Θεωρούν βλάσφημο ένα κωμικό «Θείο Βρέφος»

Από την παράσταση «Εγώ είμαι το  Θείο Βρ�φος», που οδηγείται στην  ελληνική Δικαιοσύνη ως «βλάσφημη»

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΚΑΘΙΖΟΥΝ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ

Έλενα Δ. Χατζηιωάννου, ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Όταν τον Ιανουάριο του 2006 ξεσηκώθηκαν κάποιοι φανατικοί θρησκευόμενοι εναντίον του θεατρικού έργου «Εγώ είμαι το Θείο Βρέφος», κανείς δεν περίμενε ότι η ιστορία θα συνεχιζόταν στα δικαστήρια. Δύο χρόνια μετά, την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου, ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός, οι ηθοποιοί Αναστασία Μποζοπούλου, Ευθύμιος Παπαδημητρίου, Μαρία Κοσκινά, Χρήστος Θεοδωρίδης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου του Νέου Κόσμου (όπου παίχτηκε η παράσταση) Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, θα δικαστούν για προσβολή των θείων και της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Το έργο είχε απήχηση στο κοινό, το οποίο βρήκε στην ελληνική παρωδία της θεατρικής ομάδας Sforaris, αντιστοιχίες με το χιούμορ των Μόντι Πάιθον (στην ταινία «Ένας προφήτης, μα τι προφήτης»). Η δράση τοποθετείται στη Γαλιλαία. Εκεί ζει ο κεντρικός ήρωας, ο Αντώνης, ένα παιδί «πειραγμένο», που ζηλεύει το γειτονόπουλό του, βλέποντας να το ψάχνουν οι μάγοι και προσπαθεί να τους παραπλανήσει ότι αυτός είναι το Θείο Βρέφος. Συνειδητοποιώντας τελικά πως δεν μπορεί να γίνει θεός στη χώρα του, φεύγει και έπειτα από χρόνια γράφει στους γονείς του ότι στην Κίνα τον έχει κάνει Βούδα!

«Είναι ξεκάθαρο ότι το παιδί δεν χλευάζει τον Χριστό, τα θεία και δεν απειλεί να κλονίσει καμία πίστη. Γι΄ αυτό και μάρτυρας υπερασπίσεως θα είναι το ίδιο το κείμενο και το DVD της παράστασης» λέει ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός.

«Σε μια εποχή που η χώρα ταλανίζεται από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, κάποιοι επιμένουν να ψάχνουν παντού ενόχους, εκτός από τον εαυτό τους» δηλώνουν οι συντελεστές

«Ένα βράδυ, μαζεύτηκαν έξω από το “Θέατρο του Νέου Κόσμου” οργισμένοι- πρωτοστατούσε ένας φανατισμένος με ράσα, γνωστός από τα κανάλια- και με κατάρες και βρισιές προπηλάκιζαν τους θεατές. Τους ζητήσαμε να δουν την παράσταση για να διαπιστώσουν ότι δεν ισχύουν οι κατηγορίες τους. Αρνήθηκαν βρίζοντας. Έπειτα, άρχισαν να έρχονται απειλητικές επιστολές και μήνυση δύο γυναικών κατά όλων των συντελεστών. Στην ανακρίτρια ξεκαθαρίσαμε πως το έργο δεν αναφέρεται στην ιστορία του Θείου Βρέφους, αλλά σ΄ ένα παραλογισμένο παιδί που θέλει να γίνει Χριστός στη θέση του Χριστού. Όλοι πιστέψαμε ότι η υπόθεση είχε κλείσει, έστω κι αν μάς είχε κοστίσει, αφού δεν ξαναβρήκαμε θεατρική στέγη, και αναγκαστήκαμε να παίξουμε στο “Club 22”. Τώρα κατηγορούμεθα από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών πως καθυβρίσαμε δημόσια και κακόβουλα την Ορθόδοξη Εκκλησία και συνειδητά και εσκεμμένα παραποιήσαμε τη γέννηση του Θεανθρώπου».

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: