«Το Εθνικό αφορά τον πολιτισμό μας»

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ Ν. ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΥ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ – ΜΕΤ΄ ΕΜΠΟΔΙΩΝ

Γιώργος Δ. Κ. Σαρηγιάννης, ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Το όνειρο του επί 13 χρόνια διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Νίκου Κούρκουλου για ανακαίνιση του κτιρίου Τσίλερ γίνεται πραγματικότητα. Με καθυστερήσεις και απουσία του…

Το νέο Εθνικό Θέατρο είναι πραγματικότητα. Περίπου… Η Νέα Σκηνή του που πήρε το όνομα του Νίκου Κούρκουλου, του επί δεκατρία χρόνια καλλιτεχνικού διευθυντή του Θεάτρου, στις πιέσεις του οποίου οφείλεται η δρομολόγηση της ανακαίνισης του νεοκλασικού κτιρίου του Τσίλερ εγκαινιάστηκε την Παρασκευή με το έργο του Μπερνάρ Μαρί Κολτές «Ρομπέρτο Τσούκο» σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου ενώ την Παρασκευή θα γίνει η επίσημη πρεμιέρα.

Από σαράντα κύματα πέρασε η προσπάθεια μέχρι να επιτευχθεί η ένταξη της ανακαίνισης του Εθνικού στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Η σχετική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού υπογράφτηκε το 2001 αλλά για να υπογραφεί και η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία – είναι η Θόλος Α.Ε.- χρειάστηκε να φτάσει ο Μάρτιος του 2006. Στο μεταξύ είχαν κλείσει η Κεντρική Σκηνή το 2001- τελευταία παράσταση το «Καμίνο Ρεάλ»- και το 2005 η Νέα και η Πειραματική (το Γκαράζ)- τελευταίες παραστάσεις το «Ντόγκβιλ» και η «Ορέστεια».

Ο όρος ήταν η εταιρεία να παραδώσει το έργο σε δύο χρόνια. Αλλά προς το τέλος του περασμένου χρόνου ανεφύησαν, κατά τους ισχυρισμούς της, απρόβλεπτα προβλήματα στην αναπαλαίωση. Τίθεται νέα προθεσμία παράδοσης: Σεπτέμβριος- Οκτώβριος του 2008. Ο Γιάννης Χουβαρδάς ανακοινώνει τον Μάιο το ρεπερτόριο της σεζόν 2008- 2009. Νέες καθυστερήσεις των κατασκευαστών: η Νέα Σκηνή θα παραδοθεί τον Νοέμβριο, η Κεντρική τον Φεβρουάριο του 2009, υπόσχονται. Μεταφέρεται η προγραμματισμένη ως εναρκτήρια παράσταση (επανάληψη) της Κεντρικής με το «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» στο «Πειραιώς 260». Η- νεότευκτη- Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» ανοίγει τελικά στις 12 Δεκεμβρίου. Όλα δείχνουν όμως πως η- αναπαλαιούμενη- Κεντρική δεν θα είναι έτοιμη τον Φεβρουάριο.

Προ ημερών συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Θεάτρου με θέμα την έκπτωση της αναδόχου εταιρείας η οποία όμως τελικά απεφεύχθη. Εξάλλου, με την παράδοση της Νέας Σκηνής φαίνεται να ξεπερνιέται το πρόβλημα- καυτή πατάτα της απώλειας των πόρων από το Γ΄ ΚΠΣ που απαιτούσε παράδοση του έργου έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Από την ύλη που είναι φτιαγμένα τα όνειρα

«Το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδος ήταν από την ίδρυσή του και παραμένει τόπος διακονίας της Τέχνης του Θεάτρου για όλους όσους βρέθηκαν στις επάλξεις του, είτε σαν επικεφαλής, είτε σαν πρωταγωνιστές στις σκηνές του, είτε σαν ηθοποιοί που δοκιμάστηκαν σ΄ ένα ρόλο» έγραφε ο Νίκος Κούρκουλος.

«Το ζήτημα του Εθνικού δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνον εμένα αλλά, ουσιαστικά, ολόκληρο το ελληνικό θέατρο και το χώρο του πολιτισμού στον τόπο μας σήμερα. Φυσικά και νιώθω ότι με αφορά ουσιαστικά μιας και δέχθηκα μερτικό συμμετοχής και ευθύνης στην υπόθεση της ανανέωσης και της νέας πορείας του.

Η θέση του Διευθυντή είναι ένας ρόλος χωρίς να είναι ρόλος. Στην ουσία έχω να διαδραματίσω από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή ένα ρόλο για το θέατρο, που δεν είναι θεατρικός αλλά πραγματικός και σημαντικός. Η θέση μου, όμως, αυτή δεν έχει αλλάξει τη σχέση μου με το Θέατρο, αφού αυτό ήταν η πραγματική ζωή μου και ο σπουδαιότερος ρόλος μου σε όλη μου τη ζωή, εδώ και χρόνια πριν έρθω στο Εθνικό.

Οι μεγάλες σφραγίδες δεν μπαίνουν από τους ρόλους αλλά από τα έργα και εγώ ήμουν πάντα ο άνθρωπος της δουλειάς. Με τη δουλειά χτίζονται και οι ρόλοι και τα έργα. Εκείνος που θέλει να δημιουργήσει και να προσφέρει δεν μπαίνει σε καλούπια ρόλων και θέσεων αλλά αναλαμβάνει τις ευθύνες του, σχεδιάζει προσεκτικά και συνεργάζεται με τους ανθρώπους για το καλύτερο.

Δεν διαφοροποιούνται μέσα μου οι ρόλοι του ηθοποιού και του διευθυντή. Ίσως, ίσως και να ταυτίζονται. Επειδή το θέατρο ήταν και μένει το μεγάλο μου πάθος. Αυτό το πάθος τράφηκε και έμεινε άσβεστο χάρη και στην επιτυχία μου στον κινηματογράφο.

Ο ηθοποιός Κούρκουλος δεν ξεχνά ποτέ ότι η ζωή και το θέατρο διαρκώς αλλάζουν, διαρκώς έχουν νέες απαιτήσεις. Το Θέατρο χρειάζεται σκληρή και επίπονη δουλειά, χρειάζεται τη σάρκα από τη σάρκα σου για να ζήσει. Προσπαθώ να είμαι αυτό που ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης Κάρολος Κουν έλεγε ηθοποιός μάστορας. Να δουλεύω όλα τα εκφραστικά μου μέσα, πλάθοντας την ψυχή μου και την ουσία ενός ρόλου.

Πορεύομαι χρόνια και χρόνια σ΄ αυτή τη γραμμή. Δουλεύω μέσα μου όλες μου τις εμπειρίες σαν άνθρωπος που θέλει και επιμένει ν΄ αναζητά και να ονειρεύεται. Αυτό κάνω δουλεύοντας στο Εθνικό.

Πορεύομαι τον δρόμο έχοντας πλάι μου τα αγαπημένα μου πρόσωπα γιατί πιστεύω – έτσι για να θυμίσω τον Σαίξπηρ- ότι “η ζωή (και το θέατρο) είναι καμωμένη από το ίδιο υλικό από αυτό που είναι φτιαγμένα τα όνειρα»…»
Για την ιστορία

1895. Ξεκινά η ανέγερση του νεοκλασικού μεγάρου σε σχέδια Ερνέστου Τσίλερ

1930. Ιδρύεται το Εθνικό Θέατρο με νόμο του υπουργού Παιδείας Γεωργίου Παπανδρέου

1932. Εγκαινιάζεται με τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου
1994. Το Εθνικό γίνεται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου
1996. Ιδρύονται η Πειραματική Σκηνή και ο Άδειος Χώρος
1998. Δραματική έκκληση του διευθυντή Νίκου Κούρκουλου προς το ΥΠΠΟ για αποκατάσταση του κτιρίου
1999. Το κτίριο χαρακτηρίζεται «κόκκινο» μετά τους σεισμούς
2001. Κλείνει η Κεντρική Σκηνή
2002. Προκηρύσσεται διαγωνισμός για την προμελέτη
2003. Εγκαταλείπεται το σχέδιο επέκτασης προς το οικόπεδο της Βερανζέρου, προϋπολογισμού 37,5 εκατ. ευρώ
2005. Μεταφέρονται η Πειραματική και η Νέα Σκηνή από το κτίριο Τσίλερ
2006. Υπογράφεται η σύμβαση για το έργο, κόστους 27 εκατ. ευρώ
2007. Ο προϋπολογισμός φτάνει τα 29,3 εκατ. ευρώ
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: