Θεατρικός «Φάκελος» της δημοκρατίας του παραλόγου. Καυστική κωμωδία-θρίλερ στο Altera Pars

Στο γραφείο του αφανούς προέδρου, όπου παραδίδονται δωρεάν μαθήματα δημοκρατίας, καταφθάνει ένας Κύριος για να μάθει τους λόγους για τους οποίους του εστάλη ο μυστηριώδης φάκελος. Ενας φάκελος που τον ενοχοποιεί, ενώ ο ίδιος δηλώνει αθώος. Εκεί τον υποδέχονται ο κακότροπος Γραμματέας, ο απροσάρμοστος Μάγειρας και ο αλλοπρόσαλλος Χ. Του ζητούν να περιμένει μέχρι το τέλος. Τελικά η δικαίωση δεν έρχεται ποτέ.

«Ο Φάκελος» του Spiro Scimone «ανοίγει» κάθε εβδομάδα στη σκηνή του Αltera Pars. Με αφορμή τη διαπίστωση ότι οι κοινωνίες σήμερα βράζουν ανά την Ευρώπη, ο σκηνοθέτης Πέτρος Νάκος αποφάσισε να ανεβάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την κωμωδία-θρίλερ «που απεικονίζει», όπως λέει ο ίδιος, «μια κοινωνία απρόσωπη, απάνθρωπη, χωρίς αξίες, οράματα και ιδανικά, που τρέφεται από τις σάρκες της προσφέροντας τον άνθρωπο βορά στα γρανάζια του απρόσωπου συστήματος».

«H παράσταση μεταφέρει επί σκηνής την εικόνα ενός κανιβαλιστικού κοινωνικού συστήματος και τον παραλογισμό μιας εξουσίας, η οποία μέσω της βίας που ασκεί εκμηδενίζει κάθε ανθρώπινη αξία». Τα πρόσωπα του έργου είναι συγχρόνως εκτελεστές αυτής της βίας αλλά και τα θύματά της.

Πόσο απέχει όμως αυτός ο κόσμος από το δικό μας; «Δυστυχώς καθόλου. Τα γεγονότα που βιώσαμε το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα καθιστούν την παράσταση άκρως επίκαιρη και μας προϊδεάζουν για το τι μέλλει να ακολουθήσει. Εξάλλου το “άνοιγμα” του “Φακέλου” προαναγγέλλει την έναρξη ενός βίαιου και ακήρυχτου πολέμου, στον οποίο όλοι μας ανεξαιρέτως θα κληθούμε να συμμετάσχουμε».

Στην παράσταση παίζουν: Π. Νάκος, Γ. Κουρκουμέλης, Δ. Αγοράς, Ε. Αραβίδου, Χ. Νικολακόπουλος.

  • ΦΑΡΑΖΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, Ελεύθερος Τύπος, Παρασκευή, 06.02.09
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: