Οδυνηρό ταξίδι μνήμης. Αντώνη Νικολή «Λισαβόνα» σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου

  • Πρεμιέρα, αύριο, στο θέατρο «Στοά» με το έργο του Αντώνη Νικολή «Λισαβόνα», σε σκηνοθεσία του Θανάση Παπαγεωργίου, με πρωταγωνιστές τον ίδιο και την Λήδα Πρωτοψάλτη. Σκηνικό Λέας Κούση, επεξεργασία ήχου Κώστα Μπόκους, σύνθεση – επεξεργασία εικόνας Βασίλη Κουντούρη, μάσκες: αδελφοί Αλαχούζοι. Παίζουν επίσης: Εύα Καμινάρη, Δημήτρης Θεοδώρου. Το έργο περιγράφει τη ζωή ενός ζευγαριού που επί πολλά χρόνια έκανε διακοπές στη Λισαβόνα. Κάποτε οι διακοπές του σημαδεύτηκαν από το φοβερό μαντάτο. Η κόρη τους αρρώστησε σοβαρά και πέθανε.
  • Μετά από τέσσερα χρόνια χωρίς διακοπές, το ζευγάρι αποφάσισε να ξαναπάει. Δύο «νεκροί». Η Λισαβόνα αντιπροσωπεύει τις φωτεινές μέρες τους. Μπορεί και να ξεχάσουν. Αλλά δεν ξεχνιέται ο βαθύς πόνος. Μπορούν δύο «νεκροί» να ταξιδεύουν χωρίς τις μνήμες τους; Η Λισαβόνα είναι ο άλλος «τόπος» στη συνείδηση του ζευγαριού. Τους επαναφέρει στην επιφάνεια όσα προσπάθησαν να «καταχωνιάσουν» βαθιά μέσα τους. Ενας σκληρός κλαυσίγελος, για να σκεπάσει τις «ζαριές» του «παιχνιδιού» της ζωής με το χρόνο.
  • Με ποιητικό τρόπο, ο Αντώνης Νικολής προσπαθεί να διερευνήσει το χάος που αφήνει μέσα μας ο θάνατος. Ξεδιπλώνει το έργο του περιπλανώμενος μέσα σε άγνωστα μονοπάτια προσπαθώντας κι ο ίδιος να ανακαλύψει αυτό που μας δημιουργεί ο πραγματικά μεγάλος πόνος. [Ριζοσπάστης, 26/02/2009]
Λ. Πρωτοψάλτη και Θ. Παπαγεωργίου στο ρόλο του ζευγαριού της «Λισαβόνας»

  • Υπάρχει επιστροφή; Υπάρχει έξοδος από τη διεργασία του πένθους; Υπάρχει λήθη που να μπορεί να θεραπεύσει τη μνήμη; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που εγείρει το ζεύγος των ηρώων του καινούργιου έργου του συγγραφέα Αντώνη Νικολή Λισαβόνα, που κάνει πρεμιέρα αύριο στο θέατρο Στοά, σκηνοθετημένο από τον Θανάση Παπαγεωργίου. Ο ίδιος και η Λήδα Πρωτοψάλτη κρατούν τους ρόλους ενός ζεύγους ηλικιωμένων που δοκιμάζουν να επιστρέψουν στον τόπο των ευτυχισμένων στιγμών τους, στη Λισσαβώνα, όπου επί πολλά χρόνια έκαναν τις διακοπές τους. Μόνο που ακριβώς εκεί ο χρόνος σταμάτησε – όταν έμαθαν πως η κόρη τους είχε αρρωστήσει, για να χαθεί λίγο αργότερα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, επιχειρούν να ξαναπιάσουν το κομμένο νήμα ακριβώς εκεί. Στην πορτογαλική πρωτεύουσα, στον ου-τόπο της χαμένης για πάντα ευτυχίας.
  • Είναι «δύο άνθρωποι ώς το μεδούλι τους μόνοι», λέει ο συγγραφέας, περιγράφοντας τους ήρωές του. «Δίχως τόπο, πρόσφυγες παντού, δίχως συγγενείς, δίχως φίλους, η σχέση τους μια σχεδία, ο κόσμος γύρω και μέσα τους ερείπια, σημαδεμένοι από την πιο σκληρή απώλεια, δίχως καμιά βεβαιότητα, κανένα δόγμα, τίποτε να δίνει κύρος στις ιδέες τους, μόνο ένα ‘αλλού’ της ψυχής τους, η συγκίνηση από μία πόλη που ούτε κι αυτήν την ξέρουν καλά-καλά, τόσο που και τα τοπία της στην εμπειρία τους να μην είμαστε σίγουροι αν είναι τα πραγματικά ή μόνο τάπητες φανταστικοί του μυαλού τους».
  • Για να συνεχίσει ο Θ. Παπαγεωργίου: «Ο εγκλωβισμός μέσα στο αξεπέραστο πρόβλημά τους τους βουλιάζει όλο και περισσότερο σε μια σκληρή πραγματικότητα που νομίζανε ότι την ελέγχουν, τη στιγμή που ασυνείδητα άγονται και φέρονται απ’ αυτήν. Γρήγορα ανακαλύπτουν ότι ο αληθινός πόνος δεν ξεριζώνεται ποτέ, είναι το ίδιο βαθύς και οδυνηρός όσο και η αγάπη». Σε αυτό το «είναι» της ανθρώπινης ψυχής, που «ξέρει καλά να κρύβεται», έριξε όλο της το βάρος η σκηνοθεσία του Θ. Παπαγεωργίου, επιδιώκοντας να φέρει επί σκηνής αυτό που οι δύο ήρωες, επιχειρώντας να τακτοποιήσουν το χάος που άφησε μέσα τους ο θάνατος, προσπαθούν να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν… [Σ.Κ. Η Αυγή, 26/02/2009]
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: