Το θέατρο «Δόρα Στράτου» απειλείται με έξωση και οικονομικό μαρασμό

Ενα από τα ισχυρότερα προπύργια της ελληνικής παράδοσης, το θέατρο «Δόρα Στράτου» κινδυνεύει σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Το θέατρο «Δόρας Στράτου», 55 χρόνια πιστό στην προβολή της ελληνικής παράδοσης

* Εξακολουθεί να εκκρεμεί η γνωστή υπόθεση των 7 ιδιωτών που διεκδικούν έκταση στον λόφο του Φιλοπάππου. Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιώτες αυτοί, βασιζόμενοι σε συμβόλαιο του 1869(!), διεκδικούν έκταση 70 στρεμμάτων. Μικρό μέρος της έκτασής της είναι μέσα στα όρια του χώρου που έχει παραχωρηθεί από το 1964 στο θέατρο «Δόρα Στράτου», προκειμένου να δίνει παραστάσεις ελληνικού χορού, με εντολή του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και του υπουργού Πολιτισμού Κωνσταντίνου Τσάτσου. Εφόσον οι ιδιώτες φαίνεται να έχουν ισχυρούς τίτλους ιδιοκτήσιας, το θέατρο κινδυνεύει με έξωση. Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης δέχτηκε τον πρόεδρο του θεατρού «Δόρα Στράτου», Αλκη Ράφτη, και ενημερώθηκε για το θέμα. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει δηλώσει τι προτίθεται να κάνει. Θα υποστηρίξει το θέατρο και με ποιον τρόπο; Θα αποζημιώσει τους ιδιώτες κάνοντας απαλλοτρίωση; Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

* Το πιο φλέγον όμως πρόβλημα για το θέατρο είναι το οικονομικό. Για πρώτη φορά στα 55 χρόνια λειτουργίας του τίθεται ζήτημα επιβίωσής του. Και οι τρεις φορείς που το χρηματοδοτούν, δηλαδή το υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο Τουρισμού και η Περιφέρεια Αττικής, «αποφάσισαν» ταυτόχρονα να μη δώσουν ετήσια επιχορήγηση. Αποτέλεσμα; Δημιουργήθηκε έλλειμμα 100 χιλιάδων ευρώ και οι 100 εργαζόμενοί του παραμένουν απλήρωτοι από τον Αύγουστο, ενώ έχουν προχωρήσει και σε απολύσεις. Σύμφωνα με τον Αλκη Ράφτη, δεν υπάρχει καμία απολύτως απάντηση σχετικά με το θέμα, είτε θετική είτε αρνητική. «Αν οι δύο υπουργοί αποφάσισαν να διακόψουν την επιχορήγηση που έδιναν οι προκάτοχοί τους επί δεκαετίες, θα πρέπει να το δηλώσουν και να απολογηθούν στην κοινή γνώμη. Παίρναμε επιχορήγηση πριν ακόμη ιδρυθούν τα υπουργεία τους. Είναι πολιτική απόφαση να διακοπούν οι παραστάσεις; Γιατί αποφάσισαν να αλλάξουν την πολιτική του κράτους απέναντι στον ελληνικό χορό και στην εικόνα που δίνουμε στους τουρίστες;» αναρωτιέται.

Για τη λειτουργία του θεάτρου απαιτούνται 400 χιλιάδες ευρώ ετησίως – τα μισά από τις επιχορηγήσεις και τα άλλα μισά από τα εισιτήρια των παραστάσεων, τα δίδακτρα της σχολής και τις εκδόσεις. «Ως νομικό σωματείο με πνεύμα εθελοντισμού κρατάμε το κόστος χαμηλά και στοιχίζουμε το 1/10 απ’ ό,τι αν ήμασταν κρατικός φορέας», πρόσθεσε. [ΕΛΕΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 26/11/2008]

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: