδοχεία τις ημέρες του Καρναβαλιού έχουν 100% πληρότητα, αφού οι περισσότεροι κλείνουν δωμάτιο μήνες πριν. Αν παρ’ ελπίδα βρείτε κάποιο, να ξέρετε πως η τιμή του θα είναι πολύ ανεβασμένη.
   • ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΑΝΟΔΟ. Τα περισσότερα εστιατόρια και μπαρ ανεβάζουν επίσης τις τιμές τους, ειδικά για τις ημέρες του Καρναβαλιού. Και ενώ η Πάτρα θεωρείται γενικά φθηνή πόλη, αυτές τις ημέρες γίνεται από τις ακριβότερες.

Οι εκδηλώσεις των τελευταίων ημερών

   • Την Παρασκευή, 27/02/09, από τις 7 το απόγευμα και μετά θα μπορείτε να δείτε στο κέντρο θέατρα δρόμου, ενώ στις 20.00 θα ξεκινήσει στην οδό Γούναρη η παρέλαση των αρμάτων και των σχολών χορού της Πάτρας.
   • Το Σάββατο, 28/02/09, τα θέατρα του δρόμου θα ξεκινήσουν τις παραστάσεις στις 12.00. Μαζί με την μπάντα του δήμου θα βγουν στις 12.30 μ.μ. η Μπαντίνα και οι Σοκολατορίχτες. Στις 18.30 θα ξεκινήσει η παρέλαση των πεζών καρναβαλιστών και στις 20.00 θα γίνει το 5ο Μπουρμπούλι στο Μέγαρο Γαλανοπούλου.
   • Την τελευταία Κυριακή, 1/03/09, στις 14.00 θα ξεκινήσει η μεγάλη παρέλαση του Καρναβαλιού και στις 21.00 θα γίνει η τελετή λήξης με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου στον Μόλο του Αγίου Νικολάου. Η τελετή απονομής βραβείων στις καρναβαλικές ομάδες θα γίνει την Καθαρά Δευτέρα στην αίθουσα «Αίγλη» του πολυχώρου Veso Mare.

FAST ΙΝFΟ

   • ΠΑΡΤΙ -ΧΟΡΟΙ. Εκτός από τις εκδηλώσεις του δήμου δεκάδες πάρτι και χοροί διοργανώνονται σε μαγαζιά, αίθουσες και δρόμους. Από τα καλύτερα πάρτι θεωρούνται αυτά που διοργανώνει το Καρναβαλικό Κομιτάτο, αλλά και φέτος είναι sold out εδώ και καιρό, όπως και τα περισσότερα events των ημερών. Μερικούς διάσημους χορούς πάντως ίσως τους προλάβετε: Τον χορό παλαίμαχων αθλητών και ναυταθλητικών σωματείων, την τελευταία Κυριακή στον «Καραβίτη», στα Ψηλά Αλώνια. Το πάρτι μεμονωμένων ομάδων στην «Αchaia Clauss» την τελευταία Κυριακή του καρναβαλιού.
   • Τον «Λευκό χορό» την Πέμπτη 26/02 στο καφέ – εστιατόριο «W».
   • Τον «Κόκκινο χορό», την Παρασκευή 27/02, στην «Ακτή Δυμαίων» στο κτίριο του παλιού Πτωχοκομείου.
   • Αξιόλογη είναι και η έκθεση του Καρναβαλικού Κομιτάτου που θα βρίσκεται μέχρι το Σάββατο 28/02 στο κτίριο Εσπερος, στην πλ. Γεωργίου.

ΔΙΑΜΟΝΗ

   • «Βυζαντινό» (2610 243000, Ρήγα Φεραίου 106 και Ασκληπιού, www.byzantino-hotel.gr). Ο κ. Νίκος Μαντάς με το μεράκι και το πάθος του για τις αναστηλώσεις μετέτρεψε ένα νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα σε ένα πανέμορφο ξενοδοχείο που υπόσχεται ιδιαίτερη διαμονή, αφού σε κάνει να ξεχνάς πως βρίσκεσαι σε πόλη του 21ου αιώνα. Αρχοντιά: αυτή είναι η λέξη που χαρακτηρίζει το ξενοδοχείο με τα καλά, βαριά έπιπλα και τα πολυτελή διακοσμητικά αντικείμενα. Τα 25 δωμάτιά του είναι διακοσμημένα με ρομαντικά χρώματα και υφάσματα και έχουν υπέρδιπλα σιδερένια κρεβάτια. Στον χώρο υποδοχής στεγάζεται κοσμηματοπωλείο Ζολώτα και κατάστημα του Μουσείου Κομπολογιού, παράρτημα του Ναυπλίου.
   • «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» (2610 243003, Γεροκωστοπούλου 20 http://www.byzantino-hotel.gr). Ο κ. Μαντάς απ ό,τι φαίνεται δεν… χόρτασε με τη δημιουργία του ξενοδοχείου «Βυζαντινό» και δημιούργησε κατά τον ίδιο τρόπο και τον «Παλαιολόγο». Στο ανακαινισμένο νεοκλασικό σπίτι σε υποδέχεται μια μαρμάρινη σκάλα η οποία οδηγεί στον όροφο. Εκεί βρίσκεται το σαλόνι και τα δωμάτια του ξενώνα, τα οποία διακοσμούνται με τοιχογραφίες και χειροποίητα, ζωγραφιστά έπιπλα.
   • «Galaxy City Center» (2610 275981-3, Αγίου Νικολάου 9). Είναι ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία της Πάτρας το οποίο ανακαινίστηκε τα τελευταία χρόνια και μπήκε πάλι στο παιχνίδι της φιλοξενίας. Εχει μεγάλα δωμάτια και σουίτες με μοντέρνα διακριτική διακόσμηση και σύγχρονες ανέσεις και είναι πλέον μια πολύ καλή επιλογή διαμονής.
   • «Οlympic» (2610 224103, Αγίου Νικολάου 46). Επίσης παλιό ξενοδοχείο το οποίο όμως ανακαινίστηκε και έχει ευχάριστα δωμάτια με απλή διακόσμηση και σύγχρονες ανέσεις (κάποια έχουν και τζακούζι).

Στην Πάτρα θα βρείτε και τα ξενοδοχεία:

   • «Αstir» (2610 277502, Αγ. Ανδρέου 16, www.hotelastirpatras.gr ), «Μaison Grecque» (2610 241212, 25ης Μαρτίου 116, www.mghotels.gr ), «Ηotel Marie Ρalace» (2610 331302, Γούναρη 6, www.mariepalace.gr ), «Μediterranee» (2610 279602, Αγίου Νικολάου 18) και «Αcropole» (2610 279809, Αγίου Ανδρέου 32).
   • «Ρatras Palace Ηotel» (Οθωνος – Αμαλίας 15, 2610 623131, http://www.patraspalace.gr). Κλασικό, καλό ξενοδοχείο για ιδιαίτερα ευχάριστη διαμονή. Εχει άνετα δωμάτια και σουίτες με μεγάλα κρεβάτια, κλασική διακριτική διακόσμηση, σύγχρονες ανέσεις και τα μπροστινά με θέα στη θάλασσα. Το όμορφο roof garden όπου λειτουργεί το καφέ, εστιατόριο, μπαρ του ξενοδοχείου φημίζεται στην πόλη για την υπέροχη θέα του.
   • «Ρrimarolia Art Ηotel» (Οθωνος – Αμαλίας 33, 2610 624900, http://www.arthotel.gr). Το σύγχρονο design βρίσκει εδώ την απόλυτη έκφρασή του. Το καλό ξενοδοχείο είναι διακοσμημένο με πίνακες και κατασκευές που φέρουν την υπογραφή μεγάλων εικαστικών και designers. Εχει 14 ευρύχωρα δωμάτια τα οποία έχουν διαφορετική διακόσμηση μεταξύ τους για να καλύπτουν όλα τα γούστα. Κάποια έχουν θέα στη θάλασσα ή τζακούζι και βρίσκονται στους 3 ορόφους του ξενοδοχείου οι οποίοι σχηματίζουν αίθριο και επίσης διακοσμούνται με εικαστικά έργα. Εχει και εστιατόριο.

ΦΑΓΗΤΟ

  • «Τρελή Ροδιά» (2610 225965, Καραϊσκάκη 156). Μικροσκοπικό μπιστρό με ωραία ατμόσφαιρα και θαμώνες κυρίως καλλιτέχνες. Ο ιδιοκτήτης Αλέξης είναι πάντα εδώ για να σας υποδεχτεί και να σας προτείνει ποτά και μουσικές. Εχει μεγάλη wine list και ενδείκνυται κυρίως για ποτό αλλά τα λίγα συνοδευτικά πιάτα του αξίζουν. Πείτε ναι στη νόστιμη ρυζοσαλάτα.
  • «Καραβίτης» (2610 315456, Πλατεία Υψηλών Αλωνίων). Το καλλιτεχνικό και καρναβαλικό στέκι μεταφέρθηκε στα Ψηλαλώνια! Δεν είναι εστιατόριο ούτε καφετέρια. Είναι ένας χώρος όπου αξίζει να βρεθείτε! Ανάμεσα σε καφέδες και ροφήματα μπορείτε να απολαύσετε τα υπέροχα γλυκά που η οικογένεια Γκανασούλη φτιάχνει από το 1928. Μόκα ταψιού, προφιτερόλ, σοκολατίνες, κ.ά. Η έκπληξη στο μαγαζί είναι η μητέρα και η θεία των αδελφών Γκανασούλη, που φροντίζουν να υπάρχουν πάντα μερικά μαγειρευτά φαγητά.
  • «Φαγιούμ» (2610 270557, Βασ. Ρούφου 7). Κομψό εστιατόριο που τιμούν οι ντόπιοι, ιδιαίτερα το καλοκαίρι που σερβίρει στην ωραία αυλή.
  • «Λαβύρινθος» (2610 226436, Πουκεβίλ 44). Ωραίο ταβερνάκι που φημίζεται για τη γαρδούμπα του, αλλά αξίζει να δοκιμάσετε την νόστιμη γιαουρτλού και τους μεζέδες του.
  • «Don Camillo e Peppone – Trattoria del popolo» (2610 279651, Γερμανού 48 και Β. Ρούφου, http://www.doncamilloepeppone.gr). Υπέροχη διακόσμηση, τζαζ μουσική, μεγάλη λίστα κρασιών και ενδιαφέροντα πιάτα που περιλαμβάνουν κυρίως ζυμαρικά, σαλάτες και πίτσες. Διοργανώνει ειδικές βραδιές στις οποίες αναλαμβάνουν την κουζίνα Ευρωπαίοι ή Ελληνες σεφ και διαφοροποιούν το μενού. Τις Κυριακές σερβίρει ειδικό πρωινό, ενώ διοργανώνει και διάφορες εκδηλώσεις.
  • «Μεσόγειος» (2610 994601). Βρίσκεται στον Καστελλόκαμπο και θεωρείται από τα καλύτερα της περιοχής. Ωραίος χώρος και καλό φαγητό. Οι ειδήμονες το προτιμούν για τα ψαρικά του.
  • «Πολιτεία» (2610 342200). Είναι το εστιατόριο του πολυχώρου «Πολιτεία» και σερβίρει κρεατικά της ώρας και ζυμαρικά. Ευχάριστη αίθουσα και ζωντανή μουσική τα Σαββατοκύριακα.
  • «Μουριές». Οι ντόπιοι την έχουν ιδιαίτερη αδυναμία. Βρίσκεται στην πύλη της «Αχάια Κλάους» και σερβίρει ψητά και μαγειρευτά.
  • Στην περιοχή της ιχθυόσκαλας βρίσκονται τα διάσημα ουζερί – ψαροταβέρνες της Πάτρας όπου θα γευτείτε φρέσκα ψάρια, καλαμάρια γόνους, χταποδάκι και άλλους μεζέδες για το ούζο σας.
  • «Η κουζίνα της Κορνηλίας» (2610 272987, Πλ. Καποδιστρίου 4 – Μαρκάτο). Θαύματα ετοιμάζει η κ. Κορνηλία στην κουζίνα της και η κόρη της η Βιβή φροντίζει για τη διακόσμηση και την εξυπηρέτησή σας. Εκλεπτυσμένος χώρος και γεύσεις που θα θυμάστε για καιρό: μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας, χοιρινό με βερίκοκα και γιαούρτι, ψαρονέφρι, ιδιαίτερες πίτες. Στο τέλος σας περιμένει σπιτικό παγωτό με καρυδόπιτα ή κέικ σοκολάτας.
  • «Κονταξής» (2610 423277). Ο κ. Αγγελος Κονταξής μεγάλωσε αλλά δεν εγκαταλείπει το υπόγειο ταβερνάκι του για κανέναν λόγο. Πινακίδα δεν έχει, δεν τη χρειάζεται άλλωστε αφού οι μυημένοι πελάτες του, Αθηναίοι και Πατρινοί, ξέρουν καλά πού θα τον βρουν. Σερβίρει διάφορα μεζεδάκια μεταξύ των οποίων γαρίδες σαγανάκι, σουπιές με σπανάκι, χταπόδι στιφάδο.
  • Ολγα Χαραμή, Φωτογραφίες: Κλαίρη Μουσταφέλλου, ΕΘΝΟΣ, 25/02/2009
Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: