Ο Goethe ως σκηνοθέτης του θεάτρου

 

https://i2.wp.com/www.mundocitas.com/fotos/550.jpg

Μια αναφορά να κάνω στον μεγάλο Γερμανό ποιητή, θεατρικό συγγραφέα, φιλόσοφο, κριτικό Johann Wolfgang von Goethe, που γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου 1749, και πέθανε στις 22 Μαρτίου 1832.

Την άνοιξη του 1790 βρίσκουμε τον Goethe στην Ιταλία, όπου συνάντησε τη δούκισσα Amalia στη Βενετία, και ο λογοτεχνικός καρπός του ταξιδιού ήταν τα Ενετικά επιγράμματα, τα οποία είναι ακόμα πιό αισθαντικά από το Ρωμαϊκά. Το φθινόπωρο του επόμενου έτους αφιερώθηκε σε έναν στόχο με τον οποίο πριν ανεπίσημα είχε καταπιαστεί στη Βαϊμάρη. Το νέο θέατρο της Βαϊμάρης ολοκληρώθηκε και ο Goethe διορίστηκε σκηνοθέτης. Η ικανότητα αυτή τον έκανε να ξεχωρίζει ανάμεσα στους πολίτες. Είχε την τελική απόφαση σχετικά με κάθε λεπτομέρεια, ανεξαρτήτως του θέματος, έργου ή παιξίματος, και αργότερα μια μεγάλη πολυθρόνα κρατήθηκε για αυτόν στη μέση της σκηνής, με τα χειροκροτήματα μετά βίας να επιτρέπονται εκτός εάν εκείνος έδινε το σήμα. Η γερμανική σκηνή οφείλει το ίδιο πολλά και στον Goethe και στον Lessing. Όσον αφορά το ρεπερτόριο του Θεάτρου της Βαϊμάρης και άλλων θεάτρων εφοδιάστηκε με έργα κλασικά. Ο Shakespeare δεν παιζόταν πλέον σε παρωδιακό ύφος, αλλά σε σοβαρές παραστάσεις των έργων του, και οι ηθοποιοί είχαν την εντολή να παίζουν αυτοσχεδιάζοντας. Το άγχος οφειλόταν στην προσπάθεια της τελειότητας του συνόλου και όχι στην υπεροχή συγκεκριμένων «αστέρων», και το θέατρο θεωρήθηκε ως σχολείο όχι μόνο της εποικοδομητικής ψυχαγωγίας αλλά και του φυσικού πολιτισμού. Μεταξύ των έργων που ο Goethe έγραψε αυτή την περίοδο ήταν το Gross Cophta, εμπνευσμένο από την ιστορία του Cagliostro και του διαμαντένιου περιδεραίου. Εμφανίζεται να συναρπάζεται από την ιστορία ως προαίσθημα της επερχόμενης φρίκης της επανάστασης.

759px-johann_heinrich_wilhelm_tischbein_007.jpg

Όταν ο Goethe επέστρεψε από την Ιταλία βρέθηκε να είναι λιγότερο δημοφιλής από ό,τι ήταν μετά από τη δημοσίευση του Βέρθερου. Η μεγαλοφυία του συγγραφέα έγινε αισθητή παντού, αλλά ενόχλησε περισσότερο απ’ ό,τι έτερψε. Ήταν σχεδόν μόνος. Ο Friedrich Gottlieb Klopstock ήταν μη φιλικός, ο Johann Gottfried von Herder ήταν ζηλότυπος και ευαίσθητος. Ο Johann Christoph Friedrich von Schiller ήταν ακόμα ντροπαλός και αμφισβητήσιμος, και ο Christoph Martin Wieland, που δεν ήταν παρά μόνο ένας μεγαλόψυχος φίλος, δεν θα μπορούσε να του δώσει καμία ικανοποιητική υποστήριξη. Αν και, δεκαπέντε χρόνια νωρίτερα, η Ευρώπη είχε συγκλονιστεί από το Βέρθερο [Werther], και το όνομά του ήταν τόσο ευρέως γνωστό όσο αυτό του Rousseau ή του Voltaire, όμως, όταν δημοσιεύθηκε μια ολοκληρωμένη συλλογή έργων του, το 1790, όπου εμπεριέχονταν τα εξής: Götz von Berlichingen, Iphigenie auf Tauris, Torquato Tasso, Egmont, ένα μεγάλο μέρος του πρώτου μέρους του Faust, και τα έξοχα τραγούδια και τα λυρικά ποιήματά του, οι εκδότες παραπονέθηκαν ότι η πώληση δεν ήταν επαρκής για να πληρώσει τις δαπάνες. Αυτοί που είχαν προσβληθεί από αυτόν, ή αυτοί που τον είχαν ζηλέψει εξαιτίας της θέσης ή της τύχης του, και τώρα διαμορφώνουν μια αρκετά μεγάλη κατηγορία, στην οποία συμπεριλαμβάνονται πολλοί συγγραφείς με παροδική δημοτικότητα. Δεν πρόδωσε ποτέ τα συναισθήματά του σε τέτοια θέματα, αλλά είναι εμφανές ότι η αφοσίωσή του στην επιστήμη για μερικά χρόνια ήταν εν μέρει η συνέπεια της αποθάρρυνσης όσον αφορά το λογοτεχνικό έργο του.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: