«Βάκχες» στην Ευρώπη. Η δύναμη της γυναίκας

ΒΑΚΧΕΣ. Από το Θεατρικό Σχήμα

ΒΑΚΧΕΣ. Από το Θεατρικό Σχήμα

Πρώτος σταθμός της περιοδείας της παράστασης στην Ευρώπη είναι η Στουτγάρδη, όπου η παράσταση θα ανέβει στις 23 Ιανουαρίου.

Μετά την επιτυχημένη περιοδεία σε δεκαοκτώ πολιτείες των ΗΠΑ το 2008, οι «Βάκχες» του Ευριπίδη, από το Θεατρικό Σχήμα Λεωνίδα Λοϊζίδη -σε απόδοση της Κοσμήτορος και Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρίκας Θωμαδάκη-, θα ταξιδέψουν σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η περιοδεία στην Αμερική, υπό την αιγίδα των ελληνικών υπουργείων Εξωτερικών, Τουριστικής Ανάπτυξης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Πολιτισμού, του δήμου Αθηναίων, του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και της UNESCO, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και του Οργανισμού «Παιδεία». Η παράσταση έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό και τον Τύπο, αποσπώντας πολλαπλές τιμητικές διακρίσεις από τοπικούς φορείς, με κορυφαίες εκείνες από το δήμο της Νέας Υόρκης και το Αμερικανικό Κογκρέσο.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας στην Ευρώπη είναι η Στουτγάρδη, όπου η παράσταση θα ανέβει στις 23 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία της Ενωσης Ελλήνων Επιστημόνων Βάδης-Βιρτεμβέργης και της Ελληνικής Κοινότητας της πόλης. Επόμενοι προορισμοί είναι η Λεμεσός (27 και 28/2), το Παρίσι (14/3) -όπου η παράσταση θα ανέβει στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης-, το Λονδίνο (20-22/3), ενώ ήδη οργανώνεται καλοκαιρινή περιοδεία στην Ελλάδα.

Ο σκηνοθέτης Λεωνίδας Λοϊζίδης, εμπλούτισε την παράσταση με περισσότερα στοιχεία λυρικότητας και αρχαιοπρέπειας, προσθέτοντας και τη χρήση κρουστών οργάνων επί σκηνής. Τη μουσική σύνθεση και ενορχήστρωση έχει αναλάβει η συνθέτης Ελένη Γκαϊτατζή και τις χορογραφίες η Βίβιαν Ιωάννου. Παίζουν οι ηθοποιοί Χαρά Καλατζίδου, Πολυτίμη Γιώτα, Βίβιαν Ιωάννου, Μαριάννα Οικονομίδου, Χρυσάνθη Γεωργαντίδου, Βίλλυ Πίντζα, Ευτυχία Παπαδοπούλου, Ελένη Αγγελάκη και Αννα Σαράντη.

Η καινοτομία της σκηνοθετικής μεταφοράς, συνίσταται στην ερμηνευτική απόδοση του έργου αποκλειστικά από γυναικείο καστ. Η πρωτοποριακή ιδέα, στόχο έχει να αναδείξει το διαχρονικό ρόλο και τη δύναμη της γυναίκας. [Γ.Σ.Κ., Η Ναυτεμπορική, Τεταρτη, 21 Ιανουαριου 2009 07:00]

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: