Διεθνές Μήνυμα 2003 – Tankred Dorst

Τάνκρεντ Ντορστ

Θέτουμε πάντοτε το ερώτημα: έχει ακόμη επαφή το θέατρο με την εποχή μας; Για δύο χιλιάδες χρόνια το θέατρο αντικατόπτριζε τον κόσμο υποδεικνύοντας τη θέση του ανθρώπου μέσα σ’ αυτόν. Η Τραγωδία -όπως πολύ συχνά και η Κωμωδία- παρουσίαζε τη ζωή να υπόκειται στην Μοίρα. Ο Άνθρωπος δεν είναι τέλειος, κάνει λάθη μοιραία, συγκρούεται με τον περίγυρο του, είναι δυνατός, είναι αδύνατος, είναι κακόβουλος και αφελής, ευτυχισμένος στην άγνοιά του και χτυπημένος από τους Θεούς. Ακούω να λένε ότι η ζωή σήμερα έχει ξεπεράσει τη χρήση των παραδοσιακών μέσων του θεάτρου και της δραματουργίας και συνεπώς δεν είναι πλέον δυνατόν να διηγούμαστε ιστορίες.

Έχουμε πια διαφορετικά είδη κειμένων, χωρίς διαλόγους, με δηλώσεις κυρίως. Καθόλου Θέατρο. Ένα νέο είδος ανθρώπου αρχίζει να προβάλλει στον ορίζοντα: άνθρωποι που μπορούν να κλωνοποιηθούν και να χειραγωγηθούν γενετικά βάσει επιθυμιών και προθέσεων. Αυτά τα αψεγάδιαστα νέα πλάσματα, στο μέτρο που είναι δυνατόν να υπάρχουν, δεν έχουν πλέον την ανάγκη του θεάτρου έτσι όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε. Θα είναι ανίκανα να κατανοήσουν τις συγκρούσεις που το διέπουν. Όμως δεν γνωρίζουμε το μέλλον. Πιστεύω πως εξαρτάται από εμάς τους ίδιους να αφιερώσουμε όλη μας την ενέργεια και το ταλέντο που μας έχει δοθεί – από ποιον δεν γνωρίζουμε – ώστε να προστατέψουμε από αυτό το αβέβαιο μέλλον, το κακό, όμορφο και ατελές παρόν μας, τα παράλογα όνειρά μας και τις μάταιες προσπάθειές μας. Τα μέσα που διαθέτουμε είναι πολλά.

Το θέατρο είναι μια ποικίλη τέχνη και σ’ αυτό έγκειται η ζωτική του δύναμη. Χωρίς ενδοιασμούς, χρησιμοποιεί ό,τι βρίσκεται στο δρόμο του. Συνέχεια προδίδει τις αρχές του. Αναμφίβολα επηρεάζεται από τα σημεία των καιρών, χρησιμοποιεί εικόνες από άλλα μέσα, άλλες φορές μιλά αργά, άλλες φορές γρήγορα. Τραυλίζει και σιωπά. Είναι εκκεντρικό και κοινότοπο, είναι ασαφές, καταστρέφει ιστορίες και δημιουργεί ταυτόχρονα καινούργιες. Είμαι βέβαιος ότι το θέατρο θα είναι πάντοτε γεμάτο ζωή – όσο οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να δείχνουν αυτό που είναι, αυτό που δεν είναι, και τι θα έπρεπε να είναι.

Ζήτω το θέατρο. Το θέατρο είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του ανθρώπου, τόσο μεγάλη όσο η ανακάλυψη του τροχού και η χειραγώγηση της φωτιάς.

Βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα Τάνκρεντ Ντορστ

976_dorst_tankred.jpg

O Τάνκρεντ Ντορστ [Tankred Dorst] γεννήθηκε στη Γερμανία στις 12 Δεκεμβρίου 1925. Στα 17 του χρόνια, ενώ φοιτούσε ακόμα στο σχολείο επιστρατεύτηκε στον Γερμανικό στρατό. Συνελήφθη και φυλακίστηκε από τον Βρετανικό και Αμερικανικό στρατό έως το 1947. Ολοκλήρωσε τη φοίτησή του στο σχολείο το 1950 και μετά σπούδασε Γερμανική λογοτεχνία, ιστορία της Tέχνης και Θέατρο.

Άρχισε την καριέρα του στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Τα έργα του είναι πολυάριθμα και έχουν παρουσιαστεί σε όλη την Γερμανία και την Ευρώπη. Κάποια μάλιστα έχουν παιχτεί και εκδοθεί και στην Ελλάδα.

Ζει και εργάζεται στο Μόναχο και έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία. ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ: Portrait – Tankred Dorst.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: