Ο τρόμος του «Εμποράκου»

Σαν μια «σύγχρονη τραγωδία του σήμερα» αντιμετώπισε το έργο ο σκηνοθέτης. Ο Θύμιος Καρακατσάνης, ύστερα από σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια, ξανασυναντιέται με τον εμποράκο Γουίλι Λόμαν, στον «Θάνατο του Εμποράκου» του Άρθουρ Μίλερ.

Ο τρόμος του «Εμποράκου»

Το έργο που, όχι μόνο πρόσφερε στον τριαντατριάχρονο τότε Μίλερ παγκόσμια αναγνώριση, αλλά αποτέλεσε επίσης και τον ακρογωνιαίο λίθο του σύγχρονου αμερικανικού θεάτρου, κάνει πρεμιέρα αύριο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη. Με αυτή την παράσταση εγκαινιάζεται το θέατρο «Ζίνα», ο ιστορικός κινηματογράφος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας που ανακαινίστηκε σε θεατρική σκηνή.

Μέσα από τη ζωή του Γουίλι Λόμαν, ο Μίλερ εξετάζει τον μύθο του αμερικανικού ονείρου: τις ελπίδες και τους φόβους της μέσης τάξης στην αμερικανική κοινωνία. Εξήντα χρόνια μετά τη συγγραφή του, το έργο «παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ, αφού το ποσοστό της φτώχειας σε παγκόσμια κλίμακα ακολουθεί σήμερα ανοδική πορεία και αποτελεί πλέον εν δυνάμει απειλή για όλον τον κόσμο» σχολιάζει ο πρωταγωνιστής.

Σαν μια «σύγχρονη τραγωδία του σήμερα» αντιμετώπισε το έργο ο σκηνοθέτης. Ο Θύμιος Καρακατσάνης υποστήριξε ότι ο Λόμαν που ερμηνεύει σήμερα απέχει παρασάγγες από την προ εικοσιπενταετίας ερμηνεία του. Δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη σκηνική ωριμότητα και πείρα που κουβαλάει. Είναι και η διαφορετική σκηνοθετική ματιά, η «πιο σύγχρονη, πιο ποιητική».

Ο Γουίλι Λόμαν, ο εμποράκος, ζει την τελευταία ημέρα της ζωής του. Χωρίς δουλειά, χωρίς όνειρα και με τον τρόμο ότι στα μάτια των άλλων θα είναι ένας αποτυχημένος. Πηγή έμπνευσης του έργου στάθηκε για τον Μίλερ ο πατέρας του, που ήταν εμποράκος. Πουλούσε γυναικεία ρούχα στη Νέα Υόρκη. Στη μεγάλη οικονομική ύφεση στην Αμερική το 1929, καταστράφηκε. Από εκείνη την ημέρα έπαψε να κοιτάει το γιο του στα μάτια. Και έτσι, ντροπιασμένος, πέθανε.

Τη μετάφραση υπογράφει ο Αλέξανδρος Κοέν, τη σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία ο Γιάννης Ιορδανίδης, τα σκηνικά – κοστούμια ο Γιώργος Πάτσας και τη μουσική ο Θοδωρής Οικονόμου. Παίζουν: Θύμιος Καρακατσάνης, Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Μιχάλης Μαρκάτης, Γρηγόρης Σταμούλης, Γιώργος Ρούφας, Ελευθερία Ρήγου, Χάρης Εμμανουήλ, Στάθης Κακαβάς, Κωνσταντίνος Καρβέλης, Ελευθερία Ευθυμιάτου. [Αντιγόνη Καράλη, ΕΘΝΟΣ, 13/11/2008]

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: