Ριγολέτο νουάρ στη Λυρική

Ριγολτο νουάρ στη Λυρική

Νέα πνοή στο «Ριγολέτο» του Βέρντι δίνει ο Νίκος Πετρόπουλος, που υπογράφει τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια στην παράσταση που ανεβαίνει στο θέατρο Ολύμπια από την Εθνική Λυρική Σκηνή στις 19 Δεκεμβρίου. Η πολύ δημοφιλής όπερα του κορυφαίου Ιταλού συνθέτη μεταφέρεται από τον Νίκο Πετρόπουλο από τη Μάντοβα του 1832, εκατό και πλέον χρόνια αργότερα στο Μιλάνο του 1938, ενώ η ατμόσφαιρα γίνεται κινηματογραφική, με τη… μυρωδιά του φιλμ νουάρ.
«Μεταφέρω χρονολογικά μια όπερα μόνο όταν βρω μια αντίστοιχη εποχή που έχει το ίδιο ιστορικό υπόβαθρο, το ίδιο πλαίσιο και ακουμπάει τους χαρακτήρες του έργου», λέει στον ΕΤ ο σκηνοθέτης κ. Νίκος Πετρόπουλος.Διαχρονικό

«Αλλιώς η μεταφορά δεν έχει νόημα και δεν θα ανταποκρινόταν στο έργο του Βέρντι. Πρόκειται για μια τίμια μεταφορά και όχι για μια μεταφορά που γίνεται για τη μεταφορά. Δεν αλλοιώνεται κανένας χαρακτήρας και υπάρχει απόλυτος σεβασμός στη μουσική και στην υπόθεση. Ετσι ο πανίσχυρος Δούκας της Μάντοβα μετατρέπεται στην παράστασή μας σ’ ένα ανώτατο μέλος του φασιστικού κόμματος, γνωστού ως Ras, που υπήρχε σε κάθε πόλη της Ιταλίας αυτή την εποχή. Ο Ριγολέτο παράλληλα είναι απόλυτα διαχρονικό πρόσωπο. Πάντα δίπλα σ’ έναν ισχυρό άντρα υπάρχει ένας καραγκιόζης για να τον διασκεδάζει. Ακόμα και στη σημερινή εποχή και με τα σύγχρονα δεδομένα θα μπορούσε να ανέβει η όπερα του Βέρντι».

Ωστόσο ο Νίκος Πετρόπουλος είναι σαφής: «Υπάρχουν έργα που δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλη εποχή. Οπως ο “Αντρέα Σενιέ” ή η “Αννα Μπολένα”, ο “Ντον Κάρλος”, η “Λουτσία ντι Λαμερμούρ”, επειδή βασίζεται στο σκωτικό δίκαιο. Ακόμα και η “Τραβιάτα” δεν μεταφέρεται γιατί είναι καθρέφτης των ηθών της εποχής που γράφτηκε».

Λάτρης του κινηματογράφου και ειδικά του φιλμ νουάρ ο Νίκος Πετρόπουλος εμπνεύσθηκε την ατμόσφαιρα της παράστασης από την ταινία «Αμαρκορντ» του Φελίνι: «Υπάρχει στην παράσταση η αισθητική της συγκεκριμένης ταινίας και κυρίως στις βραδινές σκηνές. Λατρεύω το σινεμά της εποχής ‘50-’60, τόσο το ιταλικό όσο και το ελληνικό. Δεν θα ξεχάσω όταν σπούδαζα στην Ιταλία μπήκα και είδα σ’ έναν κινηματογράφο τη “Στέλλα” του Κακογιάννη. Αν εξαιρέσουμε την ιταλική μεταγλώττιση, η ταινία ήταν υπέροχη».

Ο Νίκος Πετρόπουλος συνεργάζεται με τη Λυρική Σκηνή από το 1972: «Τα τελευταία δέκα χρόνια αναλαμβάνω παράλληλα με τη σκηνοθεσία και τα σκηνικά και τα κοστούμια για να έχω συνολικότερη εικόνα της παράστασης και όλη την ευθύνη. Το σκηνικό είναι απόλυτα νατουραλιστικό και μας μεταφέρει στο Μιλάνο του 1938. Βλέπουμε συγκεκριμένα κτίρια μέσα από εντελώς κινηματογραφικά σκηνικά. Σχεδόν νομίζει κανείς ότι βρίσκεται σε φυσικούς χώρους. Υπάρχει νατουραλισμός μέχρι… κεραίας. Οσο για το χρώμα που κυριαρχεί είναι το μαύρο ως το γκρι ανοιχτό για να δώσει τους δραματικούς τόνους του έργου».

Η υπόθεση της όπερας

Το τρίπρακτο μελόδραμα «Ριγολέτο» είναι εμπνευσμένο από το θεατρικό «Ο βασιλιάς διασκεδάζει» (1832) του Βικτόρ Ουγκό (1802-1885). Το ποιητικό κείμενο υπογράφει ο Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε (1810-1876). Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τον έρωτα της Τζίλντα, κόρης του καμπούρη αυλικού γελωτοποιού Ριγολέτου, για τον έκλυτο δούκα της Μάντοβα, ο οποίος της παρουσιάζεται ως φτωχός φοιτητής. Προκειμένου να εκδικηθεί για τη χαμένη τιμή της κόρης του ο Ριγολέτος καταστρώνει τη δολοφονία του δούκα. Ανακαλύπτοντας τα σχέδια του πατέρα της η Τζίλντα αποφασίζει να σώσει τον αγαπημένο της και να θυσιαστεί παίρνοντας τη θέση του.

Info: «Ριγολέτο» του Τζ. Βέρντι

– Θέατρο Ολύμπια.
– Πρεμιέρα 19/12.
– Παραστάσεις: 20, 21, 23, 26, 27, 28, 30/12 και 2, 3, 4, 6 Ιανουαρίου 2009
– Εναρξη 8 μ.μ.
– Εισιτήρια: €78, €68, €58, €48, €38, €28, €20. Φοιτητικό €15
– Πληροφορίες: 210 3612461, 210 3643725. http://www.nationalopera.gr

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, Ελεύθερος Τύπος, 16/12/2008

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: